Traficul de ființe umane – sclavie or supunere benevolă  

O vorbă înțeleaptă spune: Fie pâinea cât de rea – tot mai bună-n țara ta.

Problema traficului de ființe umane, acest fenomen nefast, preocupă  tot mai mult societatea actuală. Victime ale acestui flagel cad cel mai des tinerii și  copiii, mai ales din familii vulnerabile, dar și maturii, fiindcă traficul are o diversificare aspectuală amplă, iar cei care nu sunt informați, nu sunt nici protejați. În acest sens a fost elaborat un Plan Național de prevenire și combatere a traficului de ființe umane pentru 2019, care prevede un șir de activități culturale, organizate în cadrul instituțiilor publice, acum mă refer la biblioteci. Cu aportul și participarea nemijlocită a organelor abilitate, cum ar fi: Centrul pentru Combaterea Traficului de Persoane; Centrul Internațional „La Strada”, Centrul de Asistență și Protecție a Victimelor și Potențialelor Victime a Traficului de Ființe Umane pot fi realizate cele propuse.

Realizarea Planului Național de Prevenire și Combatere a Traficului de Ființe Umane continuie prin organizarea unor activități concrete la Centrul Academic Internațional Eminescu: întâlniri cu persoane abilitate și competente, care vin cu probe și exemple plauzibile despre situația la temă, momentan în Republica Moldova.

În cadrul conferinței organizate, participanții au discutat  De la Egal la Egal. Lucrăm în  parteneriat cu Centrul de Asistență și Protecție a Victimelor și Potențialelor Victime a Traficului de Ființe Umane în persoana doamnei Lidia Gorceag, pedagog-psiholog, o profesionistă versată și abilitată în problemă, care se ocupă în permanență de reabilitarea și readucerea la viața normală a sutelor de persoane-victime ale traficului, activând în această asociație circa 20 de ani. Interlocutorii au fost studenții anului I – III de la Centrul de Excelență în Educație Artistică „Ștefan Neaga”, însoțiți de profesoara de istorie, doamna Valentina Onea.

S-au pus în discuție mai multe probleme, pentru o mai bună cunoaștere și înțelegere a tuturor aspectelor ce țin de acest flagel apărut în Republica Moldova după anii 90, fenomen, care cunoaște o înflorire spectaculoasă. Ultimii ani Moldova se menține în topul țărilor de origine a traficului.

Moderatoarea inițial i-a adresat invitatei câteva întrebări: Ce este Traficul de Ființe Umane? De când a apărut acest nefast fenomen? Prin ce este motivat? Ce trebuie să cunoaștem pentru a nu nimeri în plasa traficanților? Care sunt consecințele în urma traficării? Ce se face în aspect legislativ pentru a contracara, dar și a-i pedepsi pe traficanți?

Pe lângă descrierea amănunțită a metodelor de traficare a ființelor umane, Lidia Gorceag le-a adus mai multe exemple credibile, pe alocuri șocante, axându-se în mod special pe traficul de ființe, proxsenetismul din interiorul țării, care crește de la o zi la alta.

            A fost o discuție interactivă în care elevii s-au implicat plenar, demonstrând că posedă anumite cunoștințe, dar nu depline. Invitata le-a explicat ce este traficul de ființe umane: recrutarea, transportarea, transferul, adăpostirea sau primirea de persoane, cu sau fără consimțământul acestora prin amenințare cu forța sau prin folosirea forței, ori a unor alte mijloace de constrângere, prin răpire, fraudă, înșelăciune, abuz de putere sau situație de vulnerabilitate, ori prin darea sau primirea de ban, ori de beneficii de orice gen, pentru a obține consimțământul unei persoane care deține controlul asupra unei alte persoane, în scopul exploatării acestea. Doamna a subliniat că uneori traficanți pot deveni cele mai apropiate persoane, mătuși, unchi, verișori etc. Astfel, victime pot deveni femei, bărbați sau copii, care pot fi exploatați în scopuri sexuale, de muncă (aici le-a povestit despre repatrierea recentă a unui grup numeros de bărbați-moldoveni, care au fost racolați în Spania, la munci agricole, fiind cazați în condiții inumane, hrăniți o dată în săptămână cu macaroane doar, exploatați mai ceva ca robii din Africa și fără nici un ban), cerșit, adopție ilegală, căsătorie sau prelevare de organe, mame surogat. Deseori, victimele traficului sunt abuzate fizic și psihologic.

            În acest sens este foarte important să te informezi, să-ți cunoști drepturile, să dai dovadă de maximă prudență, iar dacă nu știi cum să procedezi, să ceri sfatul adulților fără ezitare și resentimente. Cât privesc consecințele pentru persoanele traficate, ele sunt din cele mai grave, uneori ireversibile și irecuperabile .

            A fost o discuție pe potriva așteptărilor, drept dovadă multitudinea și diversitatea întrebărilor adresate. Elevii au rămas mulțumiți pentru că au primit răspunsuri plauzibile și informații care îi vor ajuta pe viitor.

Crezul tuturor întâlnirilor cu tema: Traficul de ființe umane – cunoaștere și înțelegere – prevenire și combatere rămâne a fi: Dacă te supui fără voie, ești sclav; dacă te supui cu voie, ești servitor.

Larisa Arseni. Maestru în artă, bibliotecar.

Mai multe poze vezi: https://www.facebook.com/pg/CAIE.Hasdeu/posts/?ref=page_internal

 

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s