Panorama cărților lui Constantin Cheianu

Constantin Cheianu este autorul rupturilor interioare – e zona în care talentul său de povestitor asumat se manifestă cu acuitate.” Vitalie CIOBANU

Cheianu, Constantin. Dependența: roman / Constantin Cheianu. – Chișinău: Cartier, 2020. – 152 p.

„Există în romanul lui Constantin Cheianu doi Dan Mătăsaru: unul e ziaristul curajos, amenințat cu moartea de politicienii corupți care au confiscat Republica Moldova, aclamat ca un erou de popor; altul e cel fragil, care nu poate uita traumele copilăriei din Basarabia sovietică, marcată de tatăl bețiv și mama autoritară. Tot ce a urmat e o evadare nereușită din acea copilărie brutală. Numai că smulgerea definitivă nu e posibilă. Între ipostaza infantilă și aceea matură se înșiră câteva experiențe erotice cu rol formator. E nevoie de multe stângăcii, nereușite, dar și confirmări de sine descoperite de-a lungul câtorva întâmplări afective și senzuale, pentru a putea suplini iubirea atât de dură a mamei. La finalul drumului, în culmea gloriei, protagonistul descoperă că e același ca la șase-șapte ani, ca un ceas rămas neîntors jumătate de veac, și caută o împăcare cu trecutul. Dependența e un roman social, politic, erotic, dar mai ales un bildungsroman scris dezinhibat, cu ruperi de ritm tematice și stilistice, care se citește pe nerăsuflate.” Bogdan CREȚU

Cheianu, Constantin. Sex&Perestroika / Constantin Cheianu. – Chișinău: Cartier, 2010. – 316 p.

După ce s-a afirmat plenar în dramaturgia națională, Constantin Cheianu semnează primul său roman, Sex & Perestroika – scriere de etapă atât în bibliografia autorului, cât și în biografia spirituală a generației ’80 din care face parte. Salutată la apariție drept o mostră de literatură foarte aerisită, de o directețe și un umor care pe mine, unul, m-au trimis cu gândul la romanele lui Kurt Vonnegut (Cătălin Sturza), apreciat pentru capacitatea de a prezenta dintr-o perspectivă personală niște evenimente ale istoriei, devenite marfă comună, cartea se impune rapid în conștiința publicului grație ecoului de recognoscibilitate și senzației de credibilitate tulburătoare pe care o emană. Vitalie CIOBANU

„Noul roman al lui Constantin Cheianu, Ultima amantă a lui Cioran, îmbrăcat în toate convențiile genului, este o confesiune dramatică, tulburătoare. Spiritul acid, dilematic al autorului irumpe cu o putere pe care numai o ruptură afectivă, o tensiune interioară, îndelung refulată, o poate provoca.

O carte cu putere cathartică, eliberatoare – sentiment în care s-ar putea regăsi, alături de autor, și destui dintre cititorii săi. Dens și suplu în scriptură, Cheianu îți arată cum poți muta, dincolo de admisibil, pilonii a ceea ce gândim, mulți dintre noi nu îndrăznim să articulăm în cuvinte. Vitalie CIOBANU.

Cheianu, Constantin. Teatru / Constantin Cheianu. – Chișinău: Cartier, 2015. – 539 p.

„Acest parcurs capricios al scrisului lui Cheianu, de la impersonalitatea beckettiană și noncomunicarea ionesciană din primele sale piese (cele două dramatizări după Laclos si Marquez, în care îl privesc de după umăr doi actori complet diferiți, fac figură aparte), trecând prin hiperpersonalismul celor două romane, de pură și nedezmințită egoficțiune, până la piesele sale marcate de politic și pamfletele sale pe aceeași tema, este, dificil de subsumat unei singure orientări, unei teme dominante sau unei formule de scriitură caracteristice. Textele incluse între coperțile acestui volum, atât de diferite tematic și percutante ca scriitură, îl vor pune pe gânduri pe eventualul cititor, oferindu-i, după cum mi-a oferit și mie, o perspectivă inedită asupra caracterilor de umanitate care dau conținut vieții noastre și ne fac nemuritori” Valentina TĂZLĂUANU

Cheianu, Constantin. În container / Constantin Cheianu. – Chișinău: Cartier, 2007. – 47 p.

Subiectul se bazează pe fapte reale, povestite autorului de către protagoniști. Odiseea moldovenilor spre Irlanda, la începutul secolului XXI, are nuanțe mult mai dramatice decât odiseea irlandezilor spre America la începutul secolului XX.

Cheianu, Constantin. Țara asta a uitat de noi…/ Constantin Cheianu. – Chișinău: S.n., S.a. – 32 p.

Prima piesă, „Plasatoarele”, am scris-o cu 20 de ani în urmă, ultima „Țara asta a uitat de noi!” – cu patru ani în urmă. Ce îl face pe un practicant al scrisului să vrea să-şi adune lucrările la un loc? Eu zic că în primul rând, bătrânețea. Eu am un personaj în piesa „Toți bătrânii ajung în paradis”, un bărbat trecut de 70 de ani. Ăsta face şi el o antologie: are un carnețel vechi şi ros în care își notează numele tuturor femeilor cu care s-a iubit de-a lungul vieții. Adunate la un loc, când le rostește numele omul se umple de amintiri dulci. Cu piesele e aproape la fel. Pe personajul meu amintirile legate de femeile vechi îl provoacă să caute femei noi. Asta aștept şi eu de la această antologie. Nu, nu să caut femei noi, da să scriu piese noi.

Cheianu, Constantin. Hotel California / Constantin Cheianu. – Chișinău: Cartier, 2021. – 128 p.

“Hotel California” este o carte cu trei istorii scurte, diferite, ce descriu povestea de viață a trei personaje. Acestea, la prima vedere, nu au nimic în comun, dar la o analiză mult mai detaliată, observăm o linie asemănătoare – nereușită într-o anumită etapă a vieții sau într-un anumit plan al acesteia.

Cheianu, Constantin. Totul despre mine / Constantin Cheianu. – Chișinău: Cartier, 1999. – 96 p.

Totul despre mine! este un titlu-oglinda: fără a fi jurnal sau memorii, cartea e o autobiografie ficțională pe doua voci: preponderent nostalgica in prima nuvela, exclusiv autoironica in cea de-a doua.
Cel dinții text, Merișor, nu e altceva decât o poveste de dragoste adolescentina, banala, trăita la temperaturi medii, o experiența naiva a unui personaj aflat la bunul plac al înlănțuirii evenimentelor. Tonul complice al autorului, romantismul subțire, diluat de inserții nostalgice sunt câteva caracteristici ale textului. Ceea ce pare a fi o inițiere in viața se dovedește la sfârșit o inițiere in moarte; artificiu deloc imprevizibil, justificat intr-un pasaj deloc întâmplător: „Privita cu ochi de om viu, moartea nu poate fi înțeleasă si de aceea nu te sperie“.

Publicitate

Un gând despre “Panorama cărților lui Constantin Cheianu

  1. Bravo colegei noastre Vera Sîrbu pentru munca depusă și pentru informația bine pregătită și oferită de-a gata pentru utilizatorii noștri, cointeresați de literatură, de creația scriitorului Constantin Cheianu și,în general,de activități culturale utile și valoroase.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s