EXPOZIȚIE  DE  ACUARELĂ

Ștefan Sofronovici, Centrul Academic Internațional Eminescu

 La Galeria de Artă EMINESCU a Centrului Academic Internațional Eminescu, în data de 22 noiembrie 2021,  a avut loc vernisajul expoziției de acuarelă „Inspirații literare.” Tinerele pictorițe sunt două eleve din clasa a VI-a, de la Liceul Academic de Arte Plastice „Igor VIERU”:  Cassandra CUCU și Carina PRODAN. Ele au fost îndrumate de  profesorul Anatolie GHERASIMOV. Doamna Elena DABIJA, directoarea CAIE, salutatând publicul prezent în sală, și-a exprimat bucuria că găzduim lucrările a două tinere talente, că ele lasă urme frumoase la CAIE și că de aceea ea  îl invidiază pozitiv pe domnul profesor Anatolie GHERASIMOV.  Dumneaei a menționat că este o coincidență norocoasă, că expoziția are 22 de lucrări, care sunt expuse în ziua de 22 noiembrie.

  Cele 22 de lucrări prezintă exersări de diverse tehnici în acuarelă, având o gamă bogată de culori, expuse pe diverse teme: peisaje din natură, teme istorice și desene abstracte.  Din lucrările Cassandrei CUCU menționăm câteva: „ Lumea lor,”un desen executat pe hârtie, acuarelă, de 28,5 cm. x 40 cm. reprezentând diverse figuri geometrice; „Ziua și noaptea,” de aceleași dimensiuni, reprezentând pe o jumătate de desen culorile zilei, gălbui – roșietice, iar pe cealaltă jumătate, culorile nopții: albastre-întunecate; „ Peste dealuri,”desen de aceleași dimensiuni, în culori verzi, gălbui; „ Calul Traian,” pe temă istorică, în culori alb-negru și „ Hora Planetelor,”desen de 57 cm x 80 cm.ș.a. Din lucrările Carinei PRODAN menționăm următoarele: „ Dacii în pădure,” hârtie, acuarelă de 41,8 cm x 29,6 cm., reprezentând câțiva daci înarmați cu săbii și scuturi, printre copacii din pădure, gata de apărare; „Peisaj,”reprezentând priveliștea unui camp cu iarbă și arbuști, care se unesc cu orizontul; „Seara la râu,”de 29,5 x 21 cm, „ Prin câmpii,”de 41,8 cm x 29,6 cm., desene executate în culori vii, redând frumusețea și liniștea naturii. Vom încheia cu lucrarea „ Ciripitul păsărilor,”hârtie, acuarelă 42 cm x 29,6 cm.reprezentând două păsărele cu penaj frumos pe crengile unui copac bătrân, scorburos.

   Despre lucrările expuse au vorbit mai mulți experți, membri ai Uniunii Artiștilor Plastici. Primul a vorbit profesorul lor, Anatolie GERASIMOV, care a menționat că astăzi pentru Carina și Cassandra e o mare sărbătoare, căci au prima expoziție personal în viața lor. Apreciind lucrările ca fiind valoroase, domnul profesor a încurajat elevele pentru efortul depus într-un timp relativ scurt pe care l-au avut pentru a se pregăti de expoziție. El a mărturisit că a fost impresionat de entuziasmul elevelor și când le-a ascultat cum își explicau ele lucrările, dar și munca la ele. Și-a zis atunci în gândul său că acești copii sunt artiști și a luat decizia ca, paralel de instruirea fixă, academică să mai facă și compoziție nonfigurativă, ceea ace avem reprezentat azi aici, deoarece  această activitate i-a captivat și i-a  motivat pe elevi. Unele lucrări, a menționat profesorul, nici nu trebuie scoase din ramă. Dumnealui a mulțumit dirigintei de clasă, doamna Silvia , prezentă în sală  și părinților, care au fost alături de ei, atât cu ajutorul spiritual, cât și cheltuieli financiare, căci este știut lucru, că ramele sunt costisitoare.„ Noi, artiștii plastici, cam puțin vorbim, lăsăm să vorbească mai mult lucrările noastre,” a spus în încheiere  Anatolie GHERASIMOV.

     Apoi a vorbit artistul plastic Sergiu Fusu, care este oaspete des la CAIE. Domnia sa a mărturisit că această expoziție îi amintește de vremurile de demult, când a început și el studiile la liceul de arte plastice, a încurajat fetele să lucreze cu dăruire de sine și a numit mai multe personalități de cultură, dar și din alte domenii, care au absolvit acest liceu.

 Pictorul Ion Jabinschi, care este inițiatorul Galeriei de Artă Eminesu, a felicitat elevele cu prima lor expoziție personală, menționând că această galerie are scopul de a promova talentele, inclusiv cele tinere. Cititorii au posibilitatea să vizioneze picturile, iar pentru tinerele protagoniste  evenimentul de azi este o trambulină  de lansare, dorindu-le să meargă cât  mai departe. Și le-a urat succes elevelor.

Apoi a  vorbit doamna Inga Edu, directorul-adjunct al liceului, care mai întâi a mulțumit domnului profesor pentru activitatea depusă și a felicitat domnișoarele cu acest eveniment, numindu-le destul de active la vârsta lor și a sfătuit fetele să se învețe și a vorbi,  în limbajul artiștilor plastici, nu numai să picteze,  amintind în final că se împlinesc 105 ani de la nașterea marelui pictor Mihai Grecu.

A vorbit apoi doamna Silvia Mițelea, diriginta grupei, mama Ludmila Prodan, care au mulțumit mai întâi maestrului Anatolie GHERASIMOV, celorlalți profesori, cât și administrației de la CAIE, care găzduiește expoziția.

Au vorbit și autoarele expoziției, care și-au comentat câteva din lucrările lor, apoi și câțiva colegi de clasă, iar doamna Elena Dabija a înmânat diplome de mențiune celor duuă tinere pictorițe, profesorului lor și direcției liceului de arte. Lucrările vor putea fi vizionate până la sfârșitul lunii noiembrie.

  În final doamna Elena Dabija a prezentat succinct  albumul „ Igor Vieru,” apărut recent la Editura Cartier, 2021, 328 p., autor Roland Vieru, cu o prefață semnată de Florina Breazu, întitulată „ Scrisori către infinit.”  Iată un fragment din această prefață: „Albumul impunător dedicat lui Igor Vieru ( 1923- 1988) ne deschide un traiect asupra vieții și creației artistului și anticipează aniversarea centenarului. Ne transferă în universul intim prin corespondența întreținută cu membrii familiei și scrierile, care constituie un moment de reevaluare a prolificei sale activități, ce poate fi descifrată sub semnul aspirațiilor și  realităților, destinului modelat de timpul și contextul istoric.”

Avem mai multe aprecieri pe rețelele de socializare despre acest eveniment, dar mă voi referi doar la una, adresată de către bunul nostrum prieten Nicolae Mușat din Buzău:

„ Sărut mâna! Sincere felicitări pentru minunatele activități! Bucurie! Mult, mult succes!

 

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s