Valeriu Matei. Noaptea semnelor

Mihai Cimpoi: Prima și stăruitoarea impresie pe care o creează poezia lui Valeriu Matei, concepută barbian la modul intelectual al Lirei, este aceea de recitire mitopo(i)etică a Istoriei. Obsesia acesteia, – răvărșitoare, abisală – produce inerente rupturi, denevelări, dezamornizări după principiul autorului Jocului secund, cu care a dialogat imaginar: „Viața nu procedează prin alăturare, ci prin implexă și asimetrică organizare. Ideea trebuie să formeze corp cu sensibilizarea ei – și numai un act spontan de simpatie să ne-o dovedească; în nici un car o rece discriminare”.

Petre Manolache: Temele ce-l răscolesc pe Valeriu Matei sunt cele dintotdeauna: iubirea, neliniștea întâmplărilor existenței noastre pământești. Valeriu Matei surprinde printr-o versificație modernă, încărcată de metafore pregnante…

Dragoș Vicol: Valeriu Matei caută în toate câte sunt adâncurile genezei, sensurile prime ale creației. Poezia sa e o reprezentație teatralizată a modalității „neasfixiate”, imperturbabile, de a-și scălda privirile în frumusețile cerului… Opera lui Valeriu Matei este una asumată, predestinată, reflectă omniscient condiția sacerdotată a poeziei, când versurile își scriu poetul și nu invers, cum se întâmplă în cazuri ordinare.

 Tudor Rusu: Având o memorie de-a dreptul fenomenală, a devenit el însuși un fenomen intelectual, un luptător, un om politic puternic. Așa a cunoscut gloria și în cultură, și în politică, și în diplomație.

Theodor Codreanu: Valeriu Matei este una dintre figurile emblematice ale mișcării de renaștere națională din Basarabia. Poetul este dublat de omul politic în 76 mai mare măsură decât alți corifei ai direcției naționale. Valeriu Matei este ceea ce poate fi numit un luptător viguros, cu verbul tăios, de o incandenscență pragmatică.

Constantin Călin: Poet complex, modern, dl Valeriu Matei este interpretul original al unor simboluri naționale și exponentul unei atitudini civice exemplare.

Matei, Valeriu Noaptea Semnelor – poemele rezistenței antisovietice și anticomuniste / Valeriu Matei. – Iași: Princeps Multimedia, 2019. – 405 p.

Volumul recent apărut a fost donat de către autor bibliotecii noastre cu un autograf:

Bibliotecii Centrului Academic Mihai Eminescu – această ediție cu poeme mai vechi – în speranța unor vremuri de prosperitate pentru toți românii, Valeriu Matei. Ziua Culturii Române, 15 ianuarie 2021.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s