Muzica și literatura înnobilează sufletul

 Se știe că cei care ne asigură un loc onorabil în istorie sunt personalitățile notorii, care prin talentul și priceperea lor, duc faima țării departe de hotarele ei. Cel mai mare adevăr rostit e că anume cultura rămâne a fi cartea de vizită a unei națiuni.

În cadrul Clubului de promovare a personalităților „Dialogăm și ne cunoaștem” am organizat o întâlnire de vis cu o legendă vie a culturii noastre naționale, personalitate multiplu dotată, un compozitor de talie mondială, mai nou și scriitor.

Ar fi un mare păcat, având în preajmă așa personalități ca Eugen Doga să nu le promovăm, să nu le facem cunoscute tuturor. Un prilej bun pentru realizarea acestui obiectiv ne servește Programul de lectură „Cișhinăul citește”, care a pus în discuție cartea „Prietenii mei dragi” semnată de maestru.

Cu acest frumos gând am organizat o minunată întâlnire cu elevii Liceului Teoretic „Nicolae Iorga”. Bucuria copiilor, părinților, profesorilor și a întregului personal al liceului a fost incomensurabilă. Copiii l-au întâmpinat cu flori chiar la intrare în curtea liceului. Fanfara condusă de Grigore Pendus   l-a întâlnit cu un marș, dar și o lucrare a compozitorului. Domnul Doga a schițat un zâmbet larg în semn de satisfacție și recunoștință. Intrarea în liceu era invadată de copii în port național cu flori în mână. Iar după tradiția neamului îl așteptau  cu un colac mare, frumos împletit așezat pe un prosop brodat în stil național și o solniță cu sare. Maestrul foarte emoționat a pășit mai departe printr-un coridor presărat cu flori până în sală, unde au continuat surprizele…

Sala de festivități a liceului era neîncăpătoare. Atmosfera de sărbătoare plana în aer. Toți s-au ridicat și au interpretat imnul Republicii Moldova. Pe fundalul scenei pe un ecran enorm s-a derulat un film cu secvențe din activitatea de creație a compozitorului.

Bibliotecara liceului doamna Eugenia Stamatin a prezentat oaspeții și invitații, menționând importanța evenimentului. Apoi i-a oferit cuvântul dnei Larisa Arseni, bibliotecar de la CAIE. Doamna Larisa Arseni vorbește despre frumoasa colaborare cu L.T. „Nicolae Iorga”, despre deosebita ocazie de a cunoaște pe viu personalitățile neamului.

Eugen Doga este una dintre personalitățile proeminente ale Moldovei de la răscrucea mileniilor II și III, dacă s-ar face un sondaj de opinie printre cei fascinați de frumusețea muzicii numele lui Eugen Doga ar fi cu certitudine, unul dintre cele mai des invocate.

O altă mare personalitate a culturii noastre Grigore Vieru spunea, referindu-se la cântecul maestrului: „În cântecul lui Doga se poate trăi și visa. Trăi din plin și visa spre mai bine. În cântecul său nu te poți plictisi, nici dispera”, „Ca mirosul de brad în aerul munților, Doga s-a topit în cântec. Nu el își spune azi cântecul, ci cântecul pe el ni-l spune”

Altfel spus, muzica este sufletul urgent al vieții omenești, este posibilitatea și privilegiul artistului de a gândi auzit, prin intermediul instrumentelor muzicale, or cu voce tare în mijlocul oamenilor, ea este o forță miraculoasă, îndulcește clipa omului trudit și potolește pe omul cel rău. Muzica seamănă copiilor, nu poate stăvili răul, dar îl poate amâna…

Eugen Doga, protagonistul întâlnirii, este Omul și Muzicianul care a dus o viaţă între imn şi vals. Compozitor român, originar din Basarabia, cel care ne-a dăruit Imnul Chișinăului, dar și un vals introdus în patrimoniul UNESCO, recunoscut drept una dintre cele mai frumoase patru creaţii muzicale ale secolului XX. Nu mai vorbim de sutele de creații adunate în partituri de-a lungul anilor.

Am putea continua șirul de gânduri și cuvinte frumoase pline de adevăr spuse la adresa compozitorului și scriitorului Eugen Doga, dar să-i ascultăm cuvântul oaspetelui drag și atât de așteptat.

Domnia sa pentru început își exprimă marea bucurie pe care o simte, văzând această mare de copii, ascultând cât de frumos cântă, menționează, că muzica este tratament pentru suflete, un dulce răspuns la orice suferință și o modalitate în plus pentru a obține câteva clipe de liniște lăuntrică. Aceasta este definiția unitară pentru simplii melomani, dar pentru adevărații muzicieni, muzica este chintesența existenței lor.

Făcând o retrospectivă își amintește momente din copilăria sa, care a fost una plină de sărăcie și lipsuri, dar totuși fericită.  Le povestește  cum a venit încă cu alți trei băieți la Chișinău în caroseria unui camion de ocazie, la doar 14 ani ca să se înscrie la Școala de Muzică „Ștefan Nega”. Nu erau însoțiți de maturi, iar când au ajuns la școală în afară de paznic nu mai era nimeni, așa că au dormit pe scări până a doua zi.

