Ștefan SOFRONOVICI, scriitor, specialist la CAIE
La 14 martie 2022 compozitorul, dirijorul şi instrumentistul Mihai Dolgan ar fi împlinit 80 de ani. Cu acest prilej legenda Rock-ului moldovenesc, fostul conducător al formaţiei „Noroc” şi al ansamblului vocal-instrumental „Contemporanul”, artist al Poporului, deţinător al Ordinului Republicii, a fost comemorat la Centrul Academic Internațional Eminescu.
S-a născut la 14 martie 1942, în satul Vladimireşti, (sat numit în unele surse și Vladimireuca), Județul Bălți, România, astăzi raionul Sîngerei, Republica Moldova. A fost deportat în Siberia împreună cu părinții în anul 1949, când avea doar 7 ani. După ce au revenit în țară, a studiat la Colegiul de muzică „Ştefan Neaga” din Chişinău, în anii 1959-1962. Cariera muzicală și-a început-o în 1958, la Casa de Cultură din Sîngerei, acompaniind la acordeon. Apoi a fost acordeonist în diferite formaţii ale Filarmonicii din Chişinău. În anii 1966-1967a înfiinţat ansamblul instrumental ,,Noroc”, care în 1970 a participat la Festivalul Internațional „Lira Bratislavei”, unde a primit premiul „Simpatia publicului” pentru piesa „De ce, de ce”. După acest eveniment trupa a plecat într-un turneu prin Ucraina, unde a electrizat publicul, fapt care nu a plăcut autorităților comuniste de ocupație de atunci. Ar fi trebuit să plece într-un turneu în America de Sud, dar colectivul a fost desființat fără dreptul de a mai activa în RSSM. Motivul a fost unul politic, dar s-a insinuat „lipsa disciplinei, absența unei orientări ideologice sănătoase și promovarea unor valori artistice de calitate slabă”.
După desființare artiștii au lucrat prin diferite filarmonici din Federația Rusă și Ucraina sovietică, Mihai Dolgan fiindt solist-instrumentist la Filarmonica din Tambov în anii 1970-1971, apoi din Cerkasî, şi din alte oraşe din fosta URSS.
În anul 1974 organele de partid din RSSM au permis reorganizarea formației în cadrul Filarmonicii, cu numele „Contemporanul”, denumire sub care formația a activat pînă în 1985 , când trupa a revenit la denumirea inițială „Noroc”.În aceste formații s-au produs majoritatea talentelor de interpreți vocali și instrumentali din fosta RSSM.
Printre ei se numără Ion Aldea –Teodorovici, Ștefan Petrache, Valeriu Găină, frații Cazaccu, Valentin Goga, Valeriu Gorgos, Lidia Botezatu, Ion Suruceanu, Liviu Știrbu, Iurie Sadovnic, Anatol Neamţu, Ricu Vodă, Anatol Bivol, Gheorghe Ţopa ş.a. Mihai Dolgan a lansat mai multe piese: „Cîntă un artist”, „Chişinăul meu cel mic”, „Basarabia”, „Primăvara”, „De ce plîng ghitarele” ş.a.
În anul 1977, lui Mihai Dolgan i s-a acordat titlul de „Artist Emerit”, în 1988 – titlu de „Artist al Poporului”. În 2001, a fost distins cu „Ordinul Republicii”.
S-a stins din viaţă la 16 martie 2008, în Chişinău, fiind înmormîntat la Cimitirul Central din capitală de pe str. Alexei Mateevici, colț cu str. Armenească.
În cinstea lui la 12 octombrie 2018, a fost inaugurat un scuar situat la intersecția bd. Ștefan cel Mare și Sfânt cu str. Bulgară din capitală. Inaugurarea Scuarului „Mihai Dolgan” a coincis cu ziua de naştere a soţiei artistului, Lidia Botezatu, care împlinea frumoasa vârstă de 70 de ani.
Despre artist și renumitele sale formații muzicale s-au scris mai multe cărți. Menționăm câteva din ele, care sunt în fondul Centrului Academic Internațional Eminescu și pot fi citite la noi:


