IURIE COLESNIC ­ UN NEOBOSIT GHID AL BASARABIEI NECUNOSCUTE

Omagiat la 65 de ani de la naștere

La 12 august a fost omagiat cunoscutul scriitor Iurie Colesnic, poet, publicist și un harnic cercetător al vieții culturale a Basarabiei și a Chișinăului. Lecția publică s-a întitulat Iurie Colesnic – un neobosit ghid al Basarabiei necunoscute și a fost transmisă live pe pagina de Facebook a Centrului Academic Internațional Eminescu. Pe parcursul a circa 40 de minute s-a povestit celor conectați la rețea date din biografia omului de cultură Iurie Colesnic și din creația sa de poet, publicist, cercetător și editor.

S-a născut la 12 august 1955, în satul Dereneu, Călărași, din părinți intelectuali. A absolvit facultatea de Energetică a Universității Tehnice din R. Moldova în anul 1978, angajându-se în calitate de referent la Societatea „ Știința” din Chișinău,apoi a activat în calitate de profesor de tehnologie specială la Școala Tehnică Profesională nr.10 din Chișinău (1980 – 1983); apoi corector și redactor tehnic (1985-1986). Din 1986 până în 1991 este redactor-șef și director artistic la studioul „Animalfilm”, realizând câteva scenarii de film: „Binecuvântare” (1989), „Buburuza” (1991), „Arap-Alb” (în colaborare, 1991) și „Filozofii din Cubolta”. Din anul 1991 până în 1995 activează în calitate de director la Muzeul Literaturii Române „Mihail Kogălniceanu” de la Uniunea Scriitorilor din Moldova.

Își începe activitatea editorială în calitate de director la editura „Universitas”, în anul 1991-1993, apoi în calitate de director al editurii enciclopedice „Gheorghe Asachi”( 1993-1995), iar din anul 1995 este director al Editurii „Muzeum”și al Casei Cărții „Mitropolit Petru Movilă.” A desfășurat o activitate amplă de editare și reeditare a celor mai valoroase lucrări istorice și literare din patrimoniul cultural-artistic al Basarabiei, pe care autoritățile sovietice de ocupație le –au ținut ascunse de noi zeci și zeci de ani. A scos la lumină creația unor personalități marcante ale culturii noastre, precum Zamfir Rally – Arbore, Pantelimon Halippa, apostolul Unirii, Leonid Donici (Dobronravov) ș.a. A publicat memorii ale deținuților din GULAG-ul sovietic, care arată adevărata față a celor care ne-au ocupat, dar amăgesc lumea că ne-au „eliberat”. A editat „Dicționarul femeilor ilustre ale Basarabiei”, enciclopedia membrilor„ Sfatului Țării” ș.a. Acesta este marele merit al harnicului cercetător – de a căuta adevărul și de a-l aduce la mințile, la inimile și la sufletele noastre, ale acelora care am fost asupriți și amăgiți sistematic. Cu două mii de ani în urmă Mântuitorul Iisus Hristos ne-a lăsat îndemnul de a căuta și de afla adevărul, care ne va face liberi. Pentru cauza aceasta ostenește prin arhive și biblioteci de ani buni harnicul și neobositul cercetător Iurie Colesnic. Unele lucrări ale sale sunt menționate în Biblioteca Congresului SUA (Library of Congress Online Catalog): Iurie Colesnic ( autor și coordonator) „Literatura română: dicționar – antologie de istorie și teorie literară. „Editura „Muzeum”, Chișinău, 2000, 520 p.; Iurie Colesnic „Arheologii interioare”: Versuri, Chișinău, Editura „ Hyperion”, 1991; Iurie Colesnic „Basarabia Necunoscută”, 11 vol., 1993-2018, apărute la diferite edituri. În anul 2019 ele au fost comasate în trei volume și reeditate la Editura „Cartier”. Basarabia necunoscută: (în trei volume) / Iurie Colesnic. – Chișinău: Cartier, vol.1. -2019 – 640p.;vol.2.-2019 – 656p.; vol.3.- 2019. – 532 p. Aceasta este opera de căpătâi, care îl face celebru pe scriitorul și cercetătorul Iurie Colesnic. Dar mai are și alte lucrări valoroase. În anul 2020 la editura „Cartier ”, la 7 aprilie, a apărut cea de a treia ediție a volumului „Chișinăul nostru necunoscut”, cu peste 600 p.

În prezent autorul lucrează la două cărți: 1. „Alexandru Plămădeală și lecțiile veșniciei” (monografie) și 2. „Artiști plastici din R. Moldova de la 1812 încoace (enciclopedie în două volume). Urmează să avem o întâlnire cu Iurie Colesnic în viitorul apropiat și atunci vom reveni cu alte detalii. Dar până atunci îi dorim  omagiatului  nostru:

LA MULȚI ANI CU SĂNĂTATE ȘI CU ROADE TOT BOGATE!

Ștefan Sofronovici, Centrul Academic Internațional Eminescu

Lasă un comentariu