Certitudini descompuse în materie de știință

Angela MÂNDÂCANU

Tot ce e veșnic și e sfânt

În slove-ntâi se zămislește,

Puterea este în CUVÂNT!

Ferice acel de-l stăpânește.

La Centrul Academic Internațional Eminescu pe 8 iulie 2022, s-a produs o lansare de carte a jurnalistei Eugenia Tofan – „ Academia de Științe a Moldovei (2009-2021): sinteză cronologică ilustrată”. O lucrare impunătoare, grea la propriu și figurat, cu 664 pagini, în care sunt reflectate din perspectivă istorică majoritatea evenimentelor, manifestărilor științifice, inovațiilor, elaborărilor ș.a. Aduce fapte și documente, poze și argumente, exemple de recunoaștere națională și internațională a AȘ a Moldovei. Este o monografie, după cum au subliniat academicienii, demnă de un Premiu de Stat și un Premiu al Academiei de Științe a Moldovei. Este o lucrare de căpătâi a acestei instituții și o enciclopedie care reflectă adevăruri și documente în baza căreia și-ar putea apăra o teză de doctorat sau concura la cele mai prestigioase concursuri literare. S-a impus o muncă enormă, o implicare și o dedicație totală cu profesionalism și talent, cu sacrificii și investiții… Prețuiri înalte, dragă Eugenia Tofan, pentru muncă și devotament, pentru atenția și căldura sufletească cu care era întâmpinat fiecare oaspete, pentru zborul neogoit spre înălțimi, dar mereu în umbra norilor, nu cumva să fii lăudată de soare… Dar meriți! Meriți toate laudele și cele mai înalte aprecieri! Felicitări!

Cuvânt de deschidere a avut Elena Dabija, gazda, directoarea Centrului Academic Internațional Eminescu, care a mulțumit că lansarea se produce anume în incinta dată. Coordonatorul acestui eveniment a fost academicianul Mihai Cimpoi, fondatorul și directorul de onoare al acestui centru. Domnul academician a subliniat importanța acestei lucrări atât pentru instituție cât și pentru țară. A apreciat profesionalismul, talentul, munca și înalta calitate. Anume academicianul Mihai Cimpoi a fost nașul de botez a acestei lucrări, anume prin intermediul Domniei sale a și fost posibilă apariția acestui volum la Editura Academiei Române. Grație Academiei Române, dar ar fi fost o onoare pentru AȘ a Moldovei ca acest volum să apară acasă, la Chișinău… cu toate că acasă suntem și-n București.

Președintele AȘ a RM, acad. Ion Tighineanu, care este și coordonatorul științific al acestei lucrării a vorbit atât despre lucrare, cât și despre personalitatea Eugeniei Tofan, capacitatea ei de muncă, calitatea materialelor și viteza cu care apar știrile și comunicatele de presă. A vorbit despre importanța acestui volum cu gratitudine față de autoare.

Apoi au urmat luările de cuvânt al referenților științifici a acad. Mircea Bologa cu o adresare printr-o scrisoare către autoare și a acad. Teodor Furdui cu referințe lăudabile față de volum și autoare, a dl. dr. Ion Valer Xenofontov, redactor științific cu o analiză și o sinteză amplă a lucrării.

Au mai fost luări de cuvânt cu aprecieri înalte a acad. Tudor Lupașcu, acad. Viorel Prisăcari, doc. hab. Vasile Botnari, scriitorul, publicistul Ion Cuzuioc, Victor Juc, directorul Institutului Cercetări Juridice, Politice și Sociologice și al altor oaspeți onorabili.

La finele acestei lansări a vorbit și protagonista evenimentului – Eugenia Tofan cu un mesaj de mulțumire gazdelor, coordonatorilor științifici, personal acad. Mihai Cimpoi pentru aportul important și substanțial la apariția acestui volum, întregului corp academic și celor prezenti.

Acad. Mihai Cimpoi, împreună cu Elena Dabija i-au acordat Trofeul Centrului Academic Internațional Eminescu pentru contribuție aleasă la promovarea valorilor naționale, a personalității și operei lui Mihai Eminescu. Apoi a urmat o ploaie de flori, unele mai frumoase ca altele, care au împodobit sala și care o prindeau atât de bine la fața-i zâmbitoare și la rochița-i gingașă de ghiocel întregind sărbătoarea.

Felicitări, dragă Eugenia Tofan, cu dubla lansare de carte în anul 2022!

Un gând despre “Certitudini descompuse în materie de știință

  1. Pingback: Flacăra TV | Colega Eugenia Tofan a lansat monografia „Academia de Ştiinţe a Moldovei (2009 – 2021): sinteză cronologică ilustrată”

Lasă un comentariu