Ștefan Sofronovici, Centrul Academic Internațional Eminescu
La mijlocul lunii octombrie, anul curent, la Editura Teocora din Buzău, mi-a apărut cartea Părinții ca sfinții, ediția a II-a, revăzută și adăugită. Prima ediție a apărut la Chișinău, la Editura Pontos, în anul 2018, Anul Centenar al Marii Uniri.

Cu această ocazie am făcut o scurtă vizită la Buzău, la invitația bunului meu prieten Nicolae Mușat, președintele Asociației pentru civilizația ortodoxă ASCIOR. Exprimându-și regretul pentru faptul că, din cauza pandemiei, a fost amânată Conferința Generală ASCIOR, programată pentru 15-17 octombrie 2021, domnia sa mi-a dăruit 40 de exemplare din cărțile proaspăt apărute. Așa cum lansarea acestei cărți era programată în cadrul Conferinței, având și acordul academicianului Mihai Cimpoi de a participa, odată cu conferința s-a amânat și lansarea. Să sperăm că va trece și că vom tece și de acest val de pandemie și, revenind la viața normală, ne vom revedea la Conferință și vom face și lansarea. Cartea cuprinde poezii de dragoste pentru Dumnezeu și Aproapele, pentru Neam și Țară. Prima ediție avea 99 de poezii, fiecare capitol având câte 33 de poezii. În această a doua ediție am adăugat încă vreo 10 poezii. Prefața cărții, întitulată CĂRAREA CEA DREAPTĂ A VIEȚII ȘI A POEZIEI, este semnată de academicianul Mihai Cimpoi. Și Domnia Sa a adăugat în prefață câteva fraze despre Glossă. Iată un fragment din prefața semnată de acad. Mihai Cimpoi: „ Ștefan Sofronovici se bucură că renaște credința, că „renasc Biserici albe din ruină – izvoare de demult cu apăvie,” se bucură de faptul că Dumnezeu ne mai călăuzește și ne îndreaptă pe calea cea dreaptă, că „ Putna în iubire ne adună.” De aceea, îmbracă versurile în formă de rugăciune, de acatist, de comunicare și cuminecare, de invocare a harului divin, care să-i facă altar inima, de dialog cu aproapele, care antrenează duhul folcloric al versului („ Lacrimi sunt apele, / Înstrăinatele, / Plângem cu-aproapele / Jertfele plaiului, / Patima graiului…”) ( Acad. Mihai Cimpoi).
Cartea a apărut cu sprijinul Asociației ASCIOR și a Consiliului Județean Buzău. Le aduc sincere mulțumiri tuturor celor care au contribuit la apariția cărții.
Am acordat un interviu Domnului Nicolae Mușat în Studio ASCIOR, unde am oferit informații din biografia mea, am vorbit despre cartea proaspăt apărută, despre colaborarea noastră în cadrul ASCIOR, despre activitatea mea și a colegelor mele de la Centrul Academic Internațional Eminescu. L-am comemorat și pe Perpessicius, care s-a născut cu 130 de ani în urmă, la 21 octombrie 1891, la Brăila, vorbind puțin despre el ca poet, eseist, critic și istoric literar, membru al Academiei Române, dar și ca marele editor al Operelor lui Mihai Eminescu. În final Domnul Nicolae Mușat ne-a dăruit câteva cărți pentru Centrul Academic Internațional Eminescu, printre care două volume mari, întitulate „Mihai Eminescu și Adevărul Sfintei Scripturi,” semnate de distinsul teolog și poet, inginerul Mihail Nicolae Stanca.
Îi mulțumesc din inimă bunului meu prieten Nicolae Mușat pentru amabilitate, pentru ospitalitate și pentru bucuria sinceră pe care mi-a arătat-o în cadrul vizitei mele la Buzău și îl așteptăm să ne mai viziteze la Chișinău.