Acoperământul Maicii Domnului – Hramul municipiului Chișinău

Ștefan SOFRONOVICI

Bate la ușă sărbătoarea creștină Acoperământul Maicii Domnului – Hramul municipiului Chișinău, precum și Hramul altor localități din Republica Moldova și din România.

Cu ocazia acestei sfinte sărbători la Centrul Academic Internațional Eminescu a fost în vizită starețul mănăstirii Sfântul Apostol Andrei din orașul Durlești, părintele Andrei Caramalău. Poetul Ștefan Sofronovici, moderatorul activității, a avut un dialog fructuos și instructiv cu părintele Andrei despre semnificația Hramului ca sărbătoare creștină, despre rolul Maicii Domnului în ierarhia divină și despre venerarea ei încă din timpuri străvechi de către credincioșii creștini. Sfinția sa a vorbit despre începutul acestei sărbători – Acoperământul Maicii Domnului, încă din secolul al IX-a într-o suburbie a Constantinopolului, unde a fost zidită o biserică in cinstea Maicii Domnului. Sfinția sa a amintit că în cinstea Maicii Domnului sunt mai multe sărbători: Nașterea Maicii Domnului, numită în popor Sfânta Marie cea Mică, Adormirea Maicii Domnului numită în popor Sfânta Marie cea Mare, Acoperământul Maicii Domnului numită în popor Pocroavele ș.a. Marii noștri înaintași ne-au lăsat mărturii importante despre rolul credinței în viața neamului nostru. Mihai Eminescu că „Biserica ortodoxă este mama poporului român”, semnând mai multe poezii religioase printre care și poezia ”Rugăciune” unde Maica Domnului este numită Regină peste Îngeri și Crăiasă…

 Alexei Mateevici, în vestita sa poezie „Limba noastră” ne învăța cu 104 ani în urmă:

Limba noastră îi aleasă

Să ridice slavă în ceruri,

Să ne spuie –n hram și-acasă

Veșnici adevăruri.

Limba noastră-i limbă sfântă

Limba vechilor cazanii,

Care – o plâng și care-o cântă

Pe la vatra lor țăranii.

De mii de ani țăranii păstrează limba și datinile laice și creștine care sunt o comoară spirituală de primă mărime între poarele Europei. Românii au avut norocul să fie încreștinați chiar de Apostolul Andrei, cel dintâi ucenic al lui Iisus Hristos, fratele lui Petru. De aceea avem o bogată tradiție creștină.

Ștefan Sofronovici a amintit că după căderea comunismului primul primar democrat al Chișinăului, regretatul Nicolae Costin a avut meritul de a readuce tradiția românească și creștină în viața de zi cu zi și în sărbătorile noaste, care în anii de ocupație au fost interzise. Starețul Andrei a vorbit despre cele două simboluri ale bisericii – surorile Marta și Maria care îl slujeau pe Iisus Hristos. Maria însemnând partea spirituală a bisericii, care este mai importantă, iar Marta însemnând partea materială a bisericii, care vine s-o completeze. Felicitându-ne pe toți cu ocazia acestei sfinte sărbători – Acoperământul Maicii Domnului, părintele Andrei ne-a îndemnat să păstrăm un echilibru al părții spirituale și materiale, adică să ne ducem în ziua Hramului mai întâi la biserică, așa cum făceau părinții și buneii noștri, apoi să ne adunăm la masa de sărbătoare, mulțumind lui Dumnezeu și mijlocitoarei noastre – Fecioara Maria.

Dragi chișinăuieni, vă dorim o sărbătoare frumoasă alături de cei dragi, cu multă bucurie, sub Acoperământul Maicii Domnului.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s