30 de ani de la invazia rusă asupra Republicii Moldova
Munteanu, Anatol. Sacrificiu şi trădare: Războiul de secesiune din Republica Moldova (1990-1992) / Anatol Munteanu. –Buc.: S.n., 2005. -640 p.
Este carte-document! O carte-letopiseţ al acelor întâmplări şi evenimente! O carte-omagiu, adus miilor de eroi care au apărat integritatea şi independenţa Republicii Moldova.

A fost stringent necesară o analiză detaliată a războiului de pe malurile Nistrului din anii 1990-1992. Ce a avut loc, de fapt, atunci?! De ce s-a întâmplat? Cine e de vină?! Ar putut fi evitat acest război sângeros?! Volumul ,,Sacrifiuciu şi trădare…’’, semnat de unul dintre martorii şi participanţii activi la acele evenimente, colonelul Anatol Munteanu, încearcă să răspundă la toate acestea şi la alte întrebări.
Războiul de pe Nistru n-a fost doar un conflict intern, între o parte a Republicii Moldova şi altă parte a ei, cum se afirmă fals, ci, în primul rând un război între Federaţia Rusă şi Republica Moldova, la nici un an de la proclamarea independenţei acesteia din urmă, scopul declanşatorilor acestui conflict armat fiind detaşarea unei bucăţi din teritoriul Republicii Moldova pentru a se putea permanentiza staţionarea armatelor ruse dincoace de teritoriul Ucrainei.
Otean, Ștefa. Chemat la datorie: (Ostași uitați): Mărturisirile Comandantului grupului tactic armat al Capului de pod Tighina, chemat la datorie la 27 iunie – 20 iulie, 1992 / Ștefan Otean. – Chișinău: Pontos, 2013. – 62 p.

În cartea de față sunt dezvăluite mărturii sincere și inedite, așternute pe albul hârtiei de către un participant la luptele pentru integritatea teritorială a R. Moldova din vara anului 1992, redate minuțios, dat fiind faptul că autorul lor este militar de carieră, dar și prin vocație. El fixează cu exactitate, uneori minut cu minut, situația operativă la zi și, făcând bilanțurile, accentuează regulat starea moral-psihologică a efectivului – lucru de importanță majoră pe câmpul de luptă. Având o bogată experiență militară – ofițer superior, șef al Statului Major al unui regiment de tancuri, Consilier Militar în Armata afgană, Comisar militar al sectorului Ciocana, colonelul Ștefan Otean a făcut față acestor grele încercări prin care trecea tânărul stat republica Moldova la etapa respectivă, luptând, cum s-ar zice, pe două fronturi: pe de o parte, cu inamicul din rândurile noastre, indisciplina, ce se manifesta prin beții, nesupunere față de superiori, dezertări…
Ursu, Valentina. Râul de sânge / Valentina Ursu; postfață: Andrei Vartic. – Ed. a 2-a. – Chișinău: Arc, 2013. – 168 p.

Valentina Ursu este cunoscută ca una dintre puținele femei jurnaliste care au relatat despre războiul de la Nistru din 1992, experiență pe care a așternut-o ulterior pe paginile cărții. Râul de sânge este o carte în care este redată realitatea cruntă a conflictului transnistrean. Volumul înserează dialogurile pe care le-a avut autoarea cu combatanții, cu diverse personae aflate la conducere în localitățile în care se duceau luptele.
Întrebată într-un interviu: Care este cel mai mare risc pe care vi l-ați asumat dea lungul carierei, doamna Valentina Ursu a răspuns: Eu cred că cel mai mare risc a fost în timpul conflictului armat de la Nistru. Atunci când mergeai în teritoriu, dar nu știai dacă vei mai reveni în birou. Îmi aduc aminte și acum duminica sângeroasă, din 19 iunie…
Atunci când am văzut moartea cu ochii mei. Au fost trimiși pe prima linie tinerii înrolați în Armata Națională. Eu am mari emoții când îmi amintesc de această dată. Se săpau gropi și cu buldozerele se arunca pământ peste acești tineri care au luat pentru prima oară arma în mână și nu au mai reușit să-și apere țara…
Și-au sacrificat viața… Se săpau mici tranșee, se aruncau corpurile neînsuflețite sau pe ultima răsuflare în acele gropi… Săreau capetele, mâinele, picioarele, strigăte…
Iacoban, Mircea Radu. O cronică a Basarabiei (1990-1995) / Mircea Radu Iacoban. –Iaşi: Junimea, 1995. -288 p.

Titlul acestei cărţi nu ascunde vreo intenţie metaforică; cititorului i se oferă cu adevărat o CRONICĂ – una dintre multele posibile – a unor ani ,,de foc’’, în care Basarabia a parcurs drumul de la republică unională la ţară independentă, membră a Consiliului Europei. Vreme de cinci ani, autorul a investigat în toate mediile basarabene, a fost martor direct la importante evenimente politico-sociale, a purtat convorbiri cu personalităţi dintre cele mai diverse, de la preşedintele Moldovei ori preşedintele Parlamentului, până la grănicerul aflat de strajă la Prut. Destinată în primul rând publicului larg, cartea propune mai puţină eseistică în favoarea unei cantităţi de informaţie – în bună parte inedită.
Costaș, Ion. Transnistria 1989-1992: Cronica unui război „nedeclarat” / Ion Costaș. – București: Editura RAO, 2012. – 672 p.

Este o extraordinara carte de investigatie, in care cititorul roman il va intalni pe patriotul Ion Costas, parintele fondator al politiei si armatei moldovenesti, care isi pune talentul de povestitor avizat in slujba recuperarii istoriei nefalsificate a nasterii si devenirii Republicii Moldova. Cartea abunda in detalii, cele mai multe absolut inedite, despre ce s-a intamplat in Basarabia dupa destramarea URSS, dar si despre cauzele prabusirii atotputernicului imperiu comunist. Autorul, suprapunand peste experienta sa directa, intelesurile ulterioare ale evenimentelor, informatiile colaterale, dezvaluirile incendiare bazate pe mii de documente adunate si pastrate cu grija, ataca si portretizeaza elita politico-aministrativa a Moldovei, diseca mecanismele complicate care au dus la obtinerea independentei acesteia, descrie razboiul ciudat din Transnistria si evenimentele care au condus la formarea autoproclamatei Republici Moldovenesti Nistrene. Ion Costas nu omite sa vorbeasca si despre inceputurilor relatiilor cu Romania, dar si despre lupta lui pentru introducerea grafiei latine. Generalul Costas dedica aceasta carte – eveniment celor cazuti in luptele pentru integritatea Republicii Moldova.
Budeanu, Gheorghe. Un strigăt pe Nistru: roman / Gheorghe Budeanu. – Chișinău: S.n., 2019. – 224 p.

„Acest strigăt pe Nistru cred că ar trebui să fie auzit de noi toţi. Vorba veche: „de la vlădică până la opincă”. Şi atunci când zic toţi, mă refer la basarabeni, dar şi la transnistreni, dar şi la românii din dreapta Prutului, pentru că un capitol se desfăşoară pe teritoriul României. Adică, e foarte bine ca şi românii să înţeleagă ce s-a întâmplat aici pe Nistru, care-i soarta noastră. Romanul are acţiuni foarte multe şi în diferite locuri, o geografie foarte largă, inclusiv în Ucraina, Doneţk, Donbas, unde eroul principal se răzbună pe duşmanul său, hai s-o spun direct. Şi chiar ziceam de transnistreni, ca să înţeleagă prin ce trecem noi, pentru că ei nu ştiu. Ei ştiu doar propaganda care li se transmite de la Moscova, dar realitatea şi tragediile prin care trecem noi şi ceea ce vrem ei nu înţeleg din cauza asta. Ar fi bine să cunoască ce gândim noi şi ce dorim.” Gheorghe Budeanu
O istorie a regiunii Transnistrene din cele mai vechi timpuri până în prezent / Ion Chirtoagă, Ion Jarcuţchi, Elena Negru,… – Chișinău: Bons Offices, 2007. – 520 p.
O istorie a regiunii transnistrene din cele mai vechi timpuri şi până în prezent” este o lucrare unică , este prima lucrare istorică de o asemenea anvergură care tratează problema transnistreană. Volumul este ilustrat pe capitole, conţine 520 pagini şi are un rezumat în limba română şi unul în limba engleză.

În compendiu o deosebită atenție este acordată mișcării naționale de amploare în republică în anii 1989-1990 și premizele izbucnirii conflictului militar de la Nistru. Autorii arată cum cu sprijinul politic, economic, informațional și militar al Moscovei forțele separatiste de la Tiraspol au reușit să formeze o „republică transnistreană”. Interesul geopolitic rus și implicarea Rusiei în acest conflict se observă cu toată claritatea în timpul războiului de la Nistru din primăvara – vara anului 1992, când trupele ruse au participat deschis la ostilități de partea forțelor separatiste.
În capitolul VIII al acestei lucrări cititorul interesat va găsi informație despre originea conflictului transnistrean, despre războiul de la Nistru și implicațiile externe privind stingerea conflictului armat (1992) și despre internaționalizarea conflictului (1993-2007).
King, Charles. Moldovenii. România. Rusia și politica culturală / Charles King. – Chișinău: Arc, 2002. – 274 p.

Charles King este profesor de Relaţii Internaţionale, expert in probleme postsovietice si studii românești la Universitatea Georgetown din Washington. Volumul este prefațat de cunoscutul istoric Alexandru Zub, care apreciază că dintre specialiștii care au tratat problema respectivă până în zilele noastre – „nici unul n-a mers atât de departe cu analiza, reexaminând cu minuție dosarul unui contencios multisecular și căutând limpeziri pentru momentul actual“. Cartea tratează – „maleabilitatea identității naționale“ a unui popor situat la marginea Europei între România și Rusia – este examinată din punctul de vedere al „relației controversate dintre elitele politice și masele populare pe care pretind că le reprezintă“.
În partea a 3-a Independență și conflict, autorul în capitolul Sfârșitul Uniunii Sovietice și războiul din Transnistriane prezintă Cronologia conflictului transnistrean, 1989-1998, vorbește despre rolul armatei a 14-a sovietice în această perioadă, despre escaladarea violenței și implicarea activă a Federației Ruse în acest război. Într-un capitol aparte, autorul relatează despre aportul organizațiilor internaționale și eșuarea negocierilor în acest conflict. King folosește o abordare istorică, politică, economică și culturală pentru a pune în discuție vechile stereotipuri și pentru a propune o perspectivă nouă, originală cu privire la oamenii din Basarabia și Transnistria.
Cartea este una erudită, scrisa foarte bine și extrem de accesibilă și cititorului obisnuit.Volumul posedă o bibliografie serioasa și foarte multe date statistice extrem de interesante.