Cărți cu autografe din colecția CAIE

Apariția unui nou volum pentru autor este o mare bucurie și satisfacție. Scriitorii se grăbesc să-și împartă bucuria cu prietenii și mai ales cu bibliotecile.

A fost o surpriză plăcută când ne-a contactat doamna Constanța ABĂLAȘEI-DONOSĂ, grafician, pictor și poet (Brăila, România) cu propunerea de a trimite volumele editate recent. Autoarea a binevoit să ne scrie pe fiecare volum câte un autograf sincer adresat din toată inima cititorilor noștri, pe care îi așteptăm și îndemnăm să le citească.

Abălașei-Donosă, Constanța. Mărite Eminescu / Constanța Abălașei Donosă. – Iași : PIM, 2019. – 300 p.

„Până la urmă, rostul cărții Constanței Abălașei-Donosă este acela de a se răspunde la întrebarea: „Avem nevoie de Eminescu?”, iar răspunsul este unul la unison, răspicat: „DA!” Și încă multă. La asta ne invită autoarea cu har divin a acestor mirifice vitrine din carte, oferindu-ne din toată inima compozițiile ei de o mare gingășie, care ne îmbată privirea și ne reîntregesc sufletul cu cel mai sensibil chip adulat de aproape un secol și jumătate de întregul popor român. Petre RĂU

Abălașei-Donosă, Constanța. Poeme și nepoeme pentru Nichita / Constanța Abălașei Donosă. – București: Ed. Ro.cart, 2021. – 137 p.

„Să-i scrieri și poeme lui Nichita Stănescu este ca mărturisirea sfântă a unei mari taine.., ca desfășurarea unei povești de dragoste inedite, ferită de ochii indiscreți ai unei societăți conduse de prejudecăți și de oameni limitați în felul de a visa și a iubi.

Constanța Abălașei-Donosă face acest experiment, își mărturisește dragostea față de Nichita Stănescu prin câteva poeme inedite. Este cunoscută ca un artist plastic și un poet autentic. Ea este îndrăgostită de cuvânt și imagine.., se pierde într-o supremă ardoare existențială, vibrând în poeme și în grafică prin care aprofundează mesajul literar și artistic, înnobilând „Cuvântul”…

George CĂLIN

Abălașei-Donosă, Constanța. Arta de a spune ceva : pictură / Constanța Abălașei Donosă. – Iași : PIM, 2020. – 135 p.

„Acuarelele doamnei Donosă sunt niște miniaturi care au prețiozitate, pe care le poți învârti ca pe bibelouri muzicale. De fapt dânsa este propriul său regizor, care a dat spre vizionare propriile sale eseuri. (…) Aici, în această expoziție de acuarelă a Constanței Abălașei-Donosă, se vede nu numai bucuria, dar și harul de a face acuarelă. Se vede bine starea culorilor, nu sunt puse în exces, dar nici lipsite de cantitatea necesară executării lor, tocmai spre a face bine ochiului ce le privesc”

Valentin CIUCĂ

Abălașei-Donosă, Constanța. Așa am învățat să iubesc Brăila / Constanța Abălașei Donosă. – Iași : PIM, 2016. – 158 p.

În această carte „Așa am învățat să iubesc Brăila”, toate cele scrise de mine precum și grafica realizată în acuarelă și peniță, poate totuși au o morală subtilă: nu există oameni și locuri neinportante. Exiată doar oameni care pot trece neobservați, urmăriți permanent de insignifianta și nedreapta noastră atitudine, și locuri prin care trecem zi de zi fără să le observăm.

Constanța ABĂLAȘEI-DONOSĂ

Abălașei-Donosă, Constanța. Arta de a spune ceva : literatură / Constanța Abălașei Donosă. – Iași : PIM, 2020. – 229 p.

„Mărturisirile din poeziile sale, sunt niște trăiri afective, trăite ca în scrisorile de dragoste. Ele nu sunt mărturisiri de păcate, ci mărturisiri ale dorurilor pe care nu i le știe nimeni, trăite într-un univers agreabil, protejat uneori de furtunile care sunt stârnite de timp.

Poezia Constanței Abălașei-Donosă, este plină de culoare, asta datorită faptului că este și pictor cu mult tallent”.

Emilian MARCU

Abălașei-Donosă, Constanța. În China, cu Domnul Eminescu / Constanța Abălașei Donosă. – Râmnicu Sărat : Ed. Rafet, 2017. – 109 p.

Expozițiile mele închinate lui Eminescu la un număr de ani de la naștere, ori de la moartea sa, m-au făcut mai cumpătată pentru acest proiect al prezentei cărți și, poate, scufundată în mare disperare, dacă nu i-aș fi acordat importanța cuvenită pentru a o scrie! Tot elanul de curaj pentru această carte au fost credința mea că voi ajunge cu Domnul Eminescu acolo, și prezența mea cu adevărat pe pământul îndepărtat al Chinei!

Constanța ABĂLAȘEI-DONOSĂ

Abălașei-Donosă, Constanța. Epistole și flori / Constanța Abălașei Donosă.– Brăila: Editura Centrului de Creație Brăila, 2007.– 130 p.

„Ceea ce a încercat să facă poeta Constanța Abălașei-Donosă: și-a propus ca prin poezia ce o scrie să reconstruiască mai armonios realitățile imediate, încărcând versul cu o anumită suavitate, cu o puritate ce vine dintr-un suflet, dintr-un umanism învăluitor, ce înalță lumea într-o candoare primară”

Valeriu GORUNESCU

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s