Grigore VIERU: Duminica sărutului

Ștefan SOFRONOVICI, scriitor, specialist la CAIE

La Centrul Academic Internațional Eminescu, în dat de 1 aprilie 2022, au fost prezentate de către subsemnatul și directoarea Elena Dabija patru volume din creația lui Grigore Vieru, editate sub egida Asociației Culturale REGAL D’ART, coordonată de Lili Bobu. Trei dintre ele au fost editate cu mai mulți ani în urmă, au mai fost prezentate publicului, așa că ne vom referi la al patrulea volum, editat recent și prezentat la 14 februarie curent, de ziua poetului (când ar fi împlinit 87 de ani) la CAIE. Este vorba de volumul IV, întitulat Duminica sărutului din colecția Regal de poezie, o antologie a poeziei de dragoste, Botoșani, 2022. Ediția este inițiată și, realizată de aceeași Lili Bobu, prefață de Academician Mihai Cimpoi, postfață de prof. Dr. Paul Gorban. Redactor: Lili Bobu. Consultanți literari: Acad. Mihai Cimpoi, Elena Dabija, Acad. Nicolae Dabija, Dr. Lucia Olaru Nenati, Raisa Vieru. Documentare bibliografică: Claudia Balaban, Fănuș Băileșteanu, Acad Mihai Cimpoi, Dr.Theodor Codreanu, Dr. Daniel Corbu, Doina Dabija, Dr. Stelian Gruia, Gheorghe Median, Raisa Vieru. Transcriere – Dr. Ala Saenco. Documentare artă plastică: Mihai Debeli, Carmen Popovici Maxim. Redactori muzicali: Acad. Eugen Doga, Marius Hristescu, Dr. Aurel Paladi. Tehnoredactori: Mirela Brehuescu, Viorel David, Ciprian Dumitru Iacinschi. Corectori: Mirela Brehuescu, Eugenia Filip. Design grafic și layout original: Mihaela Irimescu. Procesare foto: Dragoș Axinte. Plachetă față: reproducerea creației lui Constantin Brâncuși Sărutul, realizată de S C Rombrefil SRL, manager Filip Mărgărint.Tipar: Tipografia „ PIM”, Iași (manager: Maria Petrariu).

Această bijuterie de carte – unicat, scumpă și valoroasă (costă 5000 de lei), cu pereți de catifea, de culoare neagră, are 665 de pagini aurite și cântărește peste două kilograme. Volumul cuprinde poezii selectate din diverse ediții, precum și din manuscrise, mai multe cântece puse pe note de diverși compozitori, cum sunt Eugen Doga, Ion Aldea – Teodorovici, Anatol Chiriac ș.a. Are și un stic cu 6 poezii imprimate audio, recitate de autor și videoclipuri cu peste 30 de cântece devenite șlagăre, precum și un timbru poștal cu imaginea poetului – pe o parte cu portretul executat de Iurie Matei, iar pe cealaltă- o fotografie a autorului din tinerețe.

 Cartea începe cu un motto din opera lui Grigore Vieru:

Iubire – ram de rouă sfântă,

Cânt unic, o, ce mă adaști,

Asupra-ngândurării mele

Tu nu plângi lacrima, – o naști!

 Apoi urmează prefața, semnată de acad. Mihai Cimpoi și întitulată sugestiv Grigore Vieru- liricul. Distinsul critic literar vorbește aici despre două categorii distinse de poeți: „în una se află toți poeții, indiferent de structura lor sufletească, de genurile pe care le cultivă și de curentele din care fac parte. Cea de a doua o reprezintă liricii. Liricul e o ființă întru poezie, cu o sensibilitate fină, deschisă mai cu seamă spre zonele cele mai ascunse ale sufletului. Liricul e sinonim astfel cu poeticul, cu poeticul cel mai bun, cel mai delicat.” Printre poeții lirici criticul a enumerat mai multe nume: Eminescu, Lorca, Esenin, Leopardi, Lermontov, Bacovia. „Desigur că Grigore Vieru se află printre ei” a concluzionat acad. Mihai Cimpoi.

S-au citit mai multe poezii din volum: Mai mult, frumoaso, ce să-ți cer?, Dragă! O teie, Pe alta , nu pe tine, Astă noapte a nins până-n zori, Se sparge fulgerul de stele, Merg pe pământ, Duminica sărutului, Când am să mor ș.a.

Reproducem aici poezia Dragă! O, teie.:

Draga! O, teie/ Dulce mireasmă,/La gură femeie,/ La mijloc mireasă./ Curge izvorul,/ Grâul răsare,/ Acolo pe unde/ Trec urmele tale./Vălură dorul / Des ca o iarbă,/ Parcă răspunde,/ Parcă întreabă.

Vă propunem și un fragment din poezia Duminica sărutului, poezie care a dat și titlul acestei antologii a poeziei de dragoste: …Se aprinde-n ființa întreagă/ Sărutul de foc al minunii,/ Vă rog, ascultați-mă, oameni,/ Oameni politici ai lumii,/ Se aude vecia cum sună/În cornul de aur al lunii,/ Vă rog ascultați-mă, oameni,/ Oameni politici ai lumii./Cea mai dulce politică,/ Pe care o salutăm,/ E această Duminică,/ E această Duminică/ E această Duminică/ În care ne sărutăm. Mesajul poeziei este unul de pace și de dragoste, mesaj mereu actual.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s