Poezii la temperatura inimii

Lansarea cărții „Intensitate (la femenin)”

în tandem cu frumoasa expoziție Simfonia florilor în ziua Înălțării Domnului și de ziua Eroilor

Olesea-Olga Dînga și Natalia Gorceag

Ștefan SOFRONOVICI, Centrul Academic Internațional Eminescu

 În data de 10 iunie 2021, de ziua Înălțării Domnului, la CAIE s-a produs lansarea cărții de poezii „Intensitate ( la feminin)”/ Olesea – Olga Dînga; prefață Claudia Partole; referințe: Lilia Bicec – Zanardelli, Natalia Ghilețchi Petica, Marcela Mardare; grafică: Iurie Brașoveanu; copertă: Liubovi Ceban. – Chișinău: Pontos:, 2021 ( Tipogr. „ Print – Caro”). 168 p. il . 100 ex. Editoarea Marcela Mardare îi creionează reușit portretul de creație al autoarei :„ Scriitoarea își materializează gândurile în poezii sincere și emotive. Temperamentul și fluxul energetic al versurilor nu sunt năvalnice, ca a unui torent devastator, ci calme și echilibrate. Locutorul liric al poeziilor, purtătorul de cuvânt al autoarei, trecut prin mai multe experiențe – de la adânci trăiri afective și înălțări sufletești, la coborâri, frustrări și deziluzii- și-a  potolit acțiunile, apelând la capacitatea de înțelegere, de analiză temeinică a lucrurilor, de iertare și acceptare / împăcare cu o situație sau alta. Poeta se identifică metaforic cu lumea în care trăiește.” ( Citat din : Marcela Mardare: „Pasăre în veșnic zbor” , cartea „ Intensitate ( la feminin)” de Olesea-Olga Dînga, p. 154). Cartea a fost  lansată în tandem cu o frumoasă expoziție de lucrări realizate în tehnica „broderiei în panglică,”întitulată sugestiv „ Simfonia Florilor,”autoare Natalia Gorceag.

Directoarea Elena Dabija, pe post de moderator, de la bun început, a prezentat pe scurt cele două autoare. Poeta Olesea-Olga Dînga fiind anunțată și ca traducătoare, dar și critic literar. Cartea ei fiind dedicată și marelui exod basarabean.

Pictorița Natalia Gorceag vine de la Ungheni și este la prima expoziție de acest fel, care ne-a dus în lumea florilor, încântându- ne privirea  cu atâtea buchete de flori frumoase, brodate în panglică, arătând ca florile vii, ba chiar mai frumoase. Cele două  protagoniste ale acestui frumos eveniment cultural au avut parte de flori și cuvinte frumoase din partea publicului prezent în sală, printre care au fost mulți prieteni și apropiați ai lor.   Rând pe rând moderatoarea a oferit cuvânt multor oaspeți veniți la lansare: Veronica Bumbu, Sabina Cojocaru, Ana Onica, Elena Manciu     ( solista Orchestrei Prezidențiale din RM), Elena Leah, Elena David ( Președintele Uniunii Traducătorilor Autorizați), Victoria Caras (interpretă de muzică ușoară). Printre cei care au vorbit a fost și Marcela Mardare, redactorul și editoarea cărții, care a găsit cuvinte de prețuire pentru carte, dar și referitor la expoziție, încurajând tinerele autoare să continuie lucrul în lumea frumoasă a poeziei și a brodatului în panglică, o tehnică aparte în crearea tablourilor florale. La eveniment a fost prezentă și Ala Mătăsaru, traducător autorizat, de la care avem următoarea impresie:„ Momentul în care realizezi că sufletul tot are nevoie de odihnă, poate mai mult decât trupul…sau cum poate lansarea unei cărți să îți răscolească mintea, inima, să îți provoace simțurile și să ai parte de toată palitra de sentimente: de exaltare, dor, dragoste, recunoștință… Olesea Dînga, ești fenomenal de talentată! Versul tău trezește și cele mai amorțite suflete, le înalță și le dă aripi! „ Intensitate ( la feminin)”- un volum de poezii care cântă dorul în toate formele sale, care inspiră și motivează, care transformă sufletul chinuit în suflet fericit!” Daniela Gherman, producător-prezentator la Radio Moldova, a realizat câteva interviuri cu participanții la eveniment, care au fost difuzate la radio.

Vă prezentăm o poezie semnificativă din creația autoarei: 

Cerul și pământul

Vorbele tale –

porumbeii de pace

Ai sufletului meu;

Mângâierile tale-

curgere lină de râu;

Atingerile tale –

trăsnet în stânca de granit;

Îmbrățișarea noastră –

furtuna mării

Ce leagă cerul de pământ.

Pentru mai multă informație accesați: https://www.facebook.com/CAIE.Hasdeu/insights/?section=navPosts

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s