Un nou duplexul Reșița – Chișinău

Ștefan SOFRONOVICI, scriitor, specialist la CAIE

La 26 aprilie, marți, în cea de a treia zi de Paște, la Centrul Academic Internațional „Eminescu,”a avut loc un nou duplex Reșița – Chișinău, dedicat Zilei Bibliotecarului și Zilei Mondiale a Cărții și a Dreptului de autor, serbată la 23 aprilie. Inițiativa a venit din partea partenerilor noștri din Reșița, în persoana scriitorului Erwin Țigla, angajat al Bibliotecii Germane Alexander Tietz din orașul Reșița. Domnia sa a povestit despre activitatea și realizările obținute în răstimpul de când am vorbit ultima dată tot prin intermediul rețelelor de socializare. Printre altele, Erwin Țigla ne-a mărturisit că a avut o surpriză plăcută cu ocazia zilei sale de naștere. Feciorul și nora, stabiliți în Germania, i-au organizat o excursie în orașul Havana, capitala Cubei, unde a avut posibilitatea să fotografieze cel mai îndepărtat bust al lui Mihai Eminescu. Iată cât poate costa o singură fotografie din cartea album, pregătită pentru o nouă ediție! Cu părere de rău, din cauza războiului declanșat de Rusia asupra Ucrainei, domnia sa nu va putea merge la Odessa să fotografieze bustul lui Mihai Eminescu de la sediul Consulatului României.

Doamna Elena Dabija a relatat pe scurt unele din activitățile noastre, cum ar fi diverse lecții publice, prezentări și lansări de carte, întâlniri cu personalități (cele mai recente fiind întâlnirea cu poetul Vasile Romanciuc și cu părintele Andrei Caramalău, arhimandritul mănăstirii sf. Apostol Andrei din Durlești), inaugurări de expoziții, repetiții la dansul popular, lecții de canto la pian ș.a. Apoi s-a referit la apariția unor ediții valoroase atât pentru bibliotecari, cât și pentru utilizatorii noștri, spunând metaforic, că hora scriitorului, a cărții, a bibliotecarului este o horă a culturii, de dragul cititorului, exprimându-și apoi bucuria reîntâlnirii pe viu a bibliotecarilor cu cititorii. Căci cititorul este cel pentru care lucrăm, a spus ea la final, și cel care ne poate aprecia munca noastră.

Poetul Traian Vasilcău a subliniat că nu a uitat acel eveniment frumos – lansarea cărții album Monumentele Mihai Eminescu, la care a fost prezent. Apoi a remarcat că în Enciclopedia scriitorilor români contemporani de pretutindeni, cu 1146 (una mie una sută patruzeci și șase) de autori sunt și scriitori din Reșița, alături de toți cei din România, Republica Moldova, Ucraina, Serbia, Ungaria și toată diaspora de pe toate continentele. Astfel noi împreună cu acad. Mihai Cimpoi, a spus domnia sa, am adunat toți scriitorii români contemporani la un loc, dând exemplu politicienilor să adune și ei toți românii la un loc, într-o singură țară. Pentru 50 ( cincizeci) de autori basarabeni a fost o donație făcută de către deputatul român Vasile Câtea.

Domnia sa a spus că timpul la Chișinău în a treia zi de Paște este ca din Rai, amintind că fiind bolnav de Covid, anul trecut, a văzut Raiul, aflându-se în moarte clinică, apoi a zis că poeții la masa de scris probabil simt sau văd Raiul. Dar ce ar fi scriitorii fără bibliotecari, fără munca și harul lor de promovare a cărții? Apoi a vorbit despre experiența personală cu biblioteca din satul copilăriei, unde a citit toate cărțile, cu biblioteca din raion și relația frumoasă cu biblioteca până în ziua de azi. În final domnia sa a citit două poezii, una despre Paște și a doua despre bibliotecar, apoi și-a prezentat cele trei cărți noi, proaspăt apărute, cu traduceri în limbile italiană, franceză și engleză, fapt pentru care îl felicităm și ne bucurăm alături de el.

Subsemnatul, Ștefan Sofronovici, am amintit câteva dintre activitățile pe care le avem la Centrul Academic Internațional Eminescu, printre care prezentarea cărții Eminescu, lumea valorilor și noi, postmodernii,semnată de acad. Mihai Cimpoi, prezentarea cărților Rănit din iubire de Nicolae Dabija și Duminica sărutului de Grigore Vieru, despre omagierea poetului Anatol Gugel la 100 de ani, despre munca în calitate de redactor coordonator la Buletinul Mihai Eminescu ș.a. Apoi, în spiritul sărbătorilor de Paști, am recitat poezia Rugăciune, de Mihai Eminescu și două poezii ale mele: Hristos a înviat și Bibliotecara, adresând cuvinte de felicitare, scriitorilor, cititorilor și, îndeosebi, bibliotecarilor.

La finalul acestui duplex realizat prin Skype a vorbit din Reșița poetul Cristian Bistriceanu, autorul a două volume, prezentate înainte de pandemie. Este membru al cenaclului literar Semenicul, condus de Gheorghe Jurma. Domnia sa a citit mai multe poeme captivante, bucurându-ne și sporindu-și șansele să nimerească în următorul volum enciclopedic al scriitorilor români de pretutindeni, la care se lucrează în prezent.

Le mulțumim partenerilor noștri din Reșița pentru amabilitate și pentru râvna lor de activitate pe tărâmul culturii.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s