Vera SÎRBU, șef serviciu Centrul Academic Internațional Eminescu
18 octombrie – Ziua Europeană de luptă împotriva traficului de ființe umane. Republica Moldova, alături de comunitatea internațională, marchează la 18 octombrie, Ziua Europeană de luptă împotriva traficului de ființe umane. Traficul de persoane este „Recrutarea, transportul, transferul, adăpostirea sau primirea de persoane, inclusiv schimbul sau transferul de control asupra persoanelor în cauză, efectuate sub amenințare sau prin uz de forță sau prin alte forme de constrângere, prin răpire, prin fraudă, prin înșelăciune, prin abuz de putere sau profitând de starea de vulnerabilitate sau prin oferirea sau primirea de bani sau de alte foloase pentru a obține consimțământul unei persoane care deține controlul asupra alteia, în vederea exploatării.”
Pe parcursul anilor Centrul Academic Eminescu a organizat activități la care au fost invitați specialişti in domeniu de la : Centrul pentru Combaterea Traficului de Persoane; Centrul Internațional „La Strada”, Centrul de Asistență și Protecție a Victimelor și Potențialelor Victime a Traficului de Ființe Umane, psihologi, care au vorbit tinerilor noștri cititori despre acest flagel inuman care rămane actual pentru țara noastră.
Dacă aveți nevoie de ajutor accesați pentru ajutor: http://www.antitrafic.gov.md/pageview.php?l=ro&idc=80&t=/LINIILE-FIERBINI
Acum, in perioada de pandemie, pe care o trecem cu toții si avem restricții la comunicare pe viu, vă propunem o listă de cărți in care este abordată tema vizată. Aceste documente sunt disponibile in biblioteca noastră.
- Tu nu eşti de vânzare! : Traficul de fiinţe umane / Julienne, Melinda, il. ; Gonzalez, Pamela, scenarist. – S. l. : Biroul de Informare al Consiliului Europei în RM, 2007. – 44 p. : il.
- Consiliul Europei. Acţiune împotriva traficului de fiinţe umane. – Chişinău : Biroul de Informare al Consiliului Europei în RM, 2006. – 19 p.
- Contracararea traficului cu fiinţe umane : Suport informaţional / Centrul Internaţional pentru Promovarea Drepturilor Femeii „La Strada”. – Chişinău : Centrul Internaţional pentru Protecţia şi Promovarea Drepturilor Femeii „La Strada”, 2004. – 148 p.
- Combaterea traficului de fiinţe umane : (drept material și drept procesual) / Mihaela Vidaicu, Igor Dolea ; coord. : Elena Muraru. – Chişinău, 2009 : Nova Imprim. – 187 p.
- Novye lica – prežnââ bol΄ : Istorii žertv i potencial΄nyh žertv torgovli lûdmi, kotorym byla okazana pomoŝ΄ komandoj Predupreždeniâ i Zaŝity MOM Moldova v ramkah Nacional΄noj sistemy Perenapravleniâ / Meždunarodnaâ organizaciâ po migracii. – Chişinău : S.n., 2011
Alina : roman / Ion Anton. – Chișinău : Lumina, 2015. – 196 p.

Viața bate filmul! Incredibil, dar adevărat: subiectul neverosimil al romanului Alina a fost cules de către autor din realitatea noastră concretă. Ficțiunea artistică s-a atins doar de părțile colțuroase ale conținutului, șlefuindu-le și dându-le forma adecvată de puzzle care, îmbinate cu talent și iscusință, redau tabloul zguduitor al unui fenomen social negativ: traficul de ființe umane. Lectura te prinde și te surprinde, pe neașteptate, într-un vârtej cu scene de sclavagism modern și evocări de istorie contemporană, cu destine extrem de zigzagate, cu pasionale scene de iubire și amețitoare schimbări de soartă, cu deznodăminte tragice și, concomitent, optimiste. Ion Ciocanu.







