Nicolae Bilețchi – un critic și istoric de „frontieră”

Nicolae Bilețchi (12 martie 1937 – 30 iulie 2021)

Consemnare: Ștefan SOFRONOVICI, scriitor, specialist la CAIE

La 16 martie curent a fost comemorat la Centrul Academic Internațional Eminescu criticul și istoricul literar Nicolae Bilețchi, fost, membru corespondent al Academiei de Științe a Moldovei, care la 12 martie ar fi împlinit 85 de ani de la naștere.

L-am cunoscut în calitate de coleg de lucru la Institutul de Filologie al Academiei de Științe a Moldovei, unde am activat timp de zece ani în calitate de cercetător științific, domnia sa activând acolo timp de o viață-din anul 1961 până în anul 2021. Era un om liniștit, cumpătat, omenos și erudit, un cercetător harnic, pezent cu comunicări la diverse conferințe științifice, organizate la Chișinău, Iași sau Cernăuți. La unele sărbători petrecute împreună îi plăcea să depene diferite întâmplări interesante din viața sa și a altor personalități de cultură.

 A plecat dintre noi la 30 iulie 2021. Spicuim câteva fragmente din necrologul semnat la 31 iulie 2021 de către Prezidiul Academiei de Științe a Moldovei:

„Nicolae Bilețchi a dedicat întreaga viață cercetării filologice. S-a afirmat în mediul științific ca un cercetător pertinent al procesului literar contemporan, fiind unul dintre pilonii studiului literaturii naționale, autor al unor cercetări valoroase ale celor mai actuale probleme ale literaturii, un veritabil deschizător de drumuri și fondator de noi direcții științifice. A fost un apărător fidel al adevărului științific privind limba și literatura română, a susținut tranșant cauza națională, realizările sale de-a lungul anilor au demonstrat calitatea unei atitudini investigative ferme, competente, vizionare. Numele membrului corespondent Nicolae Bilețchi se asociază cu ideea constituirii genului romanesc în literatura noastră. A urcat treptele ascensiunii în domeniul cercetării de la cercetător științific inferior până la consultant științific, a fost un apreciat cadru didactic universitar, activând în calitate de profesor universitar la Universitatea de Stat din Moldova şi la Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”. A îndrumat mai mulți doctoranzi în filologie.

Opera științifică a cercetătorului Nicolae Bilețchi cuprinde peste 380 de studii şi articole, inclusiv două monografii, în care au fost abordate cu consecvență, pasiune științifică și tenacitate problemele literaturii din spațiul basarabean. A debutat editorial în anul 1972 cu studiul monografic Elementele epic și liric în dramaturgia sovietică moldovenească. În volumele Consemnări critice (1976) și Considerări și reconsiderări literare (1983), Romanul și contemporaneitatea (1984), Analize și sinteze critice (2007), Nicolae Bilețchi s-a manifestat ca un cercetător perseverent al dramaturgiei și prozei contemporane. A realizat exegeze ample, cu atenția sporită asupra analizei psihologice a personajelor și a procedeelor artistice în proză și dramaturgie. A redactat 35 de profiluri ale scriitorilor din spaţiul basarabean pentru Dicţionarul general al literaturii române, editat la Bucureşti.”

Date biografice

Nicolae Bilețchi s-a născut la 12 martie 1937, în satul Oprişeni, jud. Rădăuţi, România, (azi Ucraina, regiunea Cernăuţi, raionul Hliboca). În anii 1944 – 1951 a fost elev la şcoala de şapte ani din satul Oprişeni, în anii 1951 – 1954 este elev al şcolii din s. Tereblecea, r-nul Hliboca, reg. Cernăuţi, iar din 1954 până în 1959- student al Facultăţii de Filologie Romano-Germanică a Universităţii de Stat din Cernăuţi, secţia limba şi literatura română. În anii 1959 – 1961 este nvăţător de limba şi literatura română la şcoala de 8 ani din satul natal Oprişeni, iar din 1961 până în 1964 este cercetător ştiinţific inferior la Institutul de Limbă şi Literatură al AŞM. În anii 1964– 1967 este doctorand la Institutul de Literatură Universală ,,A.M. Gorki” al AŞ a U.R.S.S. ( or.Moscova). Din 1967 revine la Academie până la sfâtșitul vieții. În anul 1986 este doctor habilitat în filologie, specialitatea literatura română, iar din 1992 -membru corespondent al Academiei de Științe a Moldovei.

 Din necrolog mai adăugăm:

„Lucrările lui Nicolae Bilețchi s-au axat pe probleme de istorie şi teorie literară, pe cercetarea procesului literar contemporan din Republica Moldova. Fiind exeget al unor genuri în devenire, cum erau în perioada sovietică drama şi romanul, N. Bileţchi este considerat un istoric literar „de frontieră” (M. Cimpoi), de o „creativitate perpetuă” (Ion Ciocanu). Cărțile sale au etalat „reabilitarea spiritului combativ, decelarea adevărului de minciună” (A. Burlacu), au contribuit, de fapt, la conturarea unei panorame a literaturii basarabene postbelice, prin analiza lucidă și în toată complexitatea lor a scrierilor lui Ion Druţă, Vladimir Beşleagă, Vasile Vasilache, Aureliu Busuioc, Ion C. Ciobanu, George Meniuc, Serafim Saka, Mihail G. Ciubotaru, Nicolai Costenco, Gheorghe Malarciuc, Alexei Marinat, Vera Malev, Dumitru Matcovschi, Nicolae Esinencu ș.a.”

În cartea Nicolae Bileţchi la ora reconsiderărilor editată de Institutul de Filologie în anul 2012, mai mulți colegi de la Academie semnează articole despre modul în care a receptat şi interpretat cercetătorul fenomenul literar basarabean, dar şi cum au fost evaluate contribuţiile sale.

Premii şi distincţii: 1989 – Laureat al Premiului Prezidiului AŞM; 1996- Medalia ,,Meritul Civic”; 2006- Medalia jubiliară de argint ,,60 de ani de la fondarea primelor instituţii academice din Republica Moldova.” 2007 -Medalia ,,Dimitrie Cantemir;” 2017 – Medalia „ Nicolae Milescu Spătaru.” ș.a.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s