Cunoaștem Eminescu în cadrul Zilelor Științei

În perioada 10-17 noiembrie 2022, la Biblioteca Municipală „B.P. Hasdeu” se desfășoară ZILELE ȘTIINȚEI cu genericul: POPULARIZĂM ȘTIINȚA LA BIBLIOTECĂ. Scopul acestei campanii este promovarea în rândul cititorilor a cărților de știință, explorarea temelor legate de știință și prezentarea literaturii științifice

La Centrul Academic Internațional Eminescu, Zilele Științei au demarat cu vizita elevilor din grupele C-2031 și C-2032 de la Centrul de Excelență în Informatică și Tehnologii Informaționale.

Însoțiți de către doamna Veronica Dogaru, profesoară de Limba și Literatura Română, elevii au aflat ce reprezintă Biblioteca Municipală „B. P. Hasdeu” și cele 27 de filiale printre care și Centrul Academic Internațional Eminescu. Au aflat ce reprezintă rețeaua BM și ce este unic pentru toate filialele.

Au fost informați despre regulile de utilizare a bibliotecii și le-a fost prezentată harta filialelor pentru a depista pe viitor o filială mai aproape locul de trai. 

Elevii au aflat care este istoria Centrului Academic Internațional Eminescu și care este menirea lui. Au fost curioși să descopere opera poetului Mihai Eminescu și chipul poetului în ediții rare unice, inedite, în pictură, medalistică, numismatică, note muzicale, sculptură, filatelie, traduceri, manuscrise. Mare le-a fost mirarea la prezentarea celei mai mari și a celei mai mici cărți de poezii ale poetului Mihai Eminescu, din colecția Centrului Eminescu. Au încercat să citească poemul „Luceafărul” din cea mai mica carte.

Au fost menționate profesiile pe care le-a deținut la rândul său poetul și menționată pasiunea pentru a studia în continuu.

Fiind Zilele Științei, am menționat aportul geniului neamului românesc și faptul că Mihai Eminescu era preocupat de astronomie, filosofie, matematică, știință în genere, fapt confirmat de mulți cercetători și critici literari.

 Le-a fost prezentată cartea „Eminescu și știința” scrisă de Puiu Raducan în care autorul încearcă să demonstreze și să scoată la iveală aspectul că poetul a fost și este un om de știință, că întreaga-i operă este un imperiu științific, un fenomen științific.

Elevii au mai făcut cunoștință și cu revista Centrului Eminescu Buletinul Mihai Eminescu, ce include comunicările participanților de la Congresul Mondial al Eminescologilor, adevărate cercetări eminescologice.

Fiind elevi ce studiază informatica și domeniul IT, au fost informați despre faptul cum pot utiliza Catalogul Electronic al Bibliotecii Municipale „B. P. Hasdeu” și îndemnați să viteze cât mai des bibliotecile din Chișinău și să vină la Centrul Academic Internațional Eminescu a cunoaște mai bine viața și opera poetului Mihai Eminescu.

Natalia Corghencea, șef serviciu

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s