Ștefan SOFRONOVICI

La 31 august 2021 cu începere de la ora 12 la Centrul Academic Internațional Eminescu de pe bd. nr. 20 a fost sărbătorită Limba Română. Genericul sărbătorii a fost: Românesc mi-i neamul – românesc mi-i graiul. Programul care a durat două ore a cuprins lecția publică „Ion Ciocanu – promotor și apărător al limbii române”, prezentată de Ștefan Sofronovici; expoziția vernisaj „Odă Limbii Române, ediția a II-a, prezentată de pictorul Ion Jabinschi și spectacolul literar-muzical „Limba vechilor cazanii” prezentat de cenaclul literar-artistic „Vocea generațiilor” condus de Ana Onică și studioul muzical Raw Studio condus de Angela Cabari-Roșcovanu de la Casa de Cultură a Feroviarilor.
Ștefan Sofronovici la deschiderea sărbătorii a venit o succintă informație despre limba română și un eseu întitulat „Ion Ciocanu – promotor și apărător al limbii române”. A citit câteva spicuiri din cartea „Dialogul ca necesitate” de Ion Ciocanu apărută la editura Pontos 2019, 460 pag. Colecția „Personalități marcante”, redactor Tudor Palladi. Cartea conține articole, studii, recenzii.
Au fost citite aprecieri despre cărturarul și omul de știință Ion Ciocanu scrise de Nicolae Corlăteanu, Mihai Cimpoi, Anatol Ciobanu și alt.
Despre personalitatea lui Ion Ciocanu, care un Iorga al Basarabiei au vorbit Tudor Palladi, Grigore Grigorescu, Ion Teleman, Romeo Șcerbina ș.a. La sărbătoare a fost prezentă și fiica marelui filolog Ion Ciocanu – Argentina, care a trăi emoții de durere, dar și de bucurie.
Pictorul Ion Jabinschi a prezentat expoziția întitulată „Odă Limbii Române” descriind succint cele 26 de tablouri realizate în tehnica ulei pe pânză semnate de frații Ion și Valeriu Jabinschi. Publicul a admirat lucrările. În cadrul cenaclului „Vocea generațiilor” au adus omagiu limbii române scriitoarele Ana Onică, Veronica Bumbu și Olesea-Olga Dânga, însoțite de niște copilași care au recitat și au cântat. O surpriză aparte a fost pentru public copilașii de la studioul muzical Raw Studio condus de doamna Angela Cabari-Roșcovanu. Copiii care au cântat sunt laureați cu premii mari de la Festivaluri-concurs de muzică din România și Federația Rusă. La final Nicoleta Filipschi, studentă la Centrul de Excelență în Informatică și Tehnologii Informaționale a recitat o poezie compusă chiar de ea, despre Centrul Academic Eminescu. Ea și-a exprimat bucuria că a serbat Limba Română aici în scuarul CAIE.