Epoca EMINESCU

La Centrul Academic Internațional Eminescu de pe bulevardul Dacia din Chișinău, în data de 15 iunie 2020, a fost comemorat Poetul Național Mihai Eminescu. Evenimentul cultural s-a desfășurat sub genericul: Epoca Eminescu. Mihai Eminescu – 131 de ani de eternitate (15 iunie 1889 – 15 iunie 2020).

Din cauza pandemiei de Corona Virus la eveniment au participat un număr restrâns de persoane: acad. Mihai Cimpoi, acad. Valeriu Matei, acad. Nicolae Dabija, dr. Iulian Filip, dr. Mariana Harjevschi și Elena Dabija, directoarea Centrului Academic Internațional Eminescu, împreună cu colectivul pe care îl conduce. Programul a început la ora 9:00 și a durat pe parcursul zilei..

Ținând cont de recomandările medicilor și a autorităților, evenimentul s-a desfășurat fără spectatori și a fost transmis online, toți cei prezenți purtând măști de protecție. Așa ceva n-a mai fost până acum. Folcloristul  Iulian Filip a zis la început cuiva în glumă: Mască, mască, undeva te-am mai văzut!

Programul a fost consistent cu mai multe activități, transmise online:

Ora 9:00. Prezentare video Eminescu peste vreme: materiale cu personalități ale culturii naționale din arhiva Centrului Academic Internațional Eminescu;

Ora 10:00. Recital Mihai Eminescu în interpretări celebre: difuzare pe parcursul zilei.

Ora 10:30. Expoziție virtuală de documente Mihai Eminescu al vremii noastre.

Ora 11:00. Depunere de flori la monumentul lui Mihai Eminescu din scuarul Centrului Academic Internațional Eminescu.

Ora 11:10. Relatare Centrul Academic Internațional Eminescu: 20 de ani în serviciul comunității, de către directoarea Elena Dabija.

Ora 11:30. Moment poetic și comentarii live și video Eminescu – gând și cânt în evocarea scriitorilor și admiratorilor: Traianus (În zadar în colbul școlii de Mihai Eminescu și Dorul de Eminescu de Traianus); Ștefan Sofronovici (Dintre sute de catarge, Și dacă, La steaua, Rugăciune de Mihai Eminescu și Un Luceafăr strălucește și Eminescu de Ștefan Sofronovici); Miroslava Metleaeva (Hermeneutica traducerii și cosmogonia Luceafărului și recital în limba rusă); Dumitru Păsat (Mihai Eminescu și Veronica Micle); Victoria Fonari (Acad. Mihai Cimpoi: cuantificarea nivelurilor de haos și cosmos în creația eminesciană și poezia O rază te înalță); Ana Sîrbu (Eleganța genială a cuantelor eminesciene);Violeta Țîra (Legământ, de Grigore Vieru).

Punctul culminant al evenimentului au fost prelegerile live ale academicianului Mihai Cimpoi și invitații săi, cu începere de la ora 12:30, care au fost filmate de către echipa de la TVM-1, fapt pentru care le mulțumim.

În calitate de moderator, academicianul Mihai Cimpoi, filosof al culturii și distins eminescolog, și-a început alocuțiunea cu aluzie la măștile pe care le aveau toți: Mi-am scos masca pe care Eminescu o considera un atribut al comediei umane. Domnia Sa a menționat că Centrul Academic Internațional Eminescu și ICR „Mihai Eminescu” comemorează astăzi pe poetul Mihai Eminescu și că în acest an, 2020, cultura românească consemnează două aniversări: 170 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu și 180 de ani de la nașterea lui Titu Maiorescu. Printre altele, Domnia Sa a menționat: Titu Maiorescu l-a consacrat pe Eminescu, vorbind primul despre personalitatea europeană a lui Eminescu în articolul Eminescu și poeziile lui, articol, care pune baza eminescologiei… Ca de obicei, Domnia Sa a venit cu două cărți noi, pe care le-a prezentat și le-a donat Centrului Eminescu, cu autografe: Maiorescu, Titu. Epoca Eminescu. Ediție coordonată de acad. Mihai Cimpoi – Iași: Junimea, 2020, Colecția Eminesciana, vol. 100; Cimpoi, Mihai. Titu Maiorescu și lumea noastră postmodernă – Târgoviște: Biblioteca, Chișinău: Cartdidact, 2020.

