Tradiție și continuitate la Școala Prozatorilor Târgovișteni

Vera HARTI, șef sector Centrul Academic Internațional Eminescu

La 6 noiembrie 2021 Centrul Academic Internațional Eminescu împreună cu Societatea Scriitorilor Târgovișteni a participat la cea de a VIII-a ediție a Simpozionului Național „Școala prozatorilor târgovișteni” cu genericul : Tradiție și continuitate și ediția a 53-a a Festivalului de literatură Moștenirea Văcăreștilor. Acest eveniment a fost moderat de profesorul Mihai Stan, președintele SST și academicianul Mihai Cimpoi, directorul de onoare al CAIE și doamna Elena Dabija, director executiv al CAIE. În cadrul evenimentului au prezentat comunicări: Petru Gheorghe Coandă, Titi Damian, Mădălina Simionescu-Cojocaru, Emil Stănescu. Au fost lansate cărțile: Școala prozatorilor târgovișteni: – Tradiție și continuitate / vol. Coord. de Elena Stan-Bădulescu – Târgoviște: Bibliotheca, 2021. – 312 p. ;

Cimpoi, Mihai. Patru literați târgovișteni în creion luminos : (Tudor Cristea, Mihai Stan, George Coandă, Victor Petrescu): eseuri / Mihai Cimpoi. – Târgoviște: Bibliotheca, 2021. – 152 p.

După cum argumentează autorul în volumul proaspăt editat: Creionul luminos este dispozitivul electronic folosit pentru introducerea datelor și informațiilor în minicalculatoare. Am ales această specificare în titlul volumului, reieșind din considerentul că denumește adecvat modul de a-i prezenta pe cei patru exponenți ai promoției de azi ai Școlii literare și artistice de la Târgoviște… Cei patru își au, la dimensiunile reale ale operei și personalității, o „originalitate stăruitoare” (vorba lui Mircea Horia Simionescu), atât de apreciată în cadrul Școlii literare și artistice târgoviștene, dând dovadă și de o notabilă voință formatoare de cultură și literatură cu caracter insolit; localist-târgoviștean, afiliată însă Marelui text homeric universal, precum visa pragmatic Radu Petrescu.

În cadrul Simpozionului menționat a fost prezentat romanul recent editat a lui Aurelian Silvestru Actorul anonim și volumul de sonete semnat de Iulian Filip O lună plină și o lampă arsă. Sa menționat colaborarea între Chișinău și Târgoviște, participarea activă a unor scriitori târgovișteni la Congresul Mondial al Eminescologilor, ediția a X-a, 2021, la alte manifestări inclusiv la Simpozionul ce va fi organizat de Centrul Academic Eminescu consacrat aniversării a 700 de ani de la moartea lui Dante Aligheri.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s