Expoziție de pictură – Reflecții în culori. (Protagonist Mihai Șerbu)

 

        Galeria de artă Eminescu și-a deschis larg ușile pentru iubitorii de frumos și autentic.

De această data avem parte de o expoziție deosebită cu o cromatică diversă – pe alocuri viu colorată, pastelată, pură, inocentă, imaculată, exact așa cum este natura ce ne înconjoară, cu multitudinea ei de culori în diferite perioade ale anului.

Doamna Elena Dabija, directoarea Centrului Eminescu, anunță cu multă emoție și bucurie, deschiderea noii expoziții personale a domnului Mihai Șerbu cu titlul „Reflecții în culori”. Suntem deja la a treia expoziție și constatăm cu satisfacție că această idee a noastră de fondare a Galeriei de artă Eminescu, întru promovarea artiștilor plastici autohtoni, consacrați, dar și a tinerilor care sunt la început de cale, se bucură de succes. Dna Dabija salută prezența celor din sală, menționând că s-a format deja un public permanent, care participă la vernisările noilor expoziții, dar sunt și din cei care vin zilnic pentru a viziona tablourile expuse. Domnul Șerbu este pentru a doua oară la noi cu lucrări și teme diferite. De această dată tablourile dumnealui reflectă frumusețea meleagului, în culori vii, originale și autentice. Natura de pe malul Nistrului, locurile de baștină a autorului, parcă te îmbie să o privești, să o atingi… Pictorul are spirit de observație rafinat și un ochi ascuțit, iar imaginația artistică surprinde momente inedite și vergine din natura înconjurătoare. Indiferent de anotimpul reflectat în tablou. Vizionând tablourile trăim emoții și nostalgii, care ne transpun involuntar în lumea copilăriei, ne amintesc de casa părintească…

Pictorul Mihai Șerbu este un artist plastic foarte talentat, modest, dar perseverent, optimist și mereu în căutare de noi teme și motive pentru creațiile sale. Să-i urăm succese, noi expoziții interesante și valoroase în cele mai prestigioase galerii. Iar pentru contribuția la înfrumusețarea și schimbarea aspectului estetic al Centrului Eminescu, creat de această expoziție îi înmânăm o Diploma de excelență, urându-I noi realizări spre bucuria melomanilor.

Ion Jabinschi își exprimă bucuria pentru această colaborare cu CAIE, care este canalizată pe o pistă a promovării valorilor autohtone. Ideea de a schimba lunar exponatele și autorii va da posibilitate să-și expună lucrările mai mulți artiști plastici, iar noi îi vom susține în toate.

Domnul Șerbu este cadru didactic, la Școala de Arte din Criuleni, unde educă viitorii artiști plastici ai picturii de șevalet. Recent această școală și-a sărbătorit 50 de ani de la fondare printr-un spectacol grandios cu implicarea tuturor genurilor de artă din școală. Domnul Jabinschi menționează că el face parte din prima promoție a profesorului Mihai Șerbu. Îi aduce sincere felicitări pentru expoziție și îi urează succese pentru viitor.

Doamna Natalia Dumitrașco, directoarea școlii din Criuleni își exprimă bucuria pentru colegul său. Picturile domnului Mihai Șerbu îți atrag atenția de la prima vizionare. Prin prisma acestor tablouri vedem lumea copilăriei. Eu îmi văd copilăria în aceste tablouri, susține dumneaei. Este o adevărată măiestrie să fii matur, dar să vezi lumea cu ochii copilului inocent, natura vergină, pură, curată și autentică.Viziunea unui copil care vede lumea prin prisma frumosului.

Artistul plastic, Maestru în artă, domnul Sergiu Fusu a subliniat că japonezii au făcut cel mai mare salt în domeniul educației copiilor. În clasele primare elevilor le predau profesori cu educație artistică plastică. Toate disciplinele se învață nu în clasă, dar în sânul naturii. Spre exemplu la orele de  astronomie privești stelele. La alte ore urmărești culorile, animăluțele, fluturii, tot genul de gaze, asculți foșnetul frunzelor, murmurul apelor, în felul acesta, copiilor li se cultivă dragostea pentru natură, pentru tot ce mișcă, ce ne înconjoară, li se dezvoltă imaginația artistică.

Cât privește Centrul Eminescu țin să menționez, că prin intermediul doamnei director Elena Dabija și a echipei pe care îi cunosc de mai mult timp se fac aici lucruri frumoase.S-a făcut  și face foarte mult pentru artiștii plastici de la noi și acuma cu inaugurarea acestei galerii de pictură au deschis și un Centru Academic de Artă Plastică, care devine o adevărată pistă pentru artiștii plastici. Domnului Mihai Șerbu felicitări și încă multe realizări…

Sora protagonistului, Nina Iurco (contabilă de profesie) spune cu mândrie, că din cei șase copii câți au fost la părinți nici unul nu are acest dar. Mihai însă de mic copil i-a plăcut să deseneze, singur a mers la Dubăsari la Școala de pictură „Ilia Repin” pe care a absolvit-o cu succes. Îl felicită din numele întregii familii, spune că nepoții Anastasia Rusu, Igor Iurco îi calