Mihai Eminescu recunoscut ca om de știință

Ștefan SOFRONOVICI

Vera SÎRBU

Preocupările academice ale lui Eminescu l-au făcut pe Constantin Noica să-l numească „omul deplin al culturii româneşti”. În afară de literaratură şi gazetărie, Eminescu a manifestat interes față de filosofie, matematică, anatomie, economie, ştiinţele politice, fizică şi chiar astronomie. A fost un adevărat enciclopedist. Mai târziu mulți oameni de știință au menționat preocupările științifice ale lui Mihai Eminescu. Bunăoară, academicianul Ion Tighineanu, Președintele Academiei de Știință a Moldovei, a avut recent o comunicare la această temă , referindu-se la aspectele științifice din creația lui Mihai Eminescu. „Prima mea întâlnire cu Mihai Eminescu a fost demult, din școală, ne –a mărturisit savantul. Am învățat pe de rost o bună parte  a Luceafărului. Cine citește poeziile marelui poet – nepereche Mihai Eminescu, se îndrăgostește de limba română pentru totdeauna. Așa m-am îndrăgostit și eu și am început să scriu poezii, și scriu poezii și astăzi, deși nu prea am timp pentru poezie. M-a impresionat încă de atunci faptul că Luceafărul privește de sus, de unde se vede esențialul. De sus multe lucruri mărunte nu le vezi. Faptul că Mihai Eminescu, intuitiv, s-a rupt de pământ și privea lucrurile din Univers, a dus la acea creație  și la multe lucruri pe care le-a intuit. Ca rezultat, intuiția poetică a conferit acestei creații geniale valențe filosofico-științifice, inclusiv prin descrierea multor fenomene pe care oamenii nu puteau să le vadă de pe Pământ. Aflându-ne pe Terra, noi nu putem savura nici prezentul absolut. Ne uităm, bunăoară, în oglindă și ne vedem chipul în rezultatul interacțiunii lui cu lumina, care excită celulele retinei, semnalele ei fiind ulterior transmise prin nervul optic la neuroni. Aceștia sunt responsabili de crearea imaginii pe care noi o interceptăm, dar cu o  întârziere de fracțiuni infinitezimale de secundă după procesul de interacțiune cu lumina.” 

Agenția spațială NASA a dat numele lui EMINESCU unui CRATER DE PE PLANETA MERCUR – craterul are diametrul de 125 km, este format mai recent, având în interior un model circular numit inel de piscuri, iar crestele luminoase din interiorul craterului Eminescu expun caracteristici neobișnuite de culoare, cu o tentă albăstruie în imaginea anterioară.

Multe imagini de pe planeta Mercur, inclusiv imagini ale craterului Eminescu, au fost realizate de sonda spațială Messenger, aparținând NASA și lansată în anul 2004.

Numele lui Eminescu a fost dat și unei mici planete, astfel că în catalogul planetelor mici, la nr. 9495, figurează PLANETA EMINESCU.

UNESCO, drept recunoaştere a universalităţii poetului, la 100 de ani de la moartea acestuia, a declarat anul 1989 „Anul Internaţional Eminescu”.

Poemul „Luceafărul” a fost omologat de World Records Academy drept „cel mai lung poem de dragoste din lume”.Toate cele 98 de strofe ale creaţiei eminesciene, traduse în limba engleză, şi legenda Luceafărul, alături de o pictură semnată de Sabin Bălaşa, au fost publicate pe site-ul oficial al Academiei Recordurilor Mondi­ale. Luceafărul, tradus în engleză ca Evening Star, poemul eminescian cu 98 de strofe despre dragostea imposibilă dintre nemuritorul Luceafăr şi frumoasa prinţesă pământeană este declarat record mondial pentru „Cel mai lung poem de dragoste”, se consemnează pe site-ul Academiei. Pe scurt, celebra creaţie poetică, pe care toţi elevii români o învaţă la orele de literatură, este prezentată astfel: „Legenda Luceafărului este o poveste despre o tânără prinţesă care se ruga la Luceafăr în fiecare seară. Luceafărul se îndrăgosteşte şi este gata să renunţe la nemurire pen­tru ea, dar realizează că iubirea pură pe care o are pentru tânăra fată nu poate fi împărtăşită în lumea materială.”
  Pentru Generaţia Messenger şi YouTube, poemul-marcă înregistrată al lui Mihai Eminescu este tradus astfel: „o combinaţie între Pe aripile vântului (dramă romantică, unicul roman al autoarei americane Margaret Mitchell [1900-1949]), Star Trek (povestire SF şi film omonim, deosebit de populare la finele secolului trecut) şi Love Story (proză romantică cu sfârşit dramatic, precum şi filmul celebru, ambele din anii ’70 ai sec. XX).” World Records Academy (Academia Recordurilor Mon­diale), cu sediul la Miami, statul Florida, SUA, este cea mai mare organizaţie care înregistrează recorduri din toate domeniile, la nivel mondial.

Printre cei care au apreciat valoarea de rang internațional a poemului Luceafărul este și cunoscutul eminescolog francez Alain Guillermou care și-a exprimat fascinația față de această capodoperă:

Nu există nici o altă operă în literatura română care să fi fost studiată, scrutată, explorată ca poemul Luceafărul. Ar fi de făcut o anchetă asupra motivelor prestigiului extraordinar de care se bucură acest text în faţa românilor. Ar trebui de cercetat de ce aceste strofe suscită un asemenea entuziasm, – şi aşa de unanim : critica română, care nu se dă deloc înapoi în faţa judecăţilor parţiale sau grăbite, se opreşte în faţa Luceafărului, depune armele şi nu cutează a enunţa nici cel mai mic  cuvînt defavorabil”.

Alain Guillermou

Am inițiat o expoziție de carte „Eminescu – un geniu polivalent” în care am pus în evidență tema Eminescu și preocupările sale științifice. Vă invităm, să lecturați pentru că lectura este singura terapie de care au nevoie toți oamenii.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s