Cele mai semnificative descoperiri științifice ale secolului XXI

Aceasta nu este o listă întreagă cu cele mai mari descoperiri ale secolului XXI în știință și tehnologie. În mai puțin de două decenii, a fost inventat un smartphone, internet wireless de mare viteză, o imprimantă 3D. Genomul uman a fost complet decodat și secretul originii sale a fost dezvăluit.

Descoperirile au loc în mod constant și, dacă comparăm datele cu același secol al XX-lea, se poate observa că orizonturile de cunoaștere ale oamenilor de știință se extind nu numai pe Pământ, ci și pe întregul Univers. În plus, multe dintre aceste descoperiri implică dezvoltarea unor ramuri întregi ale științei și producției industriale. Aceasta înseamnă că realizări și mai interesante ale oamenilor de știință așteaptă omenirea în viitor.

Particula Boson-Higgs

Existența sa a fost prezisă în 1960, dar particula a fost descoperită abia în 2006 la Geneva. Acest lucru a devenit posibil datorită construcției Large Hadron Collider. Particula Boson este, de asemenea, numită „particula lui Dumnezeu”, deoarece ea este principala cărămidă din care a apărut Universul. Aceasta este cea mai mare descoperire din fizica secolului XXI nu numai că va contribui la crearea de substanțe noi în viitorul apropiat, ci va deveni și baza pentru realizări ulterioare. De exemplu, eliberarea motoarelor care funcționează pe principii noi și care permit parcurgerea unor distanțe uriașe într-un timp scurt.

Celulele stem din celulele adulte

Celulele stem sunt folosite pentru a crește organe și țesuturi umane. Acest lucru este relevant pentru tratamentul unei varietăți de boli. Prin urmare, una dintre cele mai mari descoperiri ale secolului XXI este faptul că oamenii au învățat să crească organele necesare transplantului și să nu spere că va apărea un donator adecvat.

Anterior, celulele stem erau obținute numai de la embrion. Acest lucru nu a fost doar neetic, ci și periculos, deoarece celulele au fost prelevate folosind o seringă care a străpuns placenta. Și acest lucru a dus uneori la un avort spontan. În plus, celulele rezultate trebuiau păstrate înghețate pentru o lungă perioadă de timp. Numai părinții foarte bogați și-au permis acest lucru.

Utilizarea celulelor stem adulte rezolvă complet problema. Deși această tehnologie este încă nouă și costisitoare, în viitor, înlocuirea unui organ defect cu unul crescut dintr-o eprubetă va deveni ceva obișnuit.

Scrierea de noi cunoștințe către creier

O altă  mare descoperire a științei din secolul XXI este abilitatea de a scrie și șterge informații direct în creier fără eforturi volitive. Experimentul privind introducerea de noi cunoștințe a fost realizat cu succes pe șobolani experimentali. În același timp, animalele au perceput și au folosit imediat cunoștințele. Adică, au ignorat anumite locuri din cușcă și anumite tipuri de alimente numai pentru că oamenii de știință au înregistrat informații în creier despre pericolul lor pentru viața animalelor.

În viitor, această descoperire va spori capacitatea de învățare a oamenilor. Va fi posibil să fie pregătit un specialist cu înaltă calificare, literalmente în câteva ore prin simpla scriere a cunoștințelor și abilităților necesare în creierul său. De asemenea, va ajuta oamenii să scape de amintirile negative, să trateze unele boli mintale

Conjectura lui Poincaré a devenit o teoremă

Locul de naștere al acestei mari descoperiri a secolului XXI este Rusia. Grigory Perelman, om de știință și matematician rus, a dovedit teorema lui Poincaré. Până în acel moment, a fost doar o ipoteză, adică o presupunere. Deși pentru oamenii departe de matematică, însăși posibilitatea aplicării unei astfel de descoperiri pare a fi ceva incredibil, teorema indică faptul că, datorită acesteia, omenirea va putea construi mai rațional stații spațiale și nave.

Teorema oferă și răspunsuri la multe întrebări. De exemplu, ea explică de ce obiectele spațiale mari – planete și stele – au forma unei bile. Aceasta nu este doar o mare descoperire matematică a secolului XXI, ci soluția la una dintre problemele importante cu care se confruntă omenirea astăzi.

