EMINESCU, 15 Gerar 2O22

Dumitru Copilu-Copillin, profesor asociat la Universitatea București și Universitatea „Ion Creangă”, Chișinău

EMINESCU, 15 Gerar 2O22

Dumitru Copilu-Copillini

       Facebook de ani buni mă întreabă, LA CE MĂ GÂNDESC? În zilele acestea și eu MĂ GÂNDESC LA ZIUA LUI EMINESCU și LA ZIUA CULTURII NAȚIONALE, azi în pandemie, dar și LA VEȘNICIA MOȘTENIRII CULTURALE EMINESCIENE CA MOMENT ROMÂNESC ÎN PATRIMONIUL CULTURAL AL OMENIRII.

  S-au scris multe articole și cărți despre profețiile lui Eminescu (Necesitatea unei Comuniuni Europene, Catedrala Neamului, actualitatea publicisticii lui, recunoașterea lui recentă ca „Profet al îngerilor și al NATO, al PĂCII UNIVERSALE, grație versetului «Înger de pace» din poemul «Ce-ți doresc eu ție dulce Românie»”), dar nu se știa cauza acestor profeții, care are legătură cu o „Pata albă” din biografia poetului. După ce un fizician a decriptat lumea fizică din lirica lui Eminescu, iar Perpessicius aprecia că descrierile din lirica poetului sunt moment trăite, aceste descrieri istorico-geografice din grandioasele poeme „Memento mori („Deșertăciunea deșertăciunilor”)” și ”Povestea magului călător în stele” (primele trăiri cosmice), ca sursă documentară despre asemenea momente trăite, au fost identificate istoric în perioada anilor 1866-1867. Atunci, părăsind Transilvania vasală Austro-Ungariei ca să ajungă în România „liberă”, după trăiri de înalt patriotism și dezamăgiri, la care se adăuga lipsa oricăror mijloace de existență, s-a retras în munți. Mai întâi ca „zăhastru mag” în „monastârea albă” (de Vâlcea), unde „capul și-l cufundă-ntr-a   lumii sfinte cărți”. apoi inițiat într-un schit și ăn cele dn urmă s-a izolat într-o peșteră, „dormind pe două scânduri acoperit de trențe” și „ne-bând apă d-izvoare”, „se chinuiește în rugăciuni asceze”,  trăind „în rugăciune gândind la Dumnezeu”,  ducând o viață total ascetică, în simbolicul timp sacru de cel puțin 40 de zile, precum marii profeți, la vârsta adolescentină de 16- 17 ani. A urmat o stare de „Revelație” („comuniune cu divinitatea”-DEX). Efectul a fost dobândirea unui potențial supradimensional, uman (dăruirea vieții sale cauzei naționale până la sfârșitul de martiriu, idealul pentru care a militat fiind revenirea Ardealului la patria mamă, vis împlinit în 1918, pentru care EL a fost primul omagiat ca mentor simbol al făuritorilor Marii Uniri) și creator  („codificator” al limbii române literare moderne, etalon de limbă națională standard, devenită limbă națională, în care învață să vorbească, să scrie și să citească românii de pretutindeni și în care și-a scris opera de valoare națională și dimensiune universală, tradusă și comentată în cel puțin 150 de limbi din peste 250 de țări și teritorii geografice autonome), tot atunci dobândind harul profetic, cauza tuturor efectelor ulterioare. Recent, o echipă de cercetători – 2 universitari eminescologi, 2 prelați, 2 publiciști, regizor/operator – în premieră, în decursul a două expediții în Carpații Meridionali, a identificat locațiile cu metode științifice moderne și a înregistrat totul cu mijloace tehnice profesionale moderne, călăuziți fiind de singurele indicii documentare, descrierile poetului în versurile celor două poeme, ferite de ochii lumii și păstrate ca taină sacră, descoperite după moartea poetului…
       E zi de sărbătoare, să ne învrednicim a asculta cu gândul și salutul proverbial al poetului Național al României, adresat românilor de pretutindeni, de ziua lui, El nouă: – „TRĂIASCĂ NAȚIA!”, Noi Lui: – „SUS CU DÂNSA!”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s