Un film artistic despre academicianul Mihai Cimpoi

Un film artistic despre academicianul Mihai Cimpoi va fi realizat la cea de-a 80-a aniversare a scriitorului.

Postul de televiziune TVM-1, împreună cu Direcția Cultură a municipiului Chișinău, realizează un film artistic de lung metraj consacrat activității literare și științifice a academicianului Mihai Cimpoi, la cea de-a 80-a aniversare, informează MOLDPRES.

Potrivit organizatorilor, la Centrul Academic Internațional Eminescu (CAIE) au fost filmate secvențe în care eminescologul Mihai Cimpoi comentează ediții importante ale operei lui Mihai Eminescu, apărute în România (ediția Perpessicius în 17 volume) și în Republica Moldova (ediția Mihai Cimpoi în 8 volume, Editura Gunivas, 2001, 2021). În patrimoniul CAIE se află și Caietele Mihai Eminescu, facsimilate în 38 volume de către Academia Română, sub conducerea acad. Eugen Simion, care ne-a dăruit și nouă un set întreg, precum și ediții traduse în alte limbi.

Din opera lui Eminescu s-au tradus în ediții tocmai în 85 limbi din 250 țări și ținuturi autonome. Academicianul Mihai Cimpoi a făcut o trecere în revistă a Congresului Mondial al Eminescologilor, a vorbit despre unii eminescologi remarcabili și despre unele comunicări, care au fost ținute în cadrul acestor congrese, precum și alte activități culturale. La filmări au participat și angajați ai Centrului Academic Internațional Eminescu.

Academicianul Mihai Cimpoi s-a născut în 1942, în comuna Larga, județul Hotin, astăzi raionul Briceni. În 1965 a absolvit Facultatea de Filologie a Universității de Stat din Moldova. A fost redactor la editurile „Cartea Moldovenească” și „Literatura Artistică”, secretar literar la Teatrul Național „M. Eminescu” și la Teatrul Poetic „A. Mateevici”. În 1974 este acuzat de naționalism, blamat de autoritățile comuniste, refuzându-i-se orice activitate publică. În 1987 este ales în mod democratic secretar al Comitetului de conducere, iar în 1991 – președinte al Uniunii Scriitorilor din Moldova, funcție în care s-a aflat până în 2010. De asemenea, este președinte al Asociației Oamenilor de Creație din R. Moldova. A participat activ la procesul de renaștere națională din Basarabia.

Mihai Cimpoi a fost deputat al poporului din URSS (1989-1990) și apoi deputat în Parlamentul R. Moldova (1999-2001). În paralel, exercită funcția de șef al Secției de literatură clasică la Institutul de Istorie și Teorie Literară al Academiei de Științe a Moldovei, obține doctoratul în filologie în 1998, cu teza „Eminescu, poet al Ființei” (conducător – Eugen Simion). Din 1989 a predat un curs special despre Eminescu la Universitatea de Stat din Moldova şi din 1999 – la Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” din Chișinău. Este membru de onoare al Academiei Române (din 1991), membru titular al Academiei de Ştiinţe a Moldovei (1992), director de onoare al Centrului Academic Internațional „Mihai Eminescu” (1999), editor-coordonator al revistei „Mihai Eminescu” (din 2001, buletin, serie nouă); editor-coordonator şi director al revistei literare „Viaţa Basarabiei”.

Publică, din anii ’60, recenzii, studii critice în săptămânalul „Cultura” şi revista „Nistru”, impunând în gândirea critică o direcție nouă eseistico-literară. Mihai Cimpoi a semnat peste 70 de volume, inclusiv „O istorie deschisă a literaturii române din Basarabia”, „Mihai Eminescu. Dicționar Enciclopedic”, „Spre un nou Eminescu”, „Căderea în sus a Luceafărului”, „Narcis şi Hyperion”, „Plânsul Demiurgului” , ”Ion Creangă. Mântuirea prin râs” ş.a. A contribuit la instalarea busturilor marilor scriitori români pe Aleea Clasicilor din Chișinău.

Academicianul Mihai Cimpoi a fost distins cu titlul Maestru al Literaturii (1992), Premiul de Stat (1994), ”Ordinul Republicii” (1996), cu medalia jubiliară „Mihai Eminescu” (România, 2000), cu Ordinul Naţional „Steaua României”, în grad de Comandor (2014), cu „Ordinul Serviciul Credincios” în grad de Cavaler al României ș.a. Este Doctor Honoris Causa al Universităților din Tiraspol, Bălţi și Chișinău (R. Moldova), Oradea, Alba Iulia (România), Om Emerit al Republicii Moldova (2013). În 2012 i s-a conferit titlul de Cetățean de onoare al municipiului Chișinău.

Nicolae ROIBU

Sursa Internet

Ar putea fi o imagine cu 4 persoane şi persoane în picioare
Academicianul Mihai Cimpoi la Centrul Academic Internațional Eminescu
Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s