Evenimentul zilei: 8 aprilie

1872
  • Eminescu cere din nou bani de la părinți : „Vă rog pentru suma obișnuită de 8 galbeni, care-mi trebuiesc la începutul fiecărui semestru pentru plata banilor colegiali…Se gîndește și la „un pardessus, pentru că pe o vreme așa caldă nu pot umbla Gǟrthergasse, la numărul 5 și aici stă pînă la încheierea anului în jachetă.
  • Eminescu se stabilește într-o nouă locuință vieneză, pe Gǟrthergasse, la numărul 5 și aici stă pînă la încheierea anului școlar.
1876
  • Tudor Nica îi scrie lui Samson Bodnărescu că ieri (7 aprilie) și-a dat demisia din minister, apoi adaugă: „Salută-mi pe Eminescu și pe amicii…
  • Stindardul lui Pantazi Ghica publică un editorial sub titlul Ce este tinerimea? Cuvîntul Mabille pe care-l vom întîlni în Scrisoarea III a lui Eminescu, pare aici plasat într-o forțată legătură cu Junimea („Vedem de o parte coconașii din juna dreaptă cei din București, Școala de la Mabille cei din Iași, Școala lui Schoppenhauer…)
1878
  •  A.D. Xenopol îi scrie de la Paris lui Iacob Negruzzi privitor la poezia română în general și la Strigoii lui Eminescu în special: „A propos de cer, nu am putea noi să ne mai schimbăm ideile noastre astronomice? Știința are și ea oarecare poesie și poetul nu cred că este mai mare cu cît e mai ignorant. Noi nu vom produce lucruri durabile cît timp ne vom înșela pe noi înșine. Luați cea mai mare parte din poesie și vedeți cît de rece ne lasă din cauză că sunt bazate pe un sentiment nereal. Superstiții de asemene și nimicuri nu ar trebui să intre în poesie. Strigoii lui Eminescu dovedesc o imaginație bolnavă…
 1882
  •  Scarlat C. Moscu (astăzi cu desăvîrșire uitat) scrie în Telegraful un articol în care se întîlnește această exclamație: „Hei! Domnule Eminescu, lumea s-a săturat de versuri ca «Purceluș cu coada sfredel…»
Sursa:
 Vintilă, Petru. Eminescu: Roman cronologic. – Bucureşti: Cartea Românească, 1974. – 810 p.
Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s