Lansarea cărții și a expoziției grafice Coroana de spini a Luminii
Ștefan SOFRONOVICI, Centrul Academic Internațional Eminescu
De cum ne-a mai slăbit pandemia și restricțiile în legătură cu ea s-au mai redus, iată că lumea dornică de activități culturale pe viu, a început să mai iasă din case, să se adune, ca să comunice, să se mai vadă la față, să se bucure de întâlnirile reale, adevărate, ca în vremuri bune. Astfel, în luna iunie am avut la Centrul Academic Internațional Eminescu mai multe activități culturale cu public din ce în ce mai numeros. Cel mai important eveniment a fost, desigur, comemorarea Poetului Național Mihai Eminescu din data de 15 iunie 2021. Cu titlul sugestiv Eminescu și lumea valorilor, evenimentul cultural a fost unul de anvergură, bine organizat, cu un program amplu, apreciat de către academicianul Mihai Cimpoi ca „un program plin”, cu un microsimpozion, cu prezentări și lansări de carte. Microsimpozionul EMINESCU ȘI LUMEA NOASTRĂ POSTMODERNĂ a fost un moment valoros în cadrul manifestării noastre culturale, având ținută academică, cu impact asupra publicului larg, dar și asupra celor preocupați de eminescologie.
Pe lângă acest eveniment de excepție, despre care am relatat succint, s-au produs și altele, printre care două lansări de carte de poezie.
După lansare a cărții „ Intensitate ( la feminin) ” de Olesea – Olga Dînga din data de 10 iunie, de ziua Înălțării Domnului și de ziua Eroilor, în tandem cu frumoasa expoziție de lucrări realizate în tehnica „broderiei în panglică,”întitulată sugestiv „ Simfonia Florilor,”autoare Natalia Gorceag, iată că pe data de 20 iunie, de sărbătoarea creștină Pogorârea Sfântului Duh. (Cincizecimea sau Rusaliile), sărbătoare numită în popor Duminica Mare, la CAIE s-a mai produs o altă frumoasă activitate culturală. De Duminica Mare aici s-a lansat cartea întitulată sugestiv „Coroana de spini a Luminii,”semnată de Veronica Bumbu, apărută la Editura Ro – cart/ București, 2020, 108 p. Prefață: Claudia Partole. Redactori: Ion Diviza, Olesea – Olga Dînga ( Ch.) Referințe critice: George Călin, Ion Diviza, Lidia Grosu, Veronica Boldișor, Sabina Cojocaru, Olesea – Olga Dînga (Ch.)
De data aceasta cartea a fost lansată în tandem cu expoziția de grafică tot cu același titlu: Coroana de spini a Luminii, cu lucrări semnate de cunoscutul grafician Iurie Brașoveanu, prezent și el la serbare în zi de sărbătoare.
Directoarea Elena Dabija a salutat publicul, exprimându-și bucuria că aici se petrec evenimente culturale valoroase, cu impact pozitiv asupra publicului, spunându-le celor doi protagoniști, dar și tuturor participanților, printre care și oaspeți din România, ”Bine ați venit la noi!”
Evenimentul cultural de toată frumusețea, ca pe timpurile bune, înainte de pandemie, a fost moderat de către cunoscutul și îndrăgitul actor Valentin Delinschi, artist la poporului, care este și autorul unor versuri frumoase.
Sala mare de la CAIE, era plină, aproape ca pe vremuri. Moderatorul și-a exprimat bucuria reântîlnirii cu publicul, menționând că „azi avem o dublă sărbătoare. Pe lângă sărbătoare creștină Duminica Mare avem și botezul cărții „ Coroana de spini a Luminii,” semnată de Veronica Bumbu, care are suflet curat, care știe să aleagă cuvintele sfinte și care a adunat atâta lume bună, legată sufletește de ea.” A recitat apoi cu har câteva poezii ale autoarei, după care a oferit cuvântul unui mare număr de vorbitori, care au venit pregătiți cu notițe de lectură, făcute acasă, ca odinioară, dar și unor artiști, care au delectat publicul cu frumoase cântece. Până a trece în revistă vorbitorii, vă prezint mai întâi un pasaj din prefața semnată de colega noastră Claudia Partole și întitulată „ Poezia, necesitate a sufletului.”: „Volumul este bine structurat, pornind de la sentimentul pios și înălțător față de Marele Creator al Lumii, pentru a reda ulterior starea firească a omului mereu ispitit, dar și protejat de Spiritul Divin, care se face prezent prin suflet: „Cum sufletu –și dezbracă/ tristețea prin iertare, / Cum lasă rătăcirile, /setos de răzbunare, / Și se îmbracă fericit / în patrafir de crin.” („ În ziua de Florii”). Foarte reușit și aproape de mesaj este ilustrat /„înveșmântat” volumul de talentatul artist plastic Iurie Brașoveanu. Un tandem frumos!”(„Coroana de spini a Luminii,” p. 8). Vestitul grafician Iurie Brașoveanu a ilustrat până acum cu lucrările sale 29 de cărți. Mai mulți participanți la evenimentul cultural au menționat că graficianul Iurie Brașoveanu formează un frumos tandem de creație cu poeta Veronica Bumbu.
Cel dintâi vorbitor anunțat de către moderator a fost criticul literar Vitalie Răileanu, directorul bibliotecii „ Onisifor Ghibu.” Domnia sa a mărturisit că a citit și recitit cartea, „devorând-o” cu plăcere. Exprimându-și respectul deosebit pentru oamenii care manifestă un talent aparte, criticul literar a subliniat că talentul „ este o lungă răbdare”. „Talentul vine și stoarce din inima omului prioritatea pe care o oferă aceluia care percepe talentul. Poeta Veronica Bumbu a venit cu o poezie pe care ne-o oferă nouă, cititorilor zi de zi nu întâmplător, fiindcă suntem cei care contemplăm ziua, ne raliem gândurile care vin prin această rimă îmbrățișată pe care ne-o oferă autoarea. Am descoperit o poetă care coboară de undeva din întregul sens al cuvântului, al logosului. Pentru Veronica Bumbu poezia este un ritual. Poezia ei este ca o gură curată de oxigen pentru noi, așa cum trebuie să fie poezia adevărată,”a încheiat vorbitorul. Apoi i s-a a oferit cuvânt Lidiei Grosu – cercetător literar, poetă, membru a USM, care a găsit cuvinte frumoase pentru autoarea cărții „ Coroana de spini a Luminii,” mărturisind că atunci când a cunoscut-o, a observat că ea vorbește în metafore, având mare respect și simpatie pentru oamenii de creație. „ În poezie ea vine axată pe reperele veșniciei, a baștinei, a părinților, a credinței și tradițiilor din străbuni,”a La rândul ei Veronica Bumbu a mărturisit că o recunoaște pe Lidia Grosu ca mentor al ei, ea fiind acea care a îndemnat-o și a încurajat-o pe timpuri să scrie.
Poetul Traian Vasilcău a apreciat creația Veronicăi Bumbu, anunțând că a găsit deja o poezie pentru antologia în curs de apariție.
Printre cei care au luat cuvțntul au fost: prozatorul Nicolae Rusu, scriitoarea
Veronica Boldişor, USM, Viorica Şerban, scriitoare, membru al USR, artist plastic, orașul Iaşi, Doina Guriţă, doctor în economie, poetă, membru al USR, orșul Iaşi, Iulia Paliţ- etnolog, poetă; Olesea Dânga- magistru în filologie, poetă, traducătoare; Sabina Cojocaru,p oetă; Iurie Braşoveanu – profesor, poet, artist plastic; Marcela Mardare, directoarea Editurii ,,Pontos”, poetă, USM; Cobzac Victor- profesor, poet, artist plastic; Elena Dabija, directoarea Centrului Academic Internațional Eminescu și subsemnatul.
Au cântat, spre deliciul publicului, Nicolae Paliț, interpret de muzică populară, artist al poporului, Elena Manciu, interpretă a Orchestrei Prezidenţiale, muzicolog; Victoria Caras, interpretă. A răsunat și o melodie pe versurile Veronicăi Bumbu.
În final a vorbit autoarea, mulțumind celor veniți în zi de sărbătoare la sărbătoare, după care directoarea Elena Dabija și-a exprimat bucuria desfășurării unui frumos eveniment cultural în această îndrăgită instituție culturală din Chișinău.
Iată, dragi prieteni, și o poezie a Veronicăi Bumbu, care se intitulează CHEMAREA:
M-ai strigat…
Alergam spre zenit.
Un mister rezona
cu tandrețea sonoră.
Cutremurată, firea
nu mi se supune –
O voce
atât de cunoscută
dechide lacătul
labirintului inimii.
O, Doamne!
nici nu am știut
că toate fibrele ființei
îți cunosc atât de bine graiul,
încât au recunoscut chemarea.
Simt că nu-mi mai aparțin…
nu-mi aparțin mie însămi.