Transcendența Eminesciană continuă, la un Popas Muzical cu Eugen Doga și Mihai Cimpoi

Grandioasă ne este bucuria, să fim onorați de vizita celui mai mare compozitor contemporan, care fiind ghidat de muzica sferelor și gândirea divină, a ajuns să decripteze muzica din versurile lui Mihai Eminescu. Din aceste considerente, Eugen Doga a ajuns a fi cel mai mare eminescolog-muzician de pe mapamond.

Mihai Eminescu a fost un mare admirator al muzicii, care și-a inspirat operele din muzica naturii: murmurul izvoarelor, foșnetul frunzelor, amestecul sau chiar contopirea sunetelor de strune, glasuri, miraculoasele sunete de orgă – fenomen sesizat chiar în muzicalitatea versurilor lui…

Eugen Doga recunoaște, că Eminescu l-a dus într-o altă lume, despre care nici măcar nu bănuia că există, o lume în care s-a redescoperit. La acest Popas Muzical Eminescian, Domnia Sa ne-a povestit despre câteva dintre compozițiile sale muzicale, din cele peste 60 de lucrări eminesciene: Floare AlbastrăDialoguri, Lumineze stelele, Să țin încă odată, Ochiul tău iubit și altele. Cea mai impresionantă povestire s-a referit la colaborarea cu regretatul Emil Loteanu – despre care spune că era un „vulcan de energie” – la fabuloasa capodoperă Luceafărul, ce rămâne a fi cea mai enigmatică lucrare eminesciană.

Vorbind de relația Mihai Eminescu-Veronica Micle, muzicianul ne-a spus că „Nu e vorba de dragostea dintre un bărbat și o femeie, e vorba de dragostea dintre două lumi poetice!”…

Muzica îl inspira pe Eminescu, a recunoscut-o chiar el, în mai multe scrieri, printre care găsim următoarele: „Muzica întotdeauna mă predispune spre o visare creatoare. Dar compoziţiile lui Chopin m-au transformat cu desăvîrşire. Credeam la un moment dat că plutesc în sferele divine ale nemuririi dumnezeieşti. Era beţia inteligenţei care subjuga sufletul, îndemnîndu-l să armonizeze întreaga mea fiinţă. (…) Ascultînd Nocturnele, m-am convins că Chopin ar fi scris poezii tot atît de geniale ca aceste compoziţii. Nu poţi fi mare compozitor, dacă nu posezi amîndouă insuşirile.”De aici repetat înțelegem, că opera lui Eminescu nu putea să transcendă Timpul, dacă nu-i era proprie muzica Universului, acea muzică, care-i este proprie și maestrului Eugen Doga.
         Există o dimensiune în substraturile cosmice, unde au acces doar unșii Domnului, printre care, Mihai Eminescu și Eugen Doga… Ce bine că s-au întâlnit acești genii, din care au rezultat cele mai reușite compoziții întru bucuria noastră!
Să fim vrednici să Mulțumim Providenței pentru Darurile cu care ne-a binecuvântat și să le prețuim!
Ana SÎRBU, cercetător științific, CAIE

Vă propunem să vizionați acest popas muzical eminescian pe canalul nostru:

https://studio.youtube.com/video/Sh-9fKmEeqI/edit

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s