In memoriam Paul GOMA – 85 de ani de la nastere
Vă propunem o revistă bibliografică din colecţia Centrului Academic Eminescu:
Goma, Paul. Basarabia: Roman / Paul Goma – Chișinău : S. n., 2003. – 192 p.

Unul din laitmotivele romanului istoric Basarabia (îl putem numi astfel, conștienți de replica potențială a criticului literar sau a autorului) este aşteptata întâlnire cu personajul misterios care i-ar permite naratorului să scrie virtuala „O Zi din Viața Unui Afgan din Basarabia”. Această recurență, ca și temele istorice ale cărții, la rândul lor recurente în opera lui Paul Goma, ne permite să devenim empatici cu tot ceea ce înseamnă suferință și nedreptate în istorie. Ce este afgan’-ul? Un fost soldat (basarabean) în Afganistan. Un pretext: „Sper să pun pe hârtie suficiente informații despre pământul acela; despre pământul nostru.
Goma, Paul. Din calidor. O copilărie basarabeană: roman / Paul Goma. – Ed. a 6-a. – Chișinău: Lumina, 2012. – 296 p.

În romanul “Din Calidor”, subintitulat “O copilărie basarabeană” autorul reînvie la Basarabia, satul Mana și locuitorii lui, personaje memorabile: Moș Iacob, primar și butnar, Mătușa Domnica, popa Dodon, vecinul Maxim ș.a. El descrie o viata paradisiatica precum a tuturor copilăriilor – care este brutal întreruptă odată cu începerea celui de-al Doilea Război Mondial. Din calidorul casei din Mana, calidor al memoriei, al nostalgiei și al iubirii, Paul Goma ne oferă o povestire inspirată, plină de emoție, de fantezie și de duioșie.
Goma, Paul. Sabina: roman / Paul Goma. – Cluj-Napocaz, 1991. – 303 p.

Poveste de dragoste de o irezistibila senzualitate, proiectata pe fundalul epocii staliniste, Sabina este o carte tragica, in care mantuirea vine numai din umorul plin de verva al naratorului.
Sabina este primul roman al disidentului Paul Goma Care apare mai intai in romaneste, si abia apoi in franceza.
Goma, Paul. Infarct / Paul Goma. – Bucureşti : Curtea Veche Publishing, 2008. – 181p.

„Paul Goma e un om ieşit din comun, şi ca simplu cetăţean şi ca scriitor. Este un etalon de conştiinţă, de consecvenţă, de moralitate. Paul Goma nu a cedat nimic din convingerile sale de tinereţe, nu a pactizat cu minciuna – este mereu egal sieşi”. Vladimir BEŞLEAGĂ
Goma, Paul. Altina.Grădina scufundată / Paul Goma – Chișinău : Cartier, 1998. – 188 p.

„Ilustru disident politic şi neobosit denunţător al comunismului din România, Paul Goma şi-a văzut aproape toate manuscrisele blocate de cenzura regimului dictatorial. Refugiat la Paris, şi-a publicat romanele în prestigioase edituri din Franţa, Germania, Olanda şi Suedia. „Un Soljeniţîn român”, s-a spus despre Paul Goma şi nu fără îndreptăţire.” Marta PETREU
Goma, Paul. Roman intim / Paul Goma. – Ed. a 2-a. – Bucureşti : Curtea Veche Publishing, 2009. – 310p.

Ceea ce e de remarcat, chiar de la prima vedere, în romanul lui Paul Goma sunt, pe lângă numărul mare de femei, variabilitatea formelor și vastul registru al culorilor pe care acestea le capătă într-o estetică carnavalescă adaptată la un stil personal și care îl consacră pe creatorul lor ca pe un artist modern deschis spre experimentul avangardist.
În jocul liber al posibilităților imaginare, femeile „văzute-auzite-mirosite-palpate-gustate” capătă profiluri realizate prin combinarea unor poetici diferite, de la cea a unui realism grotesc la cea suprarealistă. Limbajul cu care descrie femeia, asocierile și expresiile ce numesc indicii de exterior și interior, din lumea fizică și psihică, semnalele sufletului, fantasmele, tonusul, ritmul și mobilitatea ei vor da naștere unor stranii configurații.
Goma, Paul. Culoarea curcubeului 77: Cutremurul oamenilor / Paul Goma – Chișinău : S. n., 2003. – 272 p.

Universul creației lui Paul Goma este a unui intelectual cu o traiectorie de viață dramatică și cu o carieră literară plină de obstacole și constrângeri politice. Aria tematică este largă, însumând probleme sociale și de creație, dar ceea ce particularizează acest orizont artistic, ceea ce îl face pe Paul Goma cu adevărat original este perseverenta sa atitudine insurgentă față de epoca comunistă și față de criminalii care au instalat totalitarismul. Aliona GRATI
Goma, Paul. Soldatul câinelui. / Paul Goma. – Chișinău, 2003. – 208 p.

„Marele merit al lui Paul Goma e acela de a exprima adevărul cu o autenticitate ce nu admite nici o notă de contrafăcut şi cu o ardoare etică ce nu permite nesocotirea măcar parţială a lui…” Mihai CIMPOI
Goma, Paul. Săptămâna roșie (28 iunie – 3 iulie 1940) sau Basarabia și evreii / Paul Goma. – Bacău: Vicovia, 2010. – 543 p.

„Se aduna si cresc vazând cu ochii documentele si materialele, actele oficiale si declaratiile luate sub juramânt. Înalti magistrati si bravi ofiteri care si-au riscat viata ca sa apere cu puterile lor retragerea si exodul românilor [din Basarabia] au vazut cu ochii lor nenumarate acte de salbaticie, uciderea nevinovatilor, lovituri cu pietre si huiduieli. Toate aceste gesturi infame si criminale au fost comise de evreimea furioasa ale carei valuri de ura s-au dezlantuit ca sub o comanda nevazuta. De ce atâta ura? Asa ni se rasplateste buna-vointa si toleranta noastra? Am acceptat acapararea si stapânirea iudaica multe decenii si evreimea se razbuna în ceasurile grele pe care le traim. ?i de nicairi o dezavuare, rupere vehementa si publica de ispravile bandelor ucigase de sectanti si sanguinari […] Românimea aceasta, de o bunatate prosteasca fata de musafiri ?i jecmanitori merita un tratament ceva mai omenos din partea evreimii care se lauda pâna ieri ca are sentimente calde si fratesti fata de neamul nostru în nenorocire” (pp. 232-233). Nicolae Iorga – De ce atâta ura? (Neamul Românesc, 6.7. 1940)
REFERINȚE CRITICE:
Mihail, Dinu. Paul Goma sau Predica în pustiu: Pagini recuperate dintr-un interviu ratat cu cel mai mare desident roman / Dinu Mihail. – Chișinău: Magna-Princeps, 2010. – 72 p.
Grati, Aliona. Paul Goma. Iniţieri în textul literar / Aliona Grati. – Ch. : Arc, 2011. – 68p.
Pasincovschi, Mariana. Paul Goma Biografie şi literatură / Mariana Pasincovschi. – Floreşti-Cluj : Limes, 2012. – 307p.
Pasincovschi, Mariana. Un scriitor între revoltă și nostalgie / Mariana Pasincovschi. – Florești-Cluj : Limes, 2019. – 325 p.
Paul Goma: cuvântul basarabeanului răzvrătit / pref., sel. și coord. de Aliona Grati. – Chișinău: Știința, 2019. – 344 p.: foto.





Pingback: Paul Goma – un scriitor, un destin, o conștiință | Biblioteca „Alexandru Donici”