CENTRUL CULTURAL ACADEMICIAN EUGEN SIMION

La invitația oficialităților de la Primăria Comunei Dumbrăveni din județul Suceava, doamnele Elena DABIJA și Vera SÎRBU de la Centrul Academic Internațional Eminescu, împreună cu acad. Mihai CIMPOI, care este cetățean de onoare a Comunei Dumbrăveni, au avut ocazia să participe la cea de-a XIV-a ediție a Festivalului Literar Mihai Eminescu, organizat la Dumbrăveni.        

          În acest an o realizare deosebită în cadrul Festivalului a fost deschiderea oficială a Centrului Cultural Academician Eugen Simion. La evenimentul de anvergură au participat personalități marcante ale vieții culturale din România și Republica Moldova. În prezidiu s-au aflat: Ioan Aurel POP, președintele Academiei Române; academicienii: Eugen SIMION, Mihai CIMPOI, Maya SIMIONESCU; Cristina POPESCU, directorul Romfilatelia, Ioan CRISTESCU, directorul Muzeului Literaturii Române.

          Domnul Ioan PAVĂL, primarul de Dumbrăveni, a salutat publicul numeros, după care a urmat o slujbă de sfințire a clădirii, la care au participat preoți de la toate parohiile comunei Dumbrăveni.

          Centrul Cultural Academician Eugen Simion are o construcție arhitectorală deosebită și foarte spațioasă: cu o sălă de festivități, o bibliotecă, există un turn Eminescu, care oferă o privire de ansamblu a satului și alte spații auxiliare.

          Cu ocazia inaugurării Centrului Cultural cu sprijinul Primăriei comunei Dumbrăveni au fost editate volume semnate de acad. Eugen Simion: Sfidarea retoricii: Jurnal german; Timpul trăiri. Timpul mărturisirii: Jurnal parizian; Moartea lui Mercuțio și Bibliografia Eugen Simion – Profil spiritual, autor istoricul literar Marin Diaconu; Maladiile lui Eminescu și maladiile imaginare ale eminescologilor (11 coautori, specialiști în domeniul medicinii). Toate operele acad. Eugen Simion au fost prezentate într-un discurs analitic de profesorul Vasile BURLUI, rectorul Universității Apollonia, editorul volumelor la Editura Cartea Românească.

          Acad. Mihai CIMPOI a prezentat volumele recent editate: Eminescu, lumea valorilor și noi, postmodernii; Ion Creangă: Mântuirea prin râs, al cărui autor este și Buletinul Mihai Eminescu.

 Domnul Valentin COȘEREANU a prezentat ediția Eminescu, Mihai. Opere. Poezii, vol I-II din Colecția Opere fundamentale.  

          În cadrul acestui eveniment Lucia OLARU-NENATI, istoric literar, poetă, muzeograf, a prezentat ediția unicat Eminescu – dorul de absolut. 100 de poeme dedicate efigiei eminesciene, editată deAsociația Culturală „Regal d′Art” din Botoșani. A fost prezentat volumul Acest fulger care am fost: In memoriam Nicolae Dabija, antologie de Mihai CHIRIAC și timbrul special dedicat lui Nicolae Dabija, care a fost prezentat de doamna Cristina POPESCU, director Romfilatelia.

          La eveniment au fost și momente emoționante artistice: violoncelistul Adrian NAIDIN a făcut sala să-l aplaude după ce a interpretat Doina lui Mihai Eminescu. Aplauze au primit și marii actori George MIHĂIȚĂ, Horațiu MĂLĂELE și Vlad RĂDESCU, care au venit la Dumbrăveni cu un recital de poezii ale marilor poeți.

          Primarul Ioan Pavăl a onorat multe personalități cu titlul Cetățean de onoare al comunei Dumbrăveni.

          Toți oaspeții au primit ca amintire Diplome de excelență, Medalia acad. Eugen Simion, Placheta Centrul Cultural acad. Eugen Simion și seturi de cărți.

          Academicianul Eugen SIMION a menționat în încheiere: Anul trecut ne-a lipsit acest festival pentru că a început să facă parte din existența noastră. Primarul de aici are lipici la oameni și în acest fel reușește să aducă aici mari personalități culturale, artistice și nu numai.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s