Impresii de lectură : „Negru și Roșu”

 

         „Roșu și negru”. 1930-2056” este romanul care ne captează și ne ține în suspans din primele rânduri, când însuși autorul mărturisește că structura cărții nu-i aparține. Într-adevăr, sună bizar. Dar și mai multe semne de întrebare au apărut odată cu remarcile: „Tipului care stă aici de vreo zece ani”. Și afirmația „sufletul e viitorul, corpul e trecutul… Liberul arbitru nu mai există!” Devine o dilemă pe parcursul cărții autorului Val Butnaru.

         E cartea ce poartă amprenta istoriei, iar încercările noastre de a descifra numele protagonistului Negru, Roșu, Alb și Negru eșuează, deoarece caracterele nu se încadrează, cel puțin, în viziunea mea, în nicio interpretare simbolistică.

         Însă indiferent de conotație, ridică unele semne de întrebare care, indubitabil,  generează nevoia analizei și meditației asupra unor subiecte mereu actuale, dar rar puse în discuție.

         E cartea trecutului nostru sumbru și a tipologiei umane care a marcat-o. E o scriere a prezentului, dar și a unui viitor previzibil/imprevizibil, deoarece reprezintă o reflecție a trecutului și prezentului. Vom urmări cu mare atenție următorul deceniu pentru a remarca dacă vor prinde rădăcini profețiile protagoniștilor, însă vom încerca să nu fim noi tinerii de azi, doar simpli martori, dar și actanții care vor contribui la schimbările majore ale societății noastre și vom încerca să dăm un alt curs istoriei spre un viitor mai bun.

Pînzari Andreea, Frecăuțean Anastasia, eleve în cl. a XII – a la Liceul Teoretic „Nicolae Iorga”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s