Paznic de valori

Academician Mihai CIMPOI

Oriunde s-ar fi angajat (la Teatrul Național „Mihai Eminescu,”la Institutul de Filologie Română „B. P. Hasdeu,” la Centrul Academic Internațional „Eminescu”), oricare ar fi fost funcțiile care i s-au încredințat, oricare i-ar fi fost sfera specifică de preocupări, Ștefan Sofronovici a avut ca dominantă promovarea valorilor noastre spirituale și morale.

            Originar din Batârul Căinarilor și stabilit în Durleștii Chișinăului, moștenind în totul și dezvoltând spiritul tradiției, nu s-a erijat în postura modestă de om al marginii, ci a căutat drumul spre Centru, spre acel spațiu sacru, spre care marele mitograf și istoric al religiilor Mircea Eliade a zis că aspiră orice ființă. Când am vorbit despre „sacru,”ne-am gândit la faptul că ține la credință, ca la un factor mântuitor în lumea agitată și aflată azi în derivă.

            În poeziile pe care le scrie cu un dar al valorizării muzicalității de fond al limbii române, al formulelor folclorice și al vocabularului bisericesc, cultivat de Mateevici, Voiculescu, Crainic, Arghezi, Ioan Alexandru și Vieru, pătrunde un vibrant duh baladesc și litanic. El imnifică valorile creștine și laice, face ca versul să aibă caracter de rugă adresată divinității sau de cântec bătrânesc, să se spiritualizeze. Este, de altfel, fiul unei țărance – poete.

A cercetat cu pasiune și dăruire, răspunzând mereu și unei sete de cunoaștere, care a pus stăpânire pe firea lui deschisă spre frumos și temeinicie etică, folclorul, dar și anumite aspecte ale operei și personalității unor creatori de valori clasici și contemporani, înrămându-le cu delicatețe și deosebită preocupare în medalioane, eseuri, articole, comunicări științifice.

            În ultimul timp are în grijă noile ediții ale Buletinului „Mihai Eminescu,”dând dovadă de spirit organizator, investigativ, aplicativ sub semnul unei bune ținute intelectuale. Manifestările pe care le face la Centrul „Eminescu” au ecou viu nu doar la iubitorii de frumos, de carte și valori de la noi, ci și din Țară și străinătate, unind românii și conștientizându-i de ceea ce au mai de preț.

Să-i dorim sănătate, inspirație și dăruire în continuare valorilor noastre culturale.

         

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s