Enigma, descifrată la  Centrul Academic Internațional Eminescu

       La 28 februarie 2020, în penultima zi de iarnă, la Centrul Academic Internațional Eminescu din Chișinău  a fost vernisată o expoziție de lucrări grafice ale studenților de la Universitatea Tehnică din Moldova, cu titlul sugestiv Enigma. Evenimentul cultural a fost organizat de către lectorii  asistenți ai programului Design Interior de la Facultatea Urbanism și Arhitectură, dna Tatiana Filipschi și dna Inga Mațcan Lâsenco. Expoziția cuprinde lucrări grafice  ale studenților anului I, specialitatea Planificare Urbană (PUR-191) și tablouri în ulei,ale studenților anului III, Specialitatea Design Interior ( DIN- 171). Autorii lucrărilor au fost susținuți și încurajați, alături de profesori, și de către studenții anului II,  specialitatea  Design  Interior și  specialitatea Arhitectură  din cadrul Facultății Urbanism și Arhitectură. Examinând expoziția , observăm atât diversitatea temelor abordate, cât și diversitatea  stilurilor în  realizarea elementelor, ale culorilor și  ale compozițiilor.Tinerii autori și-au exprimat stările sufletești și concepțiile grafice prin intermediul tonurilor și al contrastelor, materializându-și revelațiile pline de culori și forme. Scopul acestor lucrări adunate în expoziție este ca studenții să se deprindă cu acea minunată stare de spirit inevitabilă actului de creație, să cunoască mai bine patrimoniul cultural național și universal, să reprezinte temele alese în plinătatea frumuseții lor, să-și dezvolte capacitățile artistice și creative care sunt indispensabile în profesia alesaă.

         Despre expoziție a vorbit în fața tinerilor autori dnul Sergiu Fusu, lector unuversitar, membru al Uniunii Artiștilor Plastici și dna Mariana Hadji- Bandalac,lector universitar de la departamentul Arhitectură a Facultății Urbanism și Arhitectură. Ambii au făcut o analiză pertinentă a lucrărilor expuse, încurajându-i pe studenți cu sfaturi utile. Doamna Elena Dabija, directoarea Centrului Academic Internațional Eminescu și-a exprimat bucuria de a găzdui creațiile tinerilor graficieni înmănunchiate în expoziția Enigma și le-a înmânat diplome de mențiune. Când a intrat în sală academicianul Mihai Cimpoi, dânsa i-a întrebat pe studenți: – voi știți cine este acest domn? Prima care a răspuns a fost Diana Codreanu, studentă la specialitatea Design Interior, anul II. Drept răsplată ea s-a ales cu un autograf din partea celui mai renumit eminescolog pe una din proaspetele sale cărți despre creația eminesciană, HYPERION ȘI DEMIURG –„Luceafărul”, mit și dramă existențială (eseu), Iași:Editura Princeps Multimedia, 2019, 216 p.

       De asemenea a fost organizat și un workshop pentru copii, cu implicarea studenților anului II, specialitatea Design Interior, care împreună cu cei mici au realizat mici ilustrate cu tematică de ptimăvară, îmbinând creativitatea cu distracția.

      Astfel s-a desfășurat deschiderea expoziției Enigma, ajungându-se la concluzia că Arta,  fiind indispensabilă în viața noastră, este o sursă inepuizabilă de energie, de gratitudine și frumusețe.

 Ștefan Sofronovici, Centrul Academic Internațional Eminescu; Simona Mârza, studentă la UTM, anul II.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s