Muzica – sărbătoare eternă a sufletului

Scriitorul francez Honoré de Balzac, spunea că:  „Limbajul muzical nu are limite; el conţine totul, poate exprima totul”. Compozitorul german Richard Wagner, completa mai târziu: „Muzica … nu poate înceta niciodată să fie cea mai înaltă şi cea mai eliberatoare dintre arte”

Ziua Mondială a Muzicii este celebrată în fiecare an la 1 octombrie și are misiunea de a promova toate genurile artei muzicale.

Cercetătorii în domeniu au făcut un studiu în urma căruia s-a constatat, că muzica preferată ne dă o stare de bine şi ne stimulează activitatea creierului.

            În această zi sunt organizate diverse activități cultural-artistice, concerte, întâlniri cu personalități, conferințe, expoziții de caricaturi şi afişe pe teme muzicale; întâlniri cu compozitori, interpreţi, muzicologi, experți de renume care discută despre importanţa muzicii şi locul ei în viaţa modernă. Se întâlnesc pentru a discuta de idealurile UNESCO şi de activităţile Comitetului Internaţional al Muzicii, inițiatorul acestei minunate sărbători. Schimb de experiență, pentru aprecierea numeroaselor valori estetice care îmbogățesc viața noastră de zi cu zi.

În cadrul Salonului muzical-literar „Ne cheamă muza”, Centrul Academic Internațional Eminescu, în colaborare cu Școala de Arte „Alexei Stârcea” și cu ocazia sărbătoririi Zilei Mondiale a Muzicii a organizat un splendid spectacol.

Moderatoarea evenimentului Iulia Mândrescu, director adjunct pentru lucrul metodico-artistic a început spectacolul prin a-i oferi cuvântul directorului școlii, doamnei Irina Bogataia, care a salutat prezența, a vorbit despre semnificația sărbătorii, despre realizările elevilor și a școlii, apoi a prezentat oaspeții.

Oaspeți de onoare au fost cântărețul de opera Mihail Munteanu, artist al poporului, Laureat al Premiului Național, Cavaler al Ordinului Republicii …, care   le-a povestit tinerilor muzicieni în devenire despre rolul muzicii în viața dânsului, i-a îndemnat să exerseze cât mai mult, că doar așa vor ajunge la virtuozitate și vor face o carieră strălucită. Profesia de muzician, a mai spus maestrul, este una grea și complicată, dar și frumoasă atunci când ai aprecierea publicului. Apoi a interpretat două romanțe „Vezi rândunelele se duc” și „De ce m-ați dus de lângă voi”. Aplauzele nu s-au lăsat așteptate.

Un alt oaspete drag a fost domnul Marian Stârcea, Maestru în artă, director artistic al Filarmonicii de Stat „Serghei Lunchevici”, compozitor, fiul lui Alexei Stârcea, numele căruia îl poartă școala. Dumnealui a cântat din creațiile proprii cu vocea și la pian. Elevii l-au aplaudat îndelung.

Elevii nu s-au lăsat așteptați mult și au urcat rând pe rând în scenă delectându-ne cu muzică frumoasă, dar și o interpretare impecabilă.

Accordionistul Darii Dominic, îndrumat de profesoara Lilia Știuca a interpretat cu multă virtuozitate o piesă „Lunaparc dominical”; Anastasia Țăruș, eleva profesoarei Natalia Mețic ne-a încântat auzul, interpretând la pian „Rapsodia ungară”; Ansamblul de vioriști, condus de Victoria Cuculițchii ne-a trezit frumoase emoții, interpretând lucrarea „Poem de Fibih”; Un moment emoționant l-a produs evoluarea elevei Meola Martina, care a interpretat la pian o ”Piesă”, iar cu vocea, cântecul „Școala mea”; Alexandru Iacovlev a arătat cât de bine mânuiește țambalul, interpretând variațiuni „Foaie verde și-o crăiță”; Deniza Gheorghiță a cântat la vioară „Dansul de glumă”, din creația compozitorului Dubosarschii.

Toți elevii, artiști în devenire au creat, în sala arhiplină, emoții frumoase, de neuitat, prin interpretarea lor plină de artistism, dăruire și expresie artistică. Acestea ne demonstrează încă o dată în plus că muzica este un miracol, iar cele șapte note de pe portativ pot crea o imensitate de sunete ce ne mângâie și ne înnobilează sufletul.

Larisa Arseni, Maestru în artă, bibliotecar

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s