Privește copiii cu luare aminte, parcă-i fotografiază și  le spune că ei astăzi sunt mult mai fericiți, îmbrăcați frumos,  cald, încălțați și trebuie să prețuiască acest lucru, apoi își continuie firul gândului, amintindu-și, că el era desculț, că așa era pe atunci, mai ales la țară, oamenii umblau desculți până dădea prima zăpadă.  Și așa desculț și cu țărâna sub unghii, își dorea foarte tare să fie admis la Școala de Muzică. Dorința de a face muzică, de a învăța, de a fi cineva a fost  mai puternică, insist, doar muncind zi de zi poți realiza ceva. I-a îndemnat să nu le fie frică să viseze și să facă tot pentru ca aceste vise să devină realitate.

Întâlnirile cu personalități de talia lui Doga sunt întotdeauna extrem de interesante și pline de surprize. Unul din subietele discuției a fost cartea „Prietenii mei dragi”, o carte frumoasă, cu un conținut interesant viu colorată, inclusă anul acesta în Programul de lectură „Chișinăul citește”, drept urmare elevii au procurat peste 160 de cărți, le-au citit, iar în finalul întâlnirii au primit autografe de la autor. L-au invadat cu diverse întrebări despre viață, despre muzică și desigur despre prietenii lui dragi.

            Domnul Eugen Doga arăta foarte emoționat, iar fericirea întâlnirii cu copiii putea fi citită pe fața dânsului.

La un moment dat elevii s-au transformat în actori, prezentând un adevărat spectacol, montat în baza cărții „Prietenii mei dragi”.Protagoniștii cărții, cățelul familiei Doga pe nume Joy și motanul Amur (care este încă în viață și are 20 de ani). Două animăluțe de companie, care-i amuză pe stăpâni, le poartă respectul, sunt devotați stăpânilor până la jertfire. Copiii costumați corespunzător au încercat să readucă, să reînvie cele mai memorabile momente din viața acestor prieteni, dar și membri ai familie Doga.

            Autorul îi privea cu admirație și satisfacție pe acești frumoși, deștepți și talentați copii. După prezentare i-au adresat mai multe întrebări despre carte, personajele descrise, dar și despre alte animăluțe, care au mai avut parte de răsfățul familiei Doga. Le-a mărturisit copiilor că deja a prezentat la editură o nouă carte „Tuzic”, un alt cățeluș care a trăit în curtea mamei sale și care de fapt nu era câine, dar pui de lup, iar mama puiului venea noaptea și-l alăpta, până niște oameni răi au omorât-o

Își amintește cum l-a dus tatăl pentru prima oară la școală călare pe cal, l-a coborât  și i l-a încredințat directorului. Cum la fiecare lecție, mai întâi intra preotul , îi stropea cu agheasmă, se așezau în genunchi și spuneau rugăciunea, iar sâmbăta și duminica mergeau cu toată clasa la biserică. Erau nemaipomenite acele trăiri. Nu-și amintește să fi fost impuneri severe, atmosfera făcea din copii oameni, căci exista o energie a cuvântului dincolo de rațiune, de înțelegerea sensului concret, era o inteligența emoțională, inteligența celor șapte ani de acasă.

Domnul Eugen Doga mărturisește despre relația cu biblioteca pe care a înțeles-o și a îndrăgit-o încă din copilărie, că a cochetat cu poezia, datorită lecturii permanente în bibliotecă. Cărțile trebuiesc citite selectiv, ordonat și înțelese, altfel pot trece pe alături. Este bine când are cine te orienta spre lecturile necesare.

Și pentru că L.T. „Nicolae Iorga” este unul cu profil artistic copiii țin să exceleze în fața compozitorului. Evoluează cu o „Scârțâită”, ansamblul de vioriști, fapt care-l surprinde. Corul interpretează: „Casa sărbătorilor”, „Orașul meu”. O surpriză a fost interpretarea cântecului „Maria Mirabela” cu autorul la pian… un adevărat miracol, o mare de voci inocente și cristaline. Dumnezeu e lumină spune compozitorul și-i mulțumește neîncetat  Domnului că   i-a legat destinul de muzica și nu dorește nicicând să-l dezlege. Muzica e un miracol! Creația presupune decriptarea unui cod al artei, al iubirii, al vieții.

Suntem  favorizați pentru această ocazie pe care ne-a prilejuit-o viața de a ne întâlni cu această somitate de mărime universală. Vor trece ani, iar această întâlnire de suflet, care cu certitudine i-a marcat pe toți, în sensul bun al cuvântului, va rămâne o amintire memorabilă.

 Elevii, profesorii, părinții, bibliotecara Centrului Eminescu au rămas profund impresionați și mulțumiți de evenimentul produs. Aida Gonța, directoarea liceului a exprimat mai multe cuvinte de mulțumire, fericire, de emoțiile create de această întâlnire de neuitat, i-a înmânat compozitorului medalia liceului cu chipul lui Nicolae Iorga, dar și a lui Eugen Doga, moment emoționant, o diploma de excelență și încă multe alte surprize. Compozitorul le-a lăsat ca amintire mai multe CD-uri cu înregistrări și spectacole din creația sa.

I-am urat domnului Eugen Doga mulți ani de viață, de creație și încă multe realizări, împliniri întru binele și prosperarea neamului românesc.

Organizatoare și moderatoare:  Eugenia Stamatin, LT „Nicolae Iorga”,

Larisa Arseni, Maestru în artă, CAIE

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s