Crearea grafenului

Una dintre cele mai mari descoperiri ale secolului XXI este crearea grafenului. Acest material super-puternic are o supraconductivitate unică la temperaturile casnice. Mai mult, nu este doar super-puternic, ci și ultra-ușor. Până în prezent, producția sa este costisitoare, dar, probabil, în câțiva ani, oamenii de știință vor putea reduce costurile, iar apoi utilizarea grafenului va deveni larg răspândită.

Crearea artificială de noi forme de viață la nivel genetic

Dezvoltarea ingineriei cuantice în secolul al XX-lea a dus la mari descoperiri științifice în secolul XXI în biologie și genetică. Deci, pentru prima dată, o nouă formă de viață la nivel molecular a fost creată artificial de om. Oamenii de știință au îndepărtat mai întâi o parte din materialul genetic, lăsând exact acele gene necesare pentru a susține viața, apoi le-au înlocuit cu altele noi. Experimentul a fost efectuat pe bacterii. A mers bine: bacteria nu numai că nu a murit, ci și a început să se înmulțească, transmitând noi gene artificiale.

Această descoperire va ajuta în timp să lupte împotriva virușilor și infecțiilor. Poate că omenirea va reuși chiar să învingă bolile incurabile, precum SIDA.

Proteze de nouă generație

Anterior, o proteză era o bucată de cauciuc, plastic sau lemn care avea forma unui membru pierdut. Mai mult, a îndeplinit diverse funcții. Dacă piciorul protetic a fost folosit ca punct auxiliar de sprijin, atunci purtarea acestuia nu a fost mult mai confortabilă decât o cârjă. Și cu o mână protetică, care servea unor scopuri destul de estetice, era aproape imposibil să prinzi ceva.

Cea mai mare descoperire a secolului XXI a fost crearea de proteze complet noi. Versiunile lor moderne sunt sensibile. Ele pot fi controlate de puterea gândirii și, în ceea ce privește capacitățile lor, protezele nu sunt inferioare unei mâini sau a unui picior real.

Calculatoare ultrarapide

Calculatorul a fost inventat în secolul trecut, dar marile descoperiri ale secolului XXI în știința „Informaticii” au loc astăzi. Deci, mai recent, au apărut computere care funcționează conform noilor principii. Acestea sunt computere cuantice super rapide capabile să proceseze tetrabyți de informații în câteva secunde. Scopul lor principal este calculele științifice și financiare complexe, construirea de modele computerizate pentru a prezice evenimente viitoare.

În 2008, un nou supercomputer din Los Alamos (SUA) a început a funcționa cu peste un miliard de operațiuni pe secundă. Următoarea barieră, exascală (cinci miliarde de operații pe secundă), va fi atinsă în următorii ani. Sistemele cu o viteză atât de incredibilă sunt necesare în primul rând pentru calcul de înaltă performanță – prelucrarea datelor din experimente științifice, modelare climatică, tranzacții financiare etc. Spre deosebire de multe alte descoperiri, computerele ultrarapide sunt deja utilizate în multe sfere ale activității umane, cu toate acestea, doar câțiva, în principal oameni de știință, economiști și militari, au acces la ele.

Apă pe Marte

Unele dintre cele mai mari descoperiri ale secolului XXI includ descoperirea apei pe Marte. Este pe această planetă fie în stare solidă, fie lichidă. Potrivit oamenilor de știință-astronomi, apa de pe planeta roșie este sărată, deci nu se evaporă.

Acest fapt a fost cunoscut anterior: urme de coroziune, râuri uscate și albiile lacului sunt vizibile pe Marte. Cu toate acestea, faptul că apa este încă pe planetă a fost confirmat abia în secolul XXI. Și acest lucru este foarte important. Prezența apei în stare lichidă indică o mare probabilitate a existenței vieții pe Marte, chiar dacă este într-o formă primitivă (bacterii, protozoare). În plus, aceasta este o planetă care este principalul obiect al colonizării. Primii coloniști marțieni vor avea nevoie de apă pentru a trăi. Și, deși astăzi sună fantezie, poate până la sfârșitul acestui secol, primele așezări ale coloniștilor de pe Pământ vor apărea pe Marte.

Teleportarea cuantică

Aplicația principală a teleportării cuantice este transmiterea informațiilor pe distanțe mari. Aceasta nu pare a fi cea mai mare descoperire a secolului XXI ca altele, dar împreună cu potențialul de teleportare, rolul său este în creștere. De exemplu, atunci când explorăm alte planete sau construim stații spațiale, schimbul de informații la o astfel de viteză deschide oportunități excelente pentru cercetare.

Sursa: Internet

Realizat de Vera Sîrbu

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s