Chișinăul eminescian

Vera HARTI, șef sector Centrul Academic Internațional Eminescu

Al meu nume o să-l poarte secolii din gură-n gură… cu aceste cuvinte Eminescu și-a prescris destinul. În august-septembrie 1885 Eminescu pleca la tratament la Odesa (Kuialnik) cu trenul, care a staționat la Strășeni, trecând și prin gara Chișinău. Eminescu trăiește la Chișinău.

Vreme trece, vreme vine și Poetul peste nemărginirea timpului trăiește în inimile noastre, avem cu adevărat un Chișinău eminescian, și începem călătoria prin capitală.

În sectorul Botanica numele marelui geniu îl poartă Liceul Teoretic Mihai Eminescu (str. Varșovia nr.2) , fondat în 1969, cu un corp didactic experimentat, se încadrează în paginile din trecut și prezenta școlii românești, reușind să-și cinstească patronul spiritual Mihai Eminescu. În ianuarie 2000 a fost inaugurat Centrul Academic Internațional Eminescu (bd. Dacia, nr. 20), instituție de cultură cu profil științific și biblioteconomic. Valorifică și promovează opera, viața și activitatea poetului prin diverse acțiuni de cercetare științifice și culturale. A achiziționat, organizat și dezvoltat o valoroasă colecție de documente în toate limbile lumii, constituind peste 26.000 de exemplare, ediții rare. În cei 21 de ani de activitate Centru Eminescu s-a afirmat ca un pilon de frunte a apropierii de geniu Eminescu și promovare a patrimoniu național. La 14 octombrie 2018, de Hramul Capitalei, a fost inaugurat scuarul Centrul Academic Eminescu. De asemenea, a fost dezvelit bustul poetului Mihai Eminescu, creat de Romi Adam din Alba-Iulia, România. Tot în sectorul Botanica este situată stradela Aron PUMNUL în numele profesorului iubit. Un nume frumos precum cum este Luceafărul poartă un Centru de Creație a copiilor, amplasat la Porțile orașului.

În sectorul Buiucani a Chișinăului este un loc unde se botează cuvântul și anume librăria Mihai Eminescu (bd. Ștefan cel Mare, nr 180), care vă propune cărți din diferite domenii. Orașul Chișinău e foarte aglomerat, dar la librăria Eminescu se mai poate găsi liniștea și pacea. Aleea Clasicilor este un complex sculptural aflat în parcul Ștefan cel Mare din Chișinău, pe ambele părți ale aleei sunt amplasate busturile din granit roșu ale clasicilor literaturii române, sunt instalate 31 de busturi, dintre care și bustul Mihai Eminescu. Bustul a fost instalat în anul 1957, creat de sculptorul Lazăr DUBINOVSCHI. În cinstea sărbătorii a 560 de ani de la prima atestare documentară a Chișinăului în anul 1996 în Parcul Ștefan cel Mare și Sfânt a fost instalat un monument lui Mihai Eminescu, iar în 1997 a fost mutat la Casa Scriitorilor din Republica Moldova (str. 31 August 1989, nr 98) . Acest monument este opera sculptorilor români Gheorghe și Gabriela ADOC.

În sectorul Centru se află Teatrul Național Mihai Eminescu, ( bd. Ștefan cel Mare, nr 79) care își începe istoria din 10 octombrie 1920, numele poetului este oferit din anul 1988, iar din 1994 teatrul devine Național și are statut de monument de artă, arhitectură și istorie de însemnătate națională. Lângă Teatru a fost instalat Monumentul Mihai Eminescu, sculptor Tudor CATARAGA, realizat în bronz în anul 1996. Din anul 2021 locul public poartă denumirea Scuarul Mihai Eminescu iar la 16 iunie a.c. a fost inaugurată sculptura Veronica Micle, lucrare din bronz realizată de sculptorul Veaceslav JIGLIȚCHI. Strada Mihai Eminescu traversează centrul orașului de la strada Alexei Mateevici până la strada Alexandru cel Bun, având în lungime aproximativ un kilometru jumate. Pe stradă s-au păstrat construcții de la începutul secolului XIX-lea, sunt 36 de edificii cu statutul de monument de arhitectură. Strada care poartă numele Veronicăi Micle găzduiește Teatrul Republican Luceafărul, fondat în anul 1960.

În sectorul Râșcani nume dragi Poetului Național poartă două străzi: strada Junimea, în numele Asociației Literare din care făcea parte și Mihai Eminescu; strada Titu Maiorescu în cinstea celui care a publicat opera lui Mihai Eminescu.

Institutul Cultural Român Mihai Eminescu (str.Vlaicu Pârcălab, nr 39) a fost inaugurat la Chișinău la data de 29 septembrie 2010. Are un rol de catalizator și stimulent pentru dinamizarea schimburilor culturale dintre cele două maluri ale Prutului, desfășurând proiecte din toate domeniile importante ale culturii.

Orașul Chișinău este vioara ce poartă în strune doina eminesciană. De 585 ani Chișinăul e copilul istoriei care duce țara în brațe, dacă Chișinăul s-ar preface în stea atunci Luceafărul și-ar găsi perechea. Străzile, edificiile culturale, monumentele de arhitectură sunt cuiburile istoriei ce au preschimbat păsările în diamante. Eminescu trăiește în inima Chișinăului !

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s