Traficul de Ființe Umane prin tehnologiile informaționale

         Despre traficul de ființe umane, acest flagel inuman, care s-a abătut de ceva timp și asupra concetățenilor noștri, de toate categoriile de vârstă; despre violența în familie și nu numai, despre toleranță și intoleranță și încă multe alte anomalii potrivnice omului am discutat în nenumărate rânduri la Centrul Academic Internațional Eminescu cu elevii Liceelor Teoretice „Mihai Eminescu”, „Nicolae Iorga” etc, solicitând specialiștii și responsabili în domeniu. Spre exemplu: Centrul pentru Combaterea Traficului de Persoane; Centrul Internațional „La Strada”, Centrul de Asistență și Protecție a Victimelor și Potențialelor Victime a Traficului de Ființe Umane pedagogi, psihologi, oameni ai legii cu care pot fi realizate cele propuse la tema vizată.

        Întâlnirile, în majoritatea lor, au avut un caracter informativ și discuții/dezbateri. Cei prezenți întotdeauna au manifestat interes pentru cele puse în discuție și chiar ne-au sugerat anumite idei. Credem că activitățile în acest domeniu sunt extrem de necesare.

     Răspândirea fenomenului traficului de persoane a condus la conturarea unor iniţiative anti-trafic şi la dezvoltarea unor mijloace de intervenţie: constituirea unui cadru legal, realizarea unor activităţi de prevenire, protecţie şi urmărirea vinovaţilor în justiţie. Pare de neînţeles ca la începutul acestui secol practica primitivă de a cumpăra şi vinde fiinţe umane să existe. Realitatea ne demonstrează însă că acest fenomen este în creştere şi continuă să producă îngrijorare prin multiplele încălcări ale drepturilor omului şi prin efectele dezastruoase asupra persoanelor traficate (traume fizice şi psihice). Pentru a preîntâmpina efectele negative ale traficului, dar şi pentru a oferi un suport persoanelor care au ajuns să fie traficate, s-au iniţiat legi şi s-au întreprins acţiuni prin structuri guvernamentale. De asemenea, sectorul non-profit, organizaţii care activează la nivel mondial sau regional au decis să îşi includă printre obiective şi lupta contra acestui fenomen apreciat ca o formă modernă de sclavie.

       Un loc aparte în racolarea și traficarea ființelor umane îl ocupă Traficul de Ființe Umane prin intermediul tehnologiilor informaționale, o metodă mai nouă, dar extrem de periculoasă și râspândită mai ales în rândurile tinerilor. Mijloacele utilizate sunt cele mai nevinovate, iar cel manipulat și, până la urmă traficat nici nu bănuiește, își dă seama doar când este pus în fața faptului. Despre diverse amănunte și subtilități ale acestui gen de trafic a discutat cu tinerii, reprezentanta Centrului Internațional „LA STRADA”, doamna Victoria Gribineț. Protagoniști au fost elevii clasei a IX- a, de la Liceului Teoretic „Mihai Eminescu”, însoțiți de pofesoara de limba și literatura română doamna Galina Sîrbușan și elevii clasei a XI-a, de la Liceul Teoretic  „Nicolae Iorga”, însoțiți de pofesoara de limba și literatura română Stela Vârlan și  directorul adjunct pentru educație Valentina Corsac. Deși tinerii nu întotdeauna se  pătrund de serioziatea problemei până la urmă înțeleg că la aceste întâlniri ei acumulează informație necesară și prețioasă, pe care o pot aplica la momentul potrivit, or o pot împărtăși prietenilor și cunoscuților, fiindcă un om informat este un om protejat.

      O atmosferă interactivă cu întrebări și răspunsuri, diverse situații, opinii și păreri. Aceste întâlniri vin să completeze cunoștințele tinerilor cu diverse indicii la problema vizată.

Larisa Arseni. Maestru în artă, bibliotecar.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s