Un drum de coborâre în interiorul nostru

    Zilele acestea am avut prilejul să fac cunoștință cu o tânără plasticiană, reprezentantă de valoare a tineretului creativ de la noi. O cheamă Parascheva Matciac, iar titlul de mai sus îi aparține, drept o sintagmă pe care am reținut-o în timpul discuției noastre la Centrul Academic Internațional Eminescu (CAIE), unde deja a fost inaugurată expoziția personală de grafică, gravură și pictură cu demonstrarea  celor aproape 30 de lucrări originale.

    Menționăm faptul că Parascheva deja a participat la mai multe concursuri, expoziții, seminare, consfătuiri etc. Chiar luna trecută a luat parte la expoziția bienală de gravuri contemporane de la Iași, unde a fost prezentă cu câteva lucrări de grafică și gravură.

   Chiar din primele clipe lucrările protagonistei au produs asupra vizitatorilor o impresie foarte puternică, fiindcă ele sunt lucrate într-o manieră specială, tematica lor este legată de unele viziuni și percepții sfinte, pe care ne le-a mărturisit pe parcurs confidenta noastră.

     Cu prilejul amintit i-am solicitat doamnei Elena Dabija, directoarea Centrului Academic Internațional Eminescu opinia vis-a-vis de evenimentul inaugural:

  • Proiectul nostru „Galeria de Artă Eminescu” promovează cu periodicitate talentele basarabene. Iată că și această expoziție, care ne reprezintă, va funcționa pe durata întregii luni noiembrie. În așa fel holul de la etajul II a fost reamenajat într-o Galerie de Artă cu lucrările Paraschevei Matciac. Această expoziție pune la dispoziția celor care o vizitează trei domenii: grafica, gravura și pictura. Ea continuă să bucure ochiul tuturora, în special cel al tineretului, care își lasă impresiile într-un album special de sugestii și aprecieri. Se rețin nu numai graficile și gravurile talentatei artiste plastice, dar și portretele unor personalități dragi. Această domnișoară este un talent deosebit, o valoare, un har de la bunul Dumnezeu. Suntem încântați că timp de o lună Parascheva Matciac va fi cunoscută de toți acei care pășesc pragul CAIE.

Dar iată ce ne-a povestit despre sine și modalitatea în care își muncește lucrările înzestrata, sensibila și pasionata de tot ce face Parascheva Matciac:

  • M-am născut la Chișinău pe 23 octombrie 1993. Am absolvit Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice, Specialitatea Grafică. Tot aici am luat licența și masteratul. Sunt fiică de preot și întotdeauna m-a impresionat cultura noastră tradițională, în special cele ce țin de valorile spirituale ortodoxe românești, de literatura noastră deosebită. În lucrările mele folosesc multe simboluri populare românești (de exemplu mitul despre meșterul Manole și iubita sa Ana) fiind inspirată și de covorul  tradițional, de portul popular. M-au încântat în mod special și porțile maramureșene; am trei lucrări cu acest subiect: Porțile Sufletului, Porțile Veșniciei  și Porțile Neamului.

     Toate lucrările pe care le vedeți sunt lucrate în atelierul nostru. Ele poartă o semnificație profund spirituală fiind niște reprezentări grafice sau vizuale șlefuite încă de străbunii noștri cu multă măiestrie   și mult drag, investind întregul lor dor de viață, de credință și de tot ce este mai bun și mai frumos în viața omului.

     Sunt membru al Uniunii Artiștilor Plastici. Mă aflu la prima mea expoziție personală și îmi doresc în continuare să promovez tehnicile grafice și de gravură cu gândul ce ne duce la rădăcinile primordiale, la redescoperirea noastră ca neam. Acesta este un drum de coborâre în interiorul nostru.

     Amfitrioana și-a intitulat expoziția astfel „Doină și Dor” cu trimiterea la nemuritoarea lirică eminesciană. Să-ți fie calea spre Olimpul creației presărată numai cu flori și să te vezi realizată în deplină alură de către Pronia Cerească!

Mihai MORĂRAȘ

Centrul Academic Internațional Eminescu

 

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s