Centrul „Eminescu” în Basarabia eminesciană

 

|Centrul Academic Internațional Eminescu a fost inaugurat la 13 ianuarie 2000. Evenimentul a fost prilejuit de aniversarea a 150-a de la nașterea celui mai mare poet și publicist român – Mihai Eminescu. Unul dintre inițiatorii deschiderii acestei instituții unice din întreg spațiul românesc a fost academicianul Mihai Cimpoi, – director onorific al Centrului.

CAIE este o instituție de cultură cu profil științific și biblioteconomic – asigură acces tuturor chișinăuienilor la opera clasicului literaturii naționale și universale Mihai Eminescu, valorifică și promovează opera, viața și activitatea lui prin diverse acțiuni de cercetare și manifestări culturale.

Colecția Eminesciana include circa 28 000 de documente. |Biblioteca deține în colecția sa o varietate largă de documente cum ar fi : Manuscrisele Eminescu, viața și opera lui M. Eminescu în mai multe limbi străine (română, franceză, engleză, spaniolă, italiană, rusă, germană) în format digital. În videoteca bibliotecii deținem  filmul „Melancolie”  de Mihaela Ioan și Valentin Coșereanu  cu vocile scriitorilor : Mihail Sadoveanu, George Călinescu, Tudor Arghezi și a actorului Emil Botta rostind poemul Melancolie ; mai deține un CD cu 61 de poezii eminesciene din ediția Titu Maiorescu, rostite de peste 40 de voci de aur.

Cele zece ediții ale Congresului Mondial al Eminescologilor (2012-2021) au abordat aspecte importante ale eminescologiei și au avut ecouri favorabile în întreaga lume, contribuind la valorificarea patrimoniului eminescian cu resurse informaționale în diferite formate.

Buletinul „Mihai Eminescu” editat de instituția noastră publică în special comunicările ţinute la Congrese de cunoscuţi eminescologi, precum acad. Eugen Simion, Mihai Cimpoi, Theodor Codreanu, Tudor Nedelcea, Nicolae Georgescu, Dumitru Copilu-Copillin, Florian Copcea.

În ultimele trei numere ale Buletinului au fost incluse comunicările de la Congresele Mondiale al Eminescologilor, ediția a IX-a cu genericul Cosmosul eminescian (a. 2018 – 2019) și ediția a X-a cu genericul Eminescu și lumea valorilor (2021). Ne referim doar la câteva din ele: Eminescu : pledoarie pentru valorile spirituale; Eminescu și problemele culturii: Între Poiesis și Paidenia; Canonul și lumea valorilor: „Cazul” Eminescu; Perenitatea lui Eminescu. Centrul Academic Internațional Eminescu va continua să vă pună la dispoziție noile interpretări și descoperiri în Buletinul Mihai Eminescu.

Pe parcursul celor 22 ani de activitate am realizat un spectru larg de activități:  conferințe publice, simpozioane, colocvii, discuții/dezbateri cu o tematică eminesciană  polivalentă . Spre exemplu : Noi interpretări ale operei lui Mihai Eminescu;  Eminescu – perspectivă dialogică; Eminescu, poet național și universal;  Eminescu: drumul către Demiurg; Mihai Eminescu – străjer al limbii române; Mihai Eminescu și Hispanismul.

Centrul s-a remarcat, după cum a menționat academicianul Mihai Cimpoi, nu numai noi cei implicaţi – şi acesta-i un indiscutabil merit al său – printr-o expresă voinţă de a deveni chiar un Centru al studiilor şi dezbaterilor eminescologice, toate având un caracter multiaspectual, adâncit şi corespunzător obiectivelor exegetice de azi, în primul rând celor ce ţin de angajarea noastră în dialogul valoric european şi universal. Aici ne-a servit drept fundament înseşi europenitatea şi universalitatea sa, recunoscută şi de cei din străinătate şi concretizată în traducerile făcute în 85 de limbi, în simpozioane şi conferinţe internaţionale (să le amintim ad hoc pe cele organizate în Franţa, Italia, Turcia, Serbia, Ucraina, Rusia), în studiile monografice şi în numeroasele articole şi acţiuni de comemorare, unele în cadrul UNESCO.

Centrul Academic Internațional Eminescu  ţine să demonstreze că, aşa cum spunea George Călinescu în monumentala sa Istorie…, „Universalitatea este o inimă mare individuală, puternică şi sonoră, ale cărei bătăi istorice se aud pe orice punct al globului precum şi în viitor”.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s