Ion Melniciuc – străjer al Limbii Române

Ștefan SOFRONOVICI, scriitor, specialist la CAIE

Ziua Limbii Române a fost sărbătorită la Centrul Academic Internațional Eminescu  anul acesta în data de 30 august. Evenimentul cultural a fost organizat împreună cu Biblioteca Municipală „B.P. Hasdeu”, Direcția Cultură a Primăriei Municipiului Chișinău și Pretura Sectorului Botanica.

Startul serbării l-a dat directoarea Elena Dabija, cu începere de la ora 13:00, după care a fost intonat Imnul de Stat al Republicii Moldova. Apoi a urmat spectacolul literar – muzical Limba Română – casa ființei noastre, prezentat de către membrii Cenaclului literar – artistic „Vocea generațiilor”, condus de scriitoarea Ana Onică. Cu un mesaj de felicitare și cu îndemnul de a învăța și promova limba română a venit în fața celor prezenți doamna Diana Guba, Pretor al Sectorului Botanica.

În cadrul lecției publice „ Nu noi suntem stăpânii limbii, ci limba e stăpâna noastră”, după un citat din Mihai Eminescu, alături de subsemnatul au vorbit la tema dată academicianul Mihai Cimpoi și Ion Iovcev. Vestitul director al Liceului „Lucian Blaga” din Tiraspol este un adevărat erou, care a luptat pentru drepturile românilor din stânga Nistrului și pentru apărarea și promovarea Limbii Române în teritoriile ocupate de către Rusia și stăpânite împreună cu regimul separatist, instalat acolo tot de mâna lungă și agresivă a Rusiei. Cele mărturisite de domnul director Ion Iovcev ne-au impresionat și ne-au cutremurat. Despre calvarul îndurat de el împreună cu elevii și părinții  români băștinași pe pământul străbun din partea autorităților separatiste, teroriste și șovine, domnia sa povestește într-o carte, ce va apărea curând și va fi lansată.

          După lecția publică a urmat simpozionul științific In memoriam Ion Melniciuc – străjer al Limbii Române. Acesta a fost momentul inedit al serbării, organizat de către subsemnatul. Simpozionul a întrunit mai mulți cercetători lingviști, profesori universitari, care au vorbit în cunoștință de cauză despre Limba Română și despre Profesorul Ion Melniciuc, plecat acum 5 ani dintre noi și care o viață și-a consacrat-o studierii, promovării și apărării Limbii Române. Academicianul Mihai Cimpoi a vorbit despre limba română literară și normele ei, amintind de momentul Eminescu în dezvoltarea limbii și literaturii române, dar și despre profesorul Ion Melniciuc, care i-a fost coleg mai în vârstă, talentat, exigent și neobosit în cultivarea Limbii Române. Doamna dr. Ludmila Berzoi ne-a prezentat comunicarea Ion Melniciuc – unul dintre distinșii lingviști basarabeni, care au luptat pentru repunerea în drept a limbii române în R. Moldova. Doamna dr. Iraida Condrea, care i-a fost studentă, dar și colegă de lucru, a prezentat alocuțiunea Ion Melniciuc – Om al Cetății, iar prof. Andrei Crijanovschi a vorbit despre lexicul limbii române și a donat Centrului Academic Internațional Eminescu două calendare cu chipul lui Eminescu și picturi la unele opere eminesciene, calendare câștigate de la ambasada României la Moscova, pe când domnia sa era angajat la consulatul R. Moldova din capitala Rusiei.

În final a vorbit Cecilia Melniciuc, soția regretatului profesor, depănând amintiri și prezentând o expoziție de carte cu lucrări rămase drept moștenire de la distinsul profesor comemorat, Ion Melniciuc – un străjer al Limbii Române.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s