Lansarea unei cărți valoroase despre Academia de Științe a Moldovei

Ștefan SOFRONOVICI, scriitor, specialist la CAIE

La Centrul Academic Internațional Eminescu, în data de 7 iulie 2022, a avut loc lansarea unei cărți valoroase despre Academia de Științe a Moldovei. Cartea se întitulează „ Academia de Științe a Moldovei (2009) : sinteză cronologică ilustrată” și este semnată de cercetătoarea științifică Eugenia Tofan, ziaristă, angajată din anul 2009 la Centrul Media / Serviciul de Presă al AȘM. Coordonator – acad. Ion TIGHINEANU; consultant științific – acad. Mihai CIMPOI; referenți științifici: acad. Mircea BOLOGA și acad. Teodor FURDUI, redactor științific – dr. Ion Valer XENOFONTOV; redactor – Elena VARZARI; design și machetare Silvia LUNEVI, Andrei LUNEVI; Coperta – Marian ȘERBAN; Surse iconografice – Eugenia TOFAN, Arhiva AȘM (V. Colos).

Monografia a apărut la Editura Academiei Române, 2022, 664 p. și este editată cu sprijinul financiar din Fondul Recurent al Donatorilor, aflat la dispoziția Academiei Române. Lucrarea este elaborată cu ocazia aniversării a 60 –a de la fondarea Academiei de Științe a Moldovei, împlinirii a 75 de ani de la crearea primelor instituții de tip academic și a 30 de ani de la proclamarea independenței Republicii Moldova.

În lucrare sunt reflectate din perspectivă istorică evenimente, fapte, inovații, elaborări, manifestări științifice, exemple de recunoaștere națională și internațională a Academiei de Științe a Moldovei, reforma forului științific suprem din Republica Moldova, momente de ascensiune și perturbații etc. Lucrarea este adresată cercetătorilor științifici, factorilor de decizie din sfera științei și inovării, precum și tuturor celor interesați de probleme curente ale cercetării din Republica Moldova.

Autoarea ne mărturisește în cuvântul introductiv întitulat Argument : „În virtutea funcției pe care o dețineam și o dețin, mă simt cumva în epicentrul unor evenimente științifice importante, naționale și internaționale – conferințe, mese rotunde, simpozioane, aniversări, întrevederi cu șefii misiunilor diplomatice, acreditate la Chișinău, chiar dacă rolul meu este de ascultător și observator. După câțiva ani de activitate, care ajungea adesea la 12-14 ore pe zi, am înțeles că preocupările oamenilor de știință și cultură depășesc sfera ca atare a cercetării și inovării și se află în conexiune directă cu pulsul vieții economice, politice, culturale, spirituale etc.”

Elena Dabija, directoarea Centrului Academic Internațional Eminescu, în calitate de gazdă, a salutat publicul select, exprimându-și bucuria colaborării dintre Centrul Academic Internațional Eminescu și Academia de Științe a Moldovei, spunând că împreună cu acad. Mihai Cimpoi au adus o parte din aceste cărți de la Iași.

Academicianul Mihai Cimpoi, pe post de moderator, a spus că autorii au depus trudă, talent și profesionalism, încât cartea onorează subtitlul, prezentând Academia noastră în date, documente și personalități academice. Ne bucurăm de apariția cărții într-o frumoasă ținută grafică, volumul arătând bine și sub aspectul limbii române literare. Cartografia completează textul, prezentând Academia noastră prin personalități și școli. Domnia sa a adus  mulțumiri Academiei Române pentru editarea cărții.

Academicianul Ion Tighineanu, președintele Academiei de Științe a Moldovei, a spus că temperatura ridicată reflectă acea temperatură de la AȘM timp de 12 ani. Citind cartea, a mărturisit domnia sa, retrăim încă o dată evenimentele reflectate cu măiestrie de către autoarea Eugenia Tofan în acest volum. Comunicate bune, făcute repede. Îmbinarea vitezei cu cea a calității e bună. Pe orice timp ea a fost prezentă. În partea finală a fost ceva de excepție. Anul 2021 – 60 și 75 de ani – evenimente redate foarte bine, unde simțim atmosfera acelor aniversări, este reflectată imaginea Academiei și rolul ei în știința și cultura națională. Volumul e greu, la propriu și la figurat (are 2 kg. 280 gr.), cu informație pertinentă. E istoria științei din țara noastră. Se simte că lucrul a fost făcut cu mare dragoste, cu pasiune, cu risc pentru sănătate. Probabil a lucrat aici toată familia. Îi adresăm autoarei felicitări și îi dorim sănătate.

Academicianul Teodor Furdui, autorul prefeței O mică enciclopedie, a spus tranșant, că monografia face cinste nu doar Eugeniei Tofan și celor vizați, dar și întregii țări. Accentuând că jurnaliștii adevărați scriu azi istoria contemporană, domnia sa a concluzionat, că a pregăti și a edita o așa carte despre activitatea științei autohtone necesită curaj, insistență și jertfire a intereselor proprii și a familiei. Cartea e o mică enciclopedie a evenimentelor din AȘM și merită apreciată la justa ei valoare, a concluzionat acad. Teodor Furdui.

Dr. Ion Valer Xenofontov a vorbit despre emanația științifică a istoriei și a mărturisit că la această carte au folosit împreună cu autoarea principiul Academiei Britanice – relatare fidelă a evenimentelor. Desigur am apelat și la Istoria Academiei Române, la care trei basarabeni au fost fondatori, a spus în final redactorul științific al acestei lucrări.

Scriitorul Ion Cuzuioc a găsit cuvinte frumoase despre carte și autoare, adresându-i felicitări.

Academicianul Viorel Prisacari a spus că prin faptul că lucrarea a necesitat multă muncă și talent, efectul e mare. Avem o cronologie contemporană, aici fiind prezentă toată comunitatea științifică. Se cere o prelungire și cartea trebuie înaintată la obținerea unor premii, a spus în final acad. Viorel Prisacari.

Dr. hab. Victor Juc, directorul Institutului de Cercetări Juridice și Politice, a spus laconic despre două subiecte: autoarea și cartea. Autoarea Eugenia Tofan e o ziaristă bună, iar cartea ei e un volum de referință, care va intra în rapoartele noastre.

Prof. Ion Mereuță a spus că Academia e cuibul înțelepciunii și e păcat că azi trăiește zile grele sub așa-numita reformă, care, de fapt, o deposedează de bunurile sale.

Academicianul Tudor Lupașcu, după ce a spus filosofic, că în timp ce pământul se învârte în jurul soarelui și se adună anii, se adună și rezultate bune. Apreciind lucrarea Eugeniei Tofan, el a mai spus printre altele că suntem orfani cu mamă vie, viața noastră e în Academie.

La final Eugenia Tofan și-a exprimat bucuria realizării acestui volum, unde printre multe momente speciale sunt și pozele cu toți angajații institutelor de cercetare ale Academiei. Autoarea a adus apoi sincere mulțumiri tuturor celor care au susținut și au colaborat la editarea prestigiosului volum despre Academia de Științe a Moldovei. Acest volum – monografie / cronografie va fi de azi încolo un document valoros, un punct de reper în palmaresul culturii și științei românești, spre cinstea cercetătoarei științifice și a jurnalistei Eugenia Tofan, încununându-i munca și talentul cu laurii ce i se cuvin.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s