Un cuvânt-cheie Pace

Kopi Kyçyku, academician  

(Albania)

Un cuvânt-cheie „Pace” a fost unul dintre cuvintele cheie ale operei eminesciene. Prin mijloace simple, marele poet  a reușit să sintetizeze pe înțelesul tuturor valoarea inestimabilă și perenă a liniștii spirituale și materiale care poartă numele „pace”.

Kopi Kyçyku, academician 

„Doar izvoarele suspină, / Pe când codrul negru tace, / Dorm și florile-n grădină – Dormi în pace!” (Somnoroase păsărele); „Nu faci efect! / Nesimțitorii rămân cu toții? / Fii pe pace! / Când piatra cade –n mlaștină / Ea nici un cerc nu face!” (Unuia); „Puterea nopții blând însenina – vei / Cu ochii mari și purtători de pace? (Când iarăși glasul); Și fiindcă în numica / Eu nu cred – o, / dați-mi pace! / Fac astfel cum mie-mi pare / Și faceți precum vă place”. (Eu nu cred nici în Yehova).

Versurile sus menționate, care au pe undeva aluzii și alegorii,  răsună și astăzi cu puterea unui alarm transmițând un avertisment vital, demn de a fi luat în seamă cu toată seriozitatea și cu simț de mare răspundere.  

Războiul din Ucraina ne îndeamnă să nu rămânem nepăsători, ci să ne exprimăm protestul prin cuvinte poetice în favoarea păcii.

„Războiul – a spus Papa Francisc – nu poate fi ceva inevitabil: nu ar trebui să ne obișnuim cu războiul! În fața pericolului de autodistrugere, oamenii trebuie să înțeleagă că a venit momentul ca războiul să ia sfârșit, să fie șters din istoria omenirii înainte ca el să șteargă omenirea din istorie”.  

Repetăm în acest context că este și de datoria poeților ca, prin versurile lor să facă ecou acestui mesaj, sensibilizând adulți și copii.

Pacea este neapărat unul dintre obiectivele care a adunat persoane din toată lumea de pe vremuri îndepărtate și deseori îi îndeamnă să-și pună întrebarea dacă este realmente posibil ca într-o zi să aibă loc conviețuirea pașnică între popoare.

Se știe că pacea este antipodul războiului. Între ele există o mare diferență: pentru a înfăptui pacea este indispensabilă buna voință și participarea tuturor, în timp ce pentru declanșarea războiului ar ajunge doar ca o singură persoană s-o dorească.

Dacă am dori ca pacea să existe în lume, este necesară o angajare a tuturor. Practic, dacă am compara pacea cu un enorm puzzle, munca fiecărui individ ar constitui o mică piesă.

Cauzele care reușesc să limiteze pacea și să împiedice materializarea sa sunt diferite. Cea dintâi dintre toate este voința celor „puternici”, șefii de state, de pildă, care deseori întreprind războaie distrugătoare din motive economice și / sau personale, lăsând  la o parte, ba chiar călcând problemele interne ale țării lor, care ar trebui să fie prioritare.  Există un organ, înființat la 24 octombrie 1945 și anume ONU (Organizația Națiunilor Unite), destinat să garanteze pacea în lume și să promoveze cooperarea internațională.  ONU urmărește obiective de importanță majoră, ca egalitatea tuturor statelor membre, soluționarea conflictelor prin mijloace pacifice și renunțarea la utilizarea forței. Este evident însă faptul că pacea nu poate fi concretizată dacă o parte din lume trăiește în belșug, iar cealaltă moare de foame.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s