Poetul-academician Valeriu Matei, directorul ICR Mihai Eminescu din Chișinău a venit cu aprecieri originale despre Eminescu și Titu Maiorescu, despre punctele lor de vedere comune, dar și despre divergențele de opinie ale lor asupra unor probleme, despre eminescianism și maiorescianism, despre întemeierea școlii noi de la Convorbiri Literare, referindu-se și la discursurile parlamentare ale lui Titu Maiorescu. Apoi a prezentat două cărți noi, care vin să îmbogățească Eminesciana: Cârlugea, Zinovie. Mihai Eminescu- Dicționar monografic – Oameni din viața lui Eminescu. Iași: Tipomoldova 2019; și Cimpoi, Mihai. Titu Maiorescu și lumea noastră postmodernă, carte menționată mai sus.

Prin telefon a vorbit și academicianul Eugen Simion de la București, care a salutat cu drag participanții evenimentului cultural de la Chișinău ,vorbind despre rolul lui Titu Maiorescu și al lui Mihai Eminescu în dezvoltarea culturii române. Îi mulțumim Domniei Sale pentru tot ce a făcut și îndeosebi pentru editarea celor 38 de caiete ale lui Eminescu, care este lada de zestre a poporului român și pe care ni le-a donat și le avem spre studiere și la Chișinău.

Poetul-academician Nicolae Dabija a menționat: Eminescu este un poet nu doar al zilei de azi , ci și al zilei de mâine. Toate timpurile se recunosc în creația sa. Și ceea ce trăim noi astăzi. Zice Eminescu: Alte măști, aceeași piesă… Deci este foarte actual și în aceste timpuri de pandemie. Eu ași vrea foarte mult ca după această pandemie de viruși să se instaleze o altă pandemie, a culturii, a bunătății, o pandemie eminesciană, de cunoaștere a literaturii noastre clasice… În această perioadă foarte mulți s-au regăsit în cărți și în primul rând în creația eminesciană.

Eminescu nu îmbătrânește, așa cum afirmă unii. Cum poate să îmbătrânească Sara pe deal sau Odă în metru antic sau Scrisoarea a III-a? Eminescu este pururi tânărul voievod al limbii române, a concluzionat Domnia Sa.

Poetul-folclorist, dr. Iulian Filip, referindu-se la mesajul adânc filosofic din poezia Odă în metru antic, a remarcat că acest motiv l-a găsit și la alți filosofi, unul dintre ei fiind francezul Michele Montane de la Croi, care a trăit în secolul XVI și care spunea că a filosofa înseamnă a învăța să mori și că eu însumi sunt tema cărții mele. Într-o cheie originală Domnia Sa a abordat două motive esențiale: motivul devenirii lui Eminescu și descrierea devenirii, afirmând în concluzie că Eminescu e spus de opera Sa. În final poetul a recitat o poezie din anii de studenție de la Bălți, din anul 1970 – La somnul lui Mihai Eminescu:  Știu sicriul tău de tei, / Pe din părți purtând izvoare/ În ghirlande sunătoare, / Aripi umerilor tăi, / Căci visând în iarbă verde / La o gură de cișmea, / Prind din zbor aripa ta, / Ce mă-nalță și mă pierde.

A avut loc vernisajul de pictură live și video a pictoriței Cecoltan Maria-Eola Planeta Eminescu, s-au mai întâmplat și alte lucruri frumoase, despre care vom scrie altă dată, căci acum nu ne permite nici timpul și nici spațiul.

          Mulțumim tuturor pentru participare și pentru donații: 5 cărți, un tablou și 10 cărți poștale.

Consemnare: Ștefan Sofronovici, Centrul Academic Internațional Eminescu

Publicitate

Un gând despre “Epoca EMINESCU

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s