De Ziua internațională a cititului împreună

Ziua Internațională a cititului împreună  a fost inițiată de către organizația nonprofit „ LitWorld”, fondată în anul 2007 și este marcată de către comunitatea internațională în primele zile ale lunii februarie. La ea  participă milioane de oameni, tineri și vârstnici, din peste 100 de țări. Programele  oferite de „LitWorld”  sunt adresate tuturor instituțiilor și persoanelor care au  tangențe cu promovarea lecturii. Această organizație colaborează cu mulți parteneri locali și internaționali, oferind  copiilor,  tinerilor și adulților din întreaga lume  șansa de a se bucura de puterea miraculoasă a lecturii, a scrisului și a povestitului.  Anul trecut  Ziua internațională a cititului împreună a fost marcată în Republica Moldova la 5 februarie. Anul acesta – la 1 februarie. Cu această ocazie la Centrul Academic Internațional Eminescu au avut loc două lecții publice. Prima s-a petrecut între orele 12:00 – 12:45, avându-i în calitate de invitați pe scriitorul Dumitru Păsat și jurnalistul Călin Cucuietu. Cunoscîndu-i  bine, vă asigur, că ambii sunt niște cititori exemplari, care au citit sute de cărți în viața lor. Scriitorul Dumitru Păsat, autor ți coordonator a circa 19 titluri de carte, a prezentat câteva din ele,  care au tangență cu opera și viața lui Mihai Eminescu: „Eminescu și fascinația cărții”, 2002, Editura „Pontos”,  „Peste  secolele toate”, 2003, Editura  „Pontos”,          „ Confesiuni epistolare. Mihai Eminescu și Veronica Micle”,2009, Editura „Pontos”,  „ Eminescu și cugetul german”, 2013, Editura „Pontos”.  În dialogul pe care l-am avut cu ei, ambii invitați au menționat rolul important pe care îl are cititul cărților în viața noastră, în dezvoltarea intelectuală și morală a tinerei generații. S-a menționat că cititul împreună, adică cititul în glas, are implicații pozitive  în dezvoltarea abilităților de comunicare și a celor lingvistice: creierul asociază lectura cu plăcerea de a fi împreună cu părinții, prietenii și colegii; citirea este mai fundamentală, sporește vocabularul activ al copiilor; informația se memorizează mai bine; fortifică timpul de concentrare a atenției ș.a. Discuția celor citite oferă posibilități pentru diverse modele de interpretare a informației, întâlnirile scriitorilor și editorilor cu cititorii ajută tinerii să-și găsească profesia potrivită. Jurnalistul Călin Cucuietu a menționat rolul bennnefic  al cărților bilingve în studierea limbilor străine de către elevi și studenți, precum și rolul practic al cărților audio, pe care le poți audia în transport personal sau acasă în intimitate.În final ambii intelectuali au îndemnat părinții să-și deprindă de mici copiii să citească, să conlucreze activ cu educatorii de la grădiniță, cu învățătorii și profesorii în cultivarea deprinderii de a citi a tinerei generații.

Cea de a doua lecție publică s-a desfășurat între orele 16:00-17:00. De data aceasta invitații mei au fost doamna Veronica Pârlea – Conoval și domnul Gheorghe Stratan, membri ai Uniunii Scriitorilor de Limbă Română (USLR), al cărei președinte este doamna Diana Zlatan – Ciugureanu.

      A fost un prilej fericit de prezentare a unei noi cărți, întitulată sugestiv „Mărgăritare de dincolo de Prut”,  Editura „ Amurg Sentimental”,  București, 2020, 298 p. Cartea, apărută la sfârșitul anului trecut, este o antologie  din creațiile scriitorilor basarabeni, realizată de  Gabriela Alef, Ion Machidon și Gheorghe Stratan. Ideea apariției acestei cărți a fost lansată la Centrul Academic Internațional  Eminescu de către distinsul poet și editor Ion Machidon, în anul 2019, cu ocazia lansării cărții de poezii „ Dialog în vis”, apărută  la Editura „ Amurg Sentimental”, 2019, semnată  de doamna Veronica Pârlea – Conoval,  câștigătoare a premiului  „Amurg sentimental”. Această  publicație poartă amprenta culturală și dimensiunea morală a lui Ion Machidon, un poet ale cărui versuri, dar și  texte de proză sau critică literară foarte definitorii, apar de circa patru decenii în publicațiile românești.  Atunci distinsul om de cultură și fratele nostru de suflet a anunțat scriitorilor prezenți la manifestare, că este dispus să editeze o antologie a fraților de aici, din Basarabia. Gheorghe Stratan a fost acela care a adunat de la cei 30 de autori materialele la discreția lor: poezii, proză, publicistică și chiar studii științifice. La prezentarea cărții  au participat trei dintre autori: Veronica Pârlea –  Conoval, Gheorghe Stratan și subsemnatul.

Bucuria momentului a fost dialogul online dintre cei trei autori din Chișinău cu editorul Ion Machidon și Gabriela Alef, soția sa de la București. Autorii au adresat cuvinte de mulțumire editorilor, iar ei, la rândul lor și-au exprimat bucuria faptului împlinit: treizeci de autori basarabeni, editați la București, un act de integrare a literaturii române, care, cum spunea poetul și preotul profet al  Basarabiei, Alexei Mateevici, „este una”:  „Nu avem două limbi și două literaturi, ci numai una,  aceeași cu cea  de peste Prut. Aceasta să se știe din capul locului, ca să nu mai vorbim degeaba.” (A. Mateevici, Opere,  Chișinău, Editura Știința,1993, vol. 1, p. 464) . Așa s-a exprimat Alexei Mateevici la Primul Congres al Învățătorilor Moldoveni  din Basarabia, la 25 mai, 1917, iar peste mai puțin de un an, la 27 martie 1918, Basarabia se unea cu Țara-mamă România. Este sugestivă afirmația editorului Ion Machidon din prefața întitulată „ Gânduri poetice pentru Unire:”      „ Mărgăritare  de dincolo de Prut”este cartea unor temerari scriitori care scriu cu sufletul și cu gândul la țara lor, la prosperitatea neamului românesc și bucuria de a exista în timp.Ei scriu cu sânge de frate pentru nemurirea rădăcinilor  istorice.”

 A urmat și momentul cititului în grup, cu glas tare. Fiecare dintre autorii prezenți la această manifestare culturală a citit câte trei poezii din această frumoasă carte. Sperăm că într-un viitor apropiat, sau nu prea, cu vremuri fără pandemie, se va produce  și o lansare pe cinste a acestei cărți, unde se vor putea bucura împreună adunați autorii cu editorii și cititorii.

Ștefan SOFRONOVICI, Centrul Academic Internațional Eminescu

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s