Grigore Vieru – lacrima lui Eminescu

Ștefan SOFRONOVICI, scriitor, specialist la Centrul Academic Internațional Eminescu

            Poetul Grigore Vieru a fost comemorat la Centrul Academic Internațional Eminescu, în data de 14 februarie 2022, cu începere de la ora 15: 00. La această dată poetul ar fi împlinit 87 de ani de la naștere. Activitatea culturală s-a desfășurat cu genericul „ Grigore Vieru – lacrima lui Eminescu.”A fost o manifestare culturală de amploare, cu public numeros și select de pe ambele maluri ale Prutului. Au mediatizat evenimentul vreo 5 posturi de televiziune, (TVR Moldova, Moldova 1, Realitatea TV ș.a.), reprezentanți ai câtorva publicații de limbă română și neobositul jurnalist Andrei Viziru de la Radio Moldova. Astfel poetul Grigore Vieru a mai făcut un pod cultural (sau o punte culturală) peste Prut, întru unirea spirituală a celor două maluri locuite de români. Apropo, ne amintim și de recenta ședință comună a Guvernelor de la București și Chișinău din 11 februarie curent, ședință care a avut loc la Chișinău și la care s-au programat printre altele construcția și reparația câtorva poduri peste Prut, cum ar fi podul de la Ungheni și cel de la Galați, precum și interconectarea energetică etc. Doamne ajută să vedem și faptele bune, așa cum am auzit vorbele frumoase!

            Programul dedicat poetului Grigore Vieru a fost consistent, valoros și atractiv, captivând de la început și până la final publicul numeros, dar bine organizat și ascultător, ținând cont de starea de pandemie, de care ne-am săturat.

 Elena Dabija, directoarea Centrului Academic Internațional Eminescu, moderatoarea evenimentului, la deschiderea activității a salutat și prezența în sală a unei delegații din România, în frunte cu îndrăgitul artist Paul Surugiu Fuego, venit special pentru comemorarea poetului drag. Artistul a fost întâmpinat cu onor, cu pâine și sare, spre surprinderea sa și deliciul publicului. În prezidiu, alături de Elana Dabija, au fost academicianul Mihai Cimpoi, Paul Surugiu Fuego, Călin Vieru și dr. Mariana Harjevschi, directoarea Bibliotecii Municipale „ B. P. Hasdeu.” Toți cei din prezidiu au dezvelit bustul poetului Grigore Vieru, executat de către sculptorul Petrică Buhnici din România și adus ca donație din partea lui Fuego. Artistul a mai donat o lucrare de artă plastică, întitulată „ Casa – Muzeu Grigore Vieru” de la Pererita, executată chiar de el și alte câteva tablouri. O mare surpriză pentru public a fost donația întregii colecții unicat de carte bibliofilă (20 de volume), realizată de Asociația Culturală „ REGAL D’ART” din Botoșani pentru Bibliotaca Municipală „B.P. Hasdeu,” cu ocazia împlinirii a 145 de ani de la fondarea acestei biblioteci. Donația s-a făcut prin generozitatea și amabilitatea Doamnei Lili Bobu, Președintele acesei prestigioase Asociații Culturale, la sugestia dnei Elena Dabija. Cărțile sunt cu pagini aurite și cu coperte de catifea, înfrumusețate cu briliante originale Svarovschi, adică sunt foarte scumpe. Regretatul poet Nicolae Dabija, care are și el o asemenea carte, la una din ultimile vizite la Centrul Academic Internațional Eminescu, ne-a mărturisit că i-a arătat unui mare poet din Spania acea carte și poetul spaniol a fost mirat de realizarea tipografică regală și i-a spus lui Dabija, că în Spania așa cărți nu se fac. Iată ce realizări de nivel europoen se fac la Botoșani, la baștina lui Eminescu, de către această minunată Doamnă, Lili Bobu! Toate aceste minunate cărți și altele împreună au fost adunate în expoziția de documente „ GRIGORE VIERU – LUMINA DE TAINĂ,”expoziție pe care a prezentat-o Elena Dabija.

            Și academicianul Mihai Cimpoi, la prezentarea cărții „ Duminica sărutului” de Grigore Vieru, o antologie a poeziei de dragosre, realizată recent la Botoșani de aceeași Asociație Culturală „ REGAL D’ ART,”condusă de Lili Bobu, aducând elogii editorilor de la Botoșani pentru munca depusă și realizarea REGALĂ anume pentru această zi de comemorare, a subliniat că de fapt Chișinăul era obligat să o facă, dar Botoșanii au spălat obrazul Chișinăului. Academicianul a menționat postumitatea lucrătoare a operei lui Grigore Vieru pe îmtreg spațiul românesc și modelul de prietenie spirituală și culturală dintre poetul Vieru și artistul Fuego. Apoi a adăugat, profetic, că acele Guverne de la Chișinău și București, care vor promova marii poeți și oameni de cultură, vor rezista, iar cele ce nu vor face asta, – vor cădea!

Paul Surugiu Fuego a susținut un discurs și un moment poetic întitulat „În limba aceasta , Grigore Vieru,” recitând poezii din creația lui Vieru și din creația altor poeți dedicate lui Vieru. Recitalul său impresionant l-a încheiat cu o melodie a sa pe versurile poetului Grigore Vieru, întitulată „ Limba noastră cea Română.” Printre cei care au vorbit au fost Călin Vieru, feciorul marelui poet, amintind și de cartea „Numele tău” a lui Grigore Vieru, care încăpea într-o palmă și în buzunar, dar care a revoluționat poezia din vremea aceea de la Chișinău, mulțumind apoi Doamnei Lili Bobu pentru cărțile unicat, grele la propriu și la figurat, (cartea „Duminica sărutului ” are 664 de pagini și cântărește câteva kilograme), apoi a vorbit Teo Chiriac, Președintele Uniunii Scriitorilor din Moldova, care a amintit că Grigore Vieru punea mare preț pe muzică și a colaborat cu mai mulți compozitori, apoi scriitorul Iulian Filip ne-a mărturisit că a admirat pe Facebook vizita lui Fuego la Costești, la gardul unical cu personalități, apoi compozitorul Constantin Rusnac, interpretând o romanță pe versurile lui Vieru și recitând acrostihul dedicat poetului, apoi Valentina Volontir, șefa Secției Cultură Chișinău, care ni s-a destăinuit că lucrează la edificarea unui Centru Cultural „Grigore Vireru”la Chișinău, asemănător cu Centrul Academic Internațional Eminescu, apreciind activitățile de aici, organizate de Elena Dabija și echipa sa. Apoi a vorbit dr. Mariana Harjevschi, care a mulțumit Doamnei Lili Bobu pentru donația de carte unicală și a înmânat diplome de excelanță pentru cei din România, care au adus daruri prețioase: Paul Surugiu Fuego, Lili Bobu și Lucia Olaru Nenati. Oaspeții au primit daruri și din partea directoarei Elena Dabija.

În final a vorbit și Dumitru Apetri, profesor universitar, cercetător științific, care, amintind de niște autografe ale poetului, devenite documente de istorie literară, a subliniat încă o dată perenitatea operei poetice a lui Grigore Vieru și lucrarea ei benefică în postumitate pentru mințile și imimele românilor de pe ambele maluri de Prut, îmbogățindu-ne și ajutându-ne să ne adunăm pe „vatra ce-a născut pe lume Limba noastră cea Română.” Așa să ne ajute Dumnezeu!

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s