Un îndemn de încredere în puterea voastră creativă

De cele mai multe ori, creativitatea şi inovaţia merg mâna în mâna. In acest context, specialiştii in programare neuro-lingvistica (NLP) vorbesc despre necesitatea unei doze mari de creativitate pentru a fi capabil să vii cu idei inovatoare. Mulţi oameni considera creativitatea ca fiind o caracteristică ce are legătură cu vreo genă pe care o moştenim sau nu la naştere. Nimic mai greşit!

De fapt, nu putem spune ca unii oameni se nasc creativi şi alţii nu. Totuşi suntem de acord ca unii  au mai mult talent, dar creativitatea nu are legatură numai cu talentul, ea se cultiva. Dacă alternăm evenimentele din viaţa noastră de zi cu zi cu un mod de gândire diferit, putem deveni mai creativi, iar ideile noastre îi vor uimi pe cei din jur. Dacă până acum erai persoană fără idei, care statea într-un colţ fără să spună nimic, acum ai ocazia să te faci remarcat cu un mod de gândire diferit.

Vedeţi câteva sfaturi pentru a deveni mai creativi şi inovativi in viaţă şi pentru a face diferenţa la locul de muncă:

Ieşi din rutina pe care singur ţi-ai impus-o. Da, aşa este! Studiile arată ca rutina este unul dintre motivele principale care ucid creativitatea. Incearcă şi alte activităţi, experimentează lucruri noi, altfel nu vei avea cum sa devii mai creativ! Ideile noi nu vin din senin. Creativitatea înseamnă să faci asocieri între lucrurile pe care le cunoști și experienţele pe care le ai, să le dai o notă nouă, proaspătă. Faptul că ai o rutină zilnică pe care o respectaţi cu stricteţe, îţi restrânge considerabil posibilitățile de a face asocieri.

Fă-ți timp pentru activități creative. Chiar dacă ai început să iesi din rutina zilnică, există posibilitatea să nu fi atât de creativ pe cât te așteptai. De ce? Din cauza regulilor pe care ți le împui și pe care ai fost învățat să le respecti. Creativitatea nu are nicio legatură cu regulile. Oferă-ți putin timp ție și gândește fără limite. Din cele mai nebunesti idei (si aparent imposibile) pot iesi cele mai creative si inovatoare concepte. Renunță la concepțiile stricte. De cele mai multe ori avem tendința să ne cantonăm în asemenea idei, pe care adeseori le impunem și celorlalți. Invață să vezi și cealăltă latură a problemei. A fi creativ și inovator are legatură și cu capacitatea ta de a analiza problema pe toate parțile și de a fi capabil sa alegi cea mai buna variantă într-un context dat.

Invata să asculți și să observi. A-i asculta si observa pe alții este adeseori un exercițiu foarte bun. De fapt, se spune ca cei mai inteligenți oameni învață din greselile altora. Acest lucru nu înseamnă că trebuie să „împrumuți” din ideile celorlalte persoane, ci sa observi modul lor de gândire si analogiile pe care le fac când își argumentează o idee. Vorbeste cu oamenii, socializează. Oricat de creativ ai fi, exista situatii cand pur si simplu nu gasesti o idee buna. Presat de termenele limita de la de la locul de munca si de asteptarile mari pe care le au sefii tai, poti sa clachezi. O solutie la aceasta problema o gasim la oamenii din jurul nostrum. Vorbeste cu un prieten bun si vezi care este parerea lui. De cele mai multe ori o persoana care este in afara problemei gandeste mai limpede, “la rece” cum se spune, si are capacitatea sa vina cu solutii noi.

Fa din inovație regula ta de zi cu zi. Nu te mulțumi cu putin, pentru ca acesta nu este un mod de gândire ce duce la progres, ci dimpotrivă. Trebuie sa crezi ca întotdeauna se poate mai mult și mai bine. In plus, tine minte, perfecțiunea nu exista, dar asta nu inseamna ca trebuie sa ne limitam la un mod de gândire și de acțiune mediocru.

Relaxeaza-te. Relaxarea trupului si a mintii este un exercitiu extraordinar, pentru ca ne scapă de stresul cotidian si ne permite sa ne eliberam de toata energia negativa. Cum poti gândi fără limite când mintea ta este în 10 părți și ai 1000 de probleme pe cap? Incearcă sa te plimbi cât mai mult în natura, sa admiri peisaje frumoase, sa practici sport si yoga.

Desi aceste sfaturi sunt relativ simple, uităm sa le aplicam asupra propriei persoane. Dacă ar fi sa rezumam aceste sfaturi in cateva cuvinte acelea ar fi: relaxarea şi educarea minţii pentru a gândi pozitiv.
Incrancenarea si negativismul nu vor duce nicaieri. Tot ceea ce vor face este sa puna o presiune si mai mare asupra ta, iar acesta este ultimul lucru pe care ți-l dorești atunci când vrei sa vii cu idei noi. Daca jobul tau presupune sa ai o doza mare de creativitate, acorda-ți din când în când putin timp pentru tine. Relaxeaza-te, da o fuga inafara orasului pentru cateva ore, stai în mijlocul naturii cu cineva drag și vino înapoi cu forte proaspete si idei inovatoare. Sursa: Internet

În perioada 15-21 aprilie, a.c. la Biblioteca Municipală „B. P. Hasdeu” s-a desfășurat Săptămâna Creativității și Inovației, ediția a VII-a. Tematica acestui eveniment a fost: „Pentru, cu și despre utilizator!”

Utilizatorii au fost provocați să participe la FESTIVALUL POSTCARD-URILOR. Cei mai activi au fost studenții de la Centrul de Excelență în Informatică și Tehnologii Informaționale, ghidați de profesoara Natalia CARCHILAN. Exprimăm apreciere și gratitudine pentru susținere. Am realizat o prezentare cu post-cardurile expuse la acest eveniment. Admirați-le și Dumneavoastră!

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s