Ștefan Sofronovici, scriitor, specialist la Centrul Academic Internațional Eminescu.
La 24 ianuarie 2022 s-au împlinit 163 de ani de la Unirea Principatelor Române, care mai este numită Mica Unire. Cu această ocazie la Centrul Academic Internațional Eminescu l-am avut invitat pe cunoscutul istoric Anatol Petrencu, profesor universitar, doctor habilitat în știinte istorice, membru de onoare al Academiei Oamenilor de Științe din România. În cadrul unui dialog domnia sa a vorbit despre cum a avut loc Actul Unirii dintre cele două State Românești – Moldova și Țara Românească, despre condițiile social – politice și despre efortul liderilor unionist de atunci depus pentru realizarea acestui ideal sfânt, (unii dintre liderii unioniști au contribuit la cauza Unirii și cu sume de bani din averea proprie), dar și despre rolul și interesul marilor puteri din vremea aceea, îndeosebi rolul Franței. În concepția lui Napoleon al III-lea Principatele Române erau un prilej de a-și promova ideea principiului național în interesul Franței în Europa.
Anatol Petrencu ne-a amintit că ideea Unirii era una avansată încă în secolul al XVIII – lea, iar în secolul următor, al XIX –lea, după Războiul Crimeii din anii 1853- 1856 dintre Imperiul Rus și Imperiul Otoman, când Rusia a fost învinsă de către marile puteri, a devenit și mai actuală, avansând în prim planul dezbaterilor politice atât în cele două Principate, cât și pe plan internațional.
În acest context geopolitic european prielnic a crescut dorința și voința atât a populației cât și a păturilor de la conducere din ambele Principate, care fusese Unite de Mihai Viteazul la 1600.
S-au format Divanurile , un fel de Parlamente de azi, alcătuite din reprezentanți ai bisericii, ai boierimii, ai burgheziei și ai țărănimii clăcașe,care la început aveau un rol consultativ și aveau scopul de a da propuneri cu privire la realizarea Unirii Principatelor. Aici domnul profesor ne-a amintit și de vestitul țăran moș Ion Roată. Au au avut loc adunările ad – hoc ( pentru un scop anume). Astfel la 5/17 ianuarie 1859 liderul unionist Alexandru Ioan Cuza, colonel de armată, a fost ales unanim ca Domn al Țării Moldovei, iar la 24 ianuarie a fost ales și la București, tot în unanimitate, ca Domn al Țării Românești.
Așa s-a realizat Unirea Moldovei cu Țara Românească sub numele Principatele Unite ale Moldovei și Țării Românești.
Domnul profesor Anatol Petrencu s-a referit și la situația de azi, vorbind despre necesitatea Reunirii Republicii Moldova cu România în situația în care Rusia ne amenință și ne șantajează, în situația în care nu avem garanții de securitate, nici militară nici energetică. Nu suntem apărați de NATO, iar Rusia este mereu un focar de instabilitate, de conflicte militare, intervenind militar, mai întâi în Republica Moldova, în Războiul de la Nistru din martie 1992, apoi în Georgia, în august 2008, iar mai recent a ocupat teritorii ale Ucrainei și amenință și azi țara soră a Rusiei, Ucraina. Iar lângă Ucraina suntem amenințați și noi , cei din Republica Moldova.
Felicitări pentru toți românii cu ocazia acestei aniversări a Unirii Principatelor Române!
De ziua Sfântă a Unirii, /( Unirea Mică, mai întâi), /Ajută, Doamne, toți românii / Uniți să fie între ei. / Să nu se lase dezbinării, / Satanicelor uneltiri. / Să lupte toți din răsputere / Sub Steagul Sfintei Reuniri!