NICOLAE DABIJA – POET AL DESTINULUI ROMÂNESC

(74 de ani de la naștere)

Ștefan SOFRONOVICI, scriitor, specialist la CAIE

Duminică, 17 iulie 2022, la Centrul Academic Internațional Eminescu, a fost comemorat poetul Nicolae Dabija, plecat subit dintre noi la 12 martie 2021 și care la 15 iulie curent ar fi împlinit 74 de ani. Evenimentul cultural de amploare s-a desfășurat cu titlul simbolic NICOLAE DABIJA – POET AL DESTINULUI ROMÂNESC și s-a început la ora 10:00.

Directoarea Elena Dabija, în cuvântul de salut a mărturisit că primul poet viu pe care l-a văzut la anul I de facultate a fost Nicolae Dabija, care a fost surprins plăcut să-i ofere un autograf Elenei lui Nicolae Dabija din satul Hârcești, Ungheni.

Apoi, cei din prezidiu – Mihai Cimpoi, Eugen Doga, Elena Dabija, George Călin și Ionuț Dobzeu, nepotul poetului comemorat, au dezvelit bustul lui Nicolae Dabija, executat de către sculptorul Petrică Buhnici și donat de către vestitul artist Paul Surugiu-Fuego.

Academicianul Mihai Cimpoi a vorbit mai întâi despre personalitatea complexă a omului de cultură Nicolae Dabija, amintind că Grigore Vieru a spus despre Nicolae Dabija că este cea mai complexă personalitate a culturii din Basarabia. Distinsul critic literar a amintit că prin anul 1967 a făcut cunoștință cu tânărul poet Nicolae Ciobanu, cu poezii publicate în ziarul de atunci Tinerimea Moldovei și i-a propus să-și ia numele Dabija, din partea mamei. Chiar dacă ar fi publicat doar volumul de versuri de debut Ochiul al treilea, Nicolae Dabija, el ar fi rămas în istoria literaturii ca un poet remarcabil, deschizător de drum nou în poezia de atunci din Republica Sovietică Socialistă Moldovenească, cu o formulă poetică originală, a remarcat acad. Mihai Cimpoi. Nicolae Dabija a fost prezent în viața publică a noastră, începând cu Mișcarea de Eliberare Națională, cu decretarea alfabetului latin, cu organizarea Marilor Adunări Naționale, cu Declarația de Independență etc. Săptămânalul Literatura și Arta s-a transformat într-un săptămânal național, cu cei mai numeroși cititori din Europa. Editorialele semnate de Nicolae Dabija au educat și au încurajat sute și mii de tineri români, care au aflat adevărul despre istoria, limba și identitatea noastră, a concluzionat acad.Mihai Cimpoi.

Distinsul scriitor și pedagog Aurelian Silvestru, directorul Liceului Prometeu, bun prieten al lui Nicolae Dabija din anii de studenție, a venit la comemorare cu o placă comemorativă, care a fost instalată pe peretele din incinta săptămânalului Literatura și Arta, unde a fost instalat și bustul.

Domnia sa a amintit publicului prezent, că Nicolae Dabija a avut o misiune anume, crucea lui fiind contopită cu soarta neamului românesc. Despre calitatea de luptător a lui Dabija și cum ieșea el biruitor din încăierările vieții pedagogul și psihologul Aurelian Silvestru a adus două exemple. Primul caz a fost în anul II de facultate, când Nicolae Dabija a fost exmatriculat de la studii, împreună cu Aurelian Silvestru, Vasile Romanciuc ș.a., învinuiți de antisovietism. Peste un an Nicolae Dabija a revenit cu manuscrisul cărții Ochiul al treilea. Al doilea caz a fost când a căzut în prăpastia de pe malul Nistrului. Scăpând cu viață, cât a stat la spital, Nicolae Dabija a scris romanul Temă pentru acasă, devenind prozatorul cel mai cunoscut și tradus în mai multe limbi. Domnia sa a mai subliniat și rolul suferinței în soarta marilor oameni de creație, inclusiv a lui Dabija, amintind că suferința e o ucenicie și că Dabija, înconjurat de mulți prieteni, a fost și un mare singuratic. Poate de aceea cărțile lui Nicolae Dabija au ajuns acolo, unde nu au putut ajunge cărțile altor confrați din tot spațiul românesc, Dabija fiind scriitorul cu cele mai multe și prestigioase premii literare. În final Aurelian Silvestru a spus că Nicolae Dabija i-a mărturisit cândva, că cele mai frumoase poezii i-au fost dictate de îngeri.

Genialul compozitor Eugen Doga și-a început discursul cu nedumerire și regret, că nu toate lucrurile sunt clare și merg bine în acest univers, mărturisind că lucra cu Nicolae Dabija la redactarea lucrării Imnul lui A. I. Cuza și peste câteva zile acesta a dispărut… Azi simt lipsa lui și nu văd pe cineva care i-ar lua locul. Se vede, că Dumnezeu e un Mare Compozitor, care compune această partitură, a spus cu tristețe maestrul, amintind că au fost prieteni de creație și că au lucrat împreună la spectacolul Unirea cea Mare, spectacol prezentat în anul 2018 în România. Eugen Doga a mai spus că Dabija a fost un tribun, trimis să îndeplinească o misiune. Înainte de a vorbi, de a scrie, el găsea formula perfectă, el nu demonstra poziția lui, el lucra la ea, o realiza. Era plin de cucuie și ne-a lăsat urme mari. Este un exemplu de a înțelege această lume. Am avut această posibilitate să colaborez cu Nicolae Dabija, cu acest mare spirit românesc, a spus în final Eugen Doga.

Profesoara Victoria Fonari, autoarea primului studiu despre Nicolae Dabija, intitulat Creația lui Nicolae Dabija sub semnul orfic, a spus că creația lui Dabija a răzbătut prin talent și har și ne-a îndemnat să însușim bine tema pentru acasă și să nu ne mai temem de siberiile ce ne-au marcat.

Apoi au urmat câteva lansări/ prezentări de carte, autorii lăsând autografe.

Poeta Nina Josu, ziaristă la Literatura și Arta, a prezentat romanul Temă pentru acasă, ediția a XII-a, apărut la Editura pentru Literatură și Artă, 2022, care este una din cele mai prestigioase edituri și aparține săptămânalului Literatura și Arta. Cea de-a a XII-a ediție a romanului vorbește de la sine, romanul fiind tradus în mai multe limbi. Exprimându-și respectul pentru prietenii de suflet ai poetului, adunați la comemorare, dar și cei ce nu au putut veni, poeta a mărturisit că cei de la Literatura și Arta îi simt lipsa, dar și prezența poetului. Mult timp au așteptat, că se va deschide ușa și va intra redactorul șef. Acum se sfătuiesc cu el în clipe mai grele, se întrebă cum ar fi făcut Dabija, ce ar fi zis el și merg mai departe. Amintind că Doina Dabija e în spital, după accident, Nina Josu a mărturisit că fiica poetului urmează calea tatălui ei și nu deviază cu nimic de la programul săptămânalului, de la calea și drumul lui, mărturisind că la ultimele numere ale săptămânalului a lucrat și Ionuț Dobzeu, fiul ei.

Academicianul Mihai Cimpoi și Elena Dabija au mai prezentat câteva cărți: Mihai Cimpoi, Theodor Coderanu. Nicolae Dabija în două oglinzi critice; Nicolae Dabija în amintirea contemporanilor. Antologie de Daniel Corbu; Poezia este un gest de protest contra dezordinii lumii…(Un interviu inedit realizat de Lili Bobu cu academicianul Nicolae DABIJA). Ediție îngrijită și coordonată de Lili Bobu, realizată sub egida Asociației Regal d’Art, colecția Regal de înțelepciune și Victoria Fonari. Creația lui Nicolae Dabija sub semnul orfic.

Un omagiu aparte, emoționant și sincer, au prezentat scriitorii veniți din București, membri ai Societății Culturale Apolon – România, în frunte cu scriitorul George Călin, președinte fondator, diplomat, ambasador cultural. Ei au venit cu o LECȚIE DE POEZIE și cu Festivalul-Concurs Internațional de Poezie, Proză și Grafică NICOLAE DABIJA – TĂCEREA RĂSTIGNITĂ, sub egida Academiei Internaționale de Literatură și Artă, a Societății Culturale Apolon – România și a Consiliului Mondial Român.

George Călin a mărturisit, că atunci când venea la Chișinău, Nicolae Dabija îl întreba dacă are unde dormi și dacă are ce mânca. La spitalul din București, fiind și el bolnav de Covid-19, Nicolae Dabija l-a telefonat și s-a interesat de starea lui.

La 15 martie anul trecut, am început festivalul și l-am terminat la 15 martie anul acesta, ne-a mărturisit George Călin, anunțându-ne că trofeul a fost adjudecat de către o tânără de 18 ani, Maria Magdalena Stan, din Ploieștii lui Nichita Stănescu, patronul spiritual al apoloniștilor.

Acum e ediția a II –a, anul acesta l-am început la Ungheni, la 15 iulie. Titlul academic Primus inter Pares se acordă scriitoarei Lidia Grosu, însoțit de o cupă a prieteniei. Apoi președintele aploloniștilor a înmânat și 5 diplome Nicolae Dabija, care să ducă numele festivalului mai departe, printre laureați fiind Doina Dabija și Elena Dabija.

Au fost înmânate o mulțime de premii și diplome, au fost prezentate cărți ale scriitorilor veniți din București, s-au recitat poezii.

Menționăm câteva din premii și diplome: Secțiunea Poezie – Dianei Sava-Dărănuță, Mariei Tomiță-Corini, Ludmilei Sochircă, Efim Chicu, Mariei Botnaru, Ludmila Berzoi; Secțiunea Proză – Zinaidei Ambroci, Lilianei Ghiță Boian, Ginei Agapie, Marius Radu ș.a.

Printre laureați se numără cantautorul Vladimir Iovu, interpreta Victoria Caras, care a interpretat o melodie, actorul Valentin Delinschi, scriitorii Victor Cobzac, Veronica Bumbu, ș.a. O diplomă a fost înmânată directoarei Bibliotecii Naționale, dnei Elena Pintilei.

Spre final a vorbit și Ionuț Dobzeu, mulțumind organizatorilor și participanților pentru efortul depus și exprimându-și dorința de a continua calea bunicului său, de la care a învățat multe lucruri bune.

Cantautorul Viorel Burlacu, revenit de la omagierea lui Dabija din București și Iași, a interpretat două cântece pe versurile poetului comemorat, Balada fiind interpretată împreună cu publicul din sală.

Soprana Adriana Spunei a interpretat cântecul Ochiul tău iubit, versuri de Mihai Eminescu, muzică Eugen Doga și cântecul Puncte, puncte, versuri de Nicolae Dabija, muzică Daria Radu. Cantautorul Vladimir Iovu a interpretat cântecul Te salut.

La insistența Elenei Dabija, spre deliciul publicului, Eugen Doga a interpretat două piese la pian, fiind aplaudat furtunos la cunoscutul său vals din filmul lui Emil Loteanu Gingașa și tandra mea fiară.

La final majoritatea participanților au plecat la sediul Literaturii și Artei, unde a fost instalat bustul poetului și placa comemorativă.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s