Ne-a sosit o carte nouă…

De fiecare dată când deschizi o carte înveți ceva (proverb chinez)

Recomandăm câteva cărți din domeniul Psihologie, achiziționate de curând. Cărțile propuse sunt concepute ca niște ghiduri care vin în ajutorul nostru cu sfaturi utile, cu îndemnuri pentru a ne regăsi pe noi înșine, a găsi dragostea, succesul profesional, ne vor ajuta să deschidem uși despre care nici nu știam că există.  

Russell, Helen. Atlasul fericirii: 33 de secrete ale fericirii culese din întreaga lume / Helen Russell. – București: Litera, 2020. – 287 p.
Atlasul fericirii este o carte care adună și explică secrete ale fericirii din lumea largă. Cartea ne poartă din Australia în Țara Galilor, Bhutan, Irlanda, Finlanda, Turcia, Siria, Japonia și în multe alte locuri, povestindu-ne despre secrete internaționale ale fericirii și cum ne pot schimba acestea viața. Am și citit-o, cu zâmbetul pe buze, pentru că este genul de carte pozitivă, atât prin ideile descrise, dar și datorită ilustrațiilor și a culorilor superbe. Cred cu tărie în faptul că o carte poate avea un impact mare pentru starea noastră de spirit, iar ideile aparent simple pot schimba felul în care vedem lumea. Iar Atlasul fericirii este genul acesta de carte.

Hong, Euny. Puterea nuncchi. Secretul coreean al fericirii și succesului / Euny Hong; trad. Din lb. engleză de Elena Arhire. – București: Litera, 2020. – 175 p.

Nunchi: a măsura dintr-o privire. Arta subtilă a evaluării gândurilor și sentimentelor celorlalți pentru a crea armonie, încredere și legături. Nunchi este principiul care ghidează viața coreeană, dar poate fi folosit de către oricine; este arta de a citi o încăpere, de a relaționa cu ceilalți și de a folosi această conștientizare pentru a avea succes. Părinții coreeni cred că a-i învăța nunchi pe copii este la fel de important precum a-i învăța să traverseze strada. Fără el, poți fi lovit de ceva pe care nici măcar nu l-ai văzut venind. Dacă vă gândiți, „Nu încă un moft din Orient, Marie Kondo m-a făcut deja să arunc jumătate din haine”, nu vă faceți griji, nu este un moft. Coreenii au folosit nunchi pentru a depăși sau învinge greutățile de peste 5 000 de ani.

Slater, Lauren. Cutia lui Skinner: mari experimente psihologice ale secolului XX / Lauren Slater. – București: Litera, 2020. – 368 p.

Cartea Cutia lui Skinner. Marile experimente psihologice ale secolului XX scrisa de Lauren Slater a apărut la editura Litera în anul 2020 și face parte din categoria Stiinte umaniste. Scrisă într-un stil colocvial și antrenant, cu personaje și intrigă și aducând o nota persoana atractivă, cartea ne invită în lumea psihologiei experimentale, locul în care se demonstrează riguros cum funcționeaza mintea umana și creierul. Lauren Slater considera cele zece experimente alese cele mai importante și cele mai interesante din secolul XX. Printre ele: – experimentele lui Skinner privind behaviorismul și legenda copilului crescut într-o cutie, – experimentul lui Stanley Milgram, care ne arata cât de ușor influențabili suntem când vine vorba despre figuri autoritare, – experimentul lui David Rosenham din 1972, legat de validitatea diagnosticului psihiatric, în care opt persoane au simulat diferite afecțiuni mentale pentru a fi internate într-un spital, – experimentele lui Harry Harlow privind maimuțele si maternitatea, – experimentele lui Darley si Latane, care au demonstrat ce se intamplă când într-un grup de criza nu exista nici o figura autoritara care sa preia conducerea, – experimentele lui Leon Festinger privind disonanta cognitiva. Experimentele, prezentate narativ, ridica întrebari profunde despre medicina, liber-arbitru, supunere fata de figuri autoritare si ce este sau nu este etic când vine vorba despre a face experiment asupra unor ființe dotate cu conștiintă.

Moore, Gareth. Antrenarea memoriei: cum îți antrenezi și menții o megamemorie, în 40 de zile / Gareth Moore. – București: Litera, 2019. – 192 p.  

Multi oameni se confrunta cu probleme de memorie – și nu este deloc surprinzător, având în vedere uriașa cantitate de informații care ne bombardează zilnic. În această carte inovatoare, dr. Gareth Moore a pus la punct un program de exerciții, tehnici și ponturi care te vor ajuta ca memoria sa nu iți mai joace niciodată feste. De la memorarea codului PIN pana la construirea unor sanctuare ale memoriei, Antrenarea memoriei te va ajuta sa ai o memorie mai agera.
Un program de 40 de zile special conceput pentru optimizarea capacității de memorare;
Conține exerciții cronometrate care oferă un plan ghidat pentru consolidarea progresiva a tehnicilor deprinse în fiecare zi;
Include tehnici testate și eficiente pentru antrenarea și susținerea unei megamemorii.

Schewe, Olav. Super student: cum să înveți mai efficient și să iei note mai bune / Olav Schewe. – București: Litera, 2020. – 217 p.

Scopul meu a fost sa scriu o carte ușor de urmărit și ușor de citit, o carte cu cele mai bune sfaturi pentru tine, ca student, încât să poți învăța mai eficient și să obții note mai bune. Sper doar ca vei pune imediat în practică ce vei învăța aici. Deși aceste tehnici nu vor înlocui complet efortul, iți vor garanta ca vei obține maximum din ce învestești. Scopul este mai mare eficienta, abilitate sporita de a învața și rezultate mai bune. Asculta-ma pe mine, un tip care nu e din cale afara de înzestrat, dar care a realizat multe prin folosirea ideilor de aici. – OLAV SCHEWE. Super Student nu este doar despre disciplina, eficienta și asumarea responsabilității, ci și despre motivație, găsirea justului echilibru și bucuria de a învața. Cei care vor sa învețe mai eficient și sa ia note mai bune ca sa devina cei mai buni studenți fără a-și sacrifica timpul liber trebuie sa citească aceasta carte.

Un gând despre “Ne-a sosit o carte nouă…

  1. tatianapanaitescu

    Prin această expoziție de cărți având ca obiect psihologia aplicată, reîncepem să ne conectăm la sarcinile concrete ale prezentului. Să dăm un impuls nou timpului care a lâncezit, să revedem esențialul din jurul nostru și din noi înșine. Să privim înainte ! Să oferim un dar copiilor, studenților, mai presus de orice, să avem încredere în ei.
    Vă mulțumesc pentru că mi-ați atras atenția asupra acestor recente apariții editoriale.

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s