O bibliotecă apărută dintr-o necesitate istorică

25 de ani de la fondarea bibliotecii „Târgu-Mureș”

Acad. Mihai CIMPOI

Biblioteca „Târgu-Mureș” a apărut ca o mană cerească într-o vreme când, scăpați: de „teroarea istoriei”, românii basarabeni aveau nevoie de cartea românească ce le-a lipsit mult timp ca de aer. Că răspundea, așadar, unei necesități istorice.

S-a înființat într-un cartier al Chișinăului care poartă numele scriitorului Râșcanu, cartier cunoscut la ora deschiderii bibliotecii prin uzina-mastadont secretă „Mezon”, printr-un magazin uriaș „Livada Moldovei”, în care totul se aducea direct de pe câmp și „Ocean” magazinul ce desfăcea pește proaspăt și conservat. Puțină lume știe că acolo a locuit un mare poet: Grigore Vieru.

Prin darul generos al confraților din Târgu-Mureș s-a completat fondul de cărți, ea a devenit cu adevărat o bibliotecă de carte românească, prin eforturile sacrificiale depuse de Claudia Șatravca și colegele ei a devenit o bibliotecă cu toate activitățile ce prevăd o instituție de cultură: servicii bibliografice pentru cititorii (utilizatorii) mici și mari, dezbateri sub formă de mese rotunde, întâlniri cu scriitorii, constituirea unui cenaclu, lansări de cărți noi, ateliere de creativitate.

Astăzi, aniversară, biblioteca are în palmares o activitate rodnică, răspunzând acelei necesități istorice inițiale, dar și imperativelor zilelor noastre.

Adresăm fondatorilor un gând de recunoștință deosebită și urăm longevivitate unei biblioteci care s-a dovedit a fi una din cele mai prestigioase instituții de cultură din Chișinău.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s