Competiția – prilej de a-ți verifica cunoștințele

( Ringul intelectual în baza cărții „Grădina de sticlă”)

Lectura crează starea de bine și frumos atunci când trăiești povestea unui protagonist, aprinzând un foc ce arde mucegaiul prostiei ordinare, pentru ca mâine să răsară mugurii analizei, perfecțiunii, meditației și experienței.

Cărțile sunt stejarii milenari ai neamului de cititori și de aceea ele nu vor muri niciodată. Pentru că anume cărțile îmbină capacitatea de a fi prieten, învățător, confident și muză a creației. Citind, inima și cugetul învață să facă diferența între ficțiune și realitate. Involuntar, omul este pus în situația de a judeca trăiri și sentimente, conjuncturi și fapte menite să-l formeze, să-i determine principiile de viață.

Scopul primordial al Programului de lectură „Chișinăul citește”, inițiat de Biblioteca Municipală „B. P. Hasdeu” în 2004  este la vârsta adolescenței, o vârstă frumoasă plină de vise și căutări, acumulare de informații, formare a personalității prin cultură, lectură, cercetare și cunoaștere. Formare a concepțiilor și principiilor de viață, tendințe de schimbare spre mai bine și spre nou.

Întru realizarea acestor obiective a fost aleasă o altă modalitate de organizare și desfășurare a programului, ringul intelectual. O formă de dezbatere literară, o competiție intelectuală între două echipe. O duelare între carte și cititor. Această competiție intelectuală pune accentul pe tehnici de analiză a cărții, utilizând strategii interogative: întrebări analitice și de interpretare a textului. Această metodă de lecturare, cunoaștere și înțelegere a cărții, contribuie la formarea competențelor de gândire creativă și critică, dezvoltă abilități   comunicare și socializare a participanților.

Centrului Academic Internațional Eminescu i-a revenit misiunea de a organizarea Ringului intelectual în baza romanului modern „Grădina de sticlă” scris de Tatiana Țâbuleac.

Moderatoarea evenimentului doamna Larisa Arseni le explică participanților la ring regulile desfășurării competiției. Se face tragerea la sorț, se stabilesc echipele, își aleg liderii și denumirea echipelor. Sunt prezentați membrii juriului, care de această data au fost: Larisa Staver, șef serviciu Secția MRI, Vera Harti, șef sector, Filiala CAIE.

A asistat reprezentantul Bibliotecii municipale, dna Elena Butucel, prim adjunct al BM „B. P. Hasdeu”, colegii filialelor „Titulescu”, „Traian”, „Ștefan cel Mare”, „Codru” și elevii clasei a XI-a de la Liceul Teoretic „Nicolae Iorga” împreună cu profesoara de limba și literatura română dna Stela Vîrlan. În sală a fost amenajat un poster în formă de carte, pe o parte imaginea cărții în discuție, iar pe alta poze de la ringul anterior. Moderatoarea a prezentat cărțile expuse pe malbert din Programul de lectură „Chișinăul citește”, care au fost citite și discutate pe parcursul anilor pe care le-a inserat într-o expoziție frumos amenajată. S-a menționat importanța acestui program care în toți acești ani a promovat mai mult de 40 de cărți a autorilor autohtoni și a educat mii de cititori, fapt care ne bucură  mult.

Înainte de a începe ringul propriu-zis moderatoarea face o scurtă prezentare a creației autoarei și a romanului „Grădina de sticlă” semnat de Tatiana Țâbuleac.

Tatiana Țâbuleac este în prezent un nume sonor în literatura românească și o autoare foarte solicitată. Se bucură de respect și apreciere în rândul scriitorilor. Temele abordate sensibilizează cititorul și ating cele mai vulnerabile ascunzișuri ale sufletului uman. A activat ca jurnalistă, reporter, editor și prezentatoare de știri în prima echipă a postului PRO TV Chișinău.

În 1995 apare la ziarul „Flux” cu rubrica „Povești adevărate”. Debutul editorial se produce în 2014 cu volumul „Fabule moderne”. În 2016 îi apare primul roman „Vara în care mama a avut ochii verzi”. Romanul a fost editat în română franceză și spaniolă, iar la București a fost montată o piesă de teatru după acest roman, care a avut mare priză la public…

În 2018 publică al doilea roman „Grădina de sticlă”, apărut deja în două ediții, într-un tiraj total de 8.000 exemplare, A fost menționată cu Premiul european pentru literatură. Premiul Uniunii Europene este acordat anual autorilor, aflați la debut, participanți la programul Europa Creativă (2014 – 2020). În total în această competiție au participat 108 autori din 37 de țări. Actualmente Tatiana Țâbuleac este stabilită la Paris, activează în domeniul audiovizualului.  2019 romanul „Grădina de sticlă” este inclus în Programul de lectură „Chișinăul citește”, pentru a fi promovat și cunoscut de cât mai multi cititori…

Acest roman povestește destinul unei copile de doar 7 ani, înfiată, sau cumpărată de la un orfelinat sătesc, pentru a-i oferi o viață mai bună, or pentru a o exploata prin muncă în scopuri personale, un copil care este adus într-un mediu multicultural și multilingvistic, care se educă între două limbi și două culturi, în anii când se schimbă frontierele și sistemele politice.

Acestea fiind spuse începe ringul. Între timp participanții au făcut cunoștință și au stabilit un titlu al echipei.

Echipa I – „Lastocika” (așa se numește protagonista romanului, copila înfiată de Tamara Pavlovna, sticlăreasa, de la un orfelinat sătesc, plasată între două limbi – rusă și moldovenească și într-o luptă perpetuă).

Echipa II –„Erudiții” (un titlu care insuflă multă încredere și demonstrează că membrii echipei cunosc foarte bine cartea)

Participanții: reprezentanți selectați de   filialele din sectorul  Botanica („Titulescu”, „Ștefan cel Mare”, CAIE), cititori avizati, care au citit cartea cu multă atenție. Ringul se axează pe conținutul cărții. Sunt propuse 50 de întrebări, care reflectă cele mai importante momente, idei și probleme cu care se confruntă protagonista romanului pe nume „Lastocika”.

Participanții au fost foarte activi, demonstrând o bună  cunoaștere a  cărții. Discuția s-a desfășurat într-o atmosferă creativă și binevoitoare. Juriul ascultă cu multă atenție răspunsurile…Pentru că la epuizarea întrebărilor scorul era egal, moderatoarea le-a adresat întrebări suplimentare.

A ieșit învingătoare echipa „Erudiții”: Dumitrița Bivol (liderul echipei, student la Universitatea de medicină, a reprezentat bca „Ștefan cel Mare”), Diana Palade (L. T „Nicolae Iorga, a reprezentat CAIE), Gabriela Țurcan (Gimnaziul „N.H.Costin, a reprezentat filiala „Titulescu”), Ana-Maria Sava   și Evelina Vlas (L. T. „Nicolae Iorga” a reprezentat CAIE). Au acumulat în total 27 de puncte.

Echipa „Lastocika”: Crina Postică  (Liderul echipei,  L.T. „Nicolae Iorga” a reprezentat CAIE), Groapă Ana-Maria (L.T. „Nicolae Iorga” a reprezentat CAIE),  Ilona Hart ((Gimnaziul „N. H.Costin, a reprezentat filiala „Titulescu), Erica Băloșa (student la Universitatea de medicină, Adelina Grozav ((L. T „Nicolae Iorga, a reprezentat CAIE). Au acumulat în total 24.5 de puncte.

Au asistat circa 36 de susținători, elevi, profesori, bibliotecari și alți cititori…

A fost un ring intelectual deosebit în conformitate cu regulamentul, moderat și arbitrat corect și profesionist (opinia Silviei Popov), iar sugestia dânsei a fost pentru viitor: echipele să fie selectate după profesie, vârstă, etc.

 „La finalul „Ringului intelectual” s-au făcut totalurile,  s-au înmânat diplome. Președinta juriului dna Larisa Staver a făcut o analiză  și a pronunțat mai multe cuvinte la adresa participanților și organizatorilor.

Pe posterul expus pentru opinii, cei prezenți au lăsat câteva opinii și sugestii: să fie mai puține la număr, mai variate, subiecte mai concrete, formulate echivalent după complexitatea lor.

Au fost opinii și de altă natură: O activitate excelentă; Am aflat opinii și idei noi; Atmosferă plăcută!!! Aștept cu nerăbdare următorul ring!! Mi-a plăcut evenimentul. Cartea propusă discuției are o tematică ce cuprinde  o perioadă bine-cunoscută de majoritatea populației Republicii Moldova. Cioburile de sticlă nu presupun durere sau sfârșit, dar un imbold pentru a începe schimbarea în mai bine și frumos…

Un moment emoționant l-au creat elevii de la Școala de Arte „Alexei Stârcea” cu un program artistic select. Daniel Ungureanu (prof Pavel Țurcan, maestru de concert Victoria Lozovan) ne-a delectat auzul cu o „Suită de melodii populare” interpretată la cobză; Victor Munteanu (prof. Eugen Albu, maestru de concert Ștefan Luțenco) a venit în fața publicului cu o „Suită de melodii populare”, interpretate la nai; Pianista Iulia Mândrescu ne-a interpretat un „Studiu” de Frederic Chopin (prof. Carolina Ciuntu); În finalul programului artistic Alexandru Găină (prof. Lilia Știucă) ne-a încântat cu două melodii „Suită de melodii populare” și „În acest ritm”.

Responsabil și moderator Larisa Arseni. Maestru în artă, bibliotecar.

 Poze Olesea Bobotrîn, șef serviciu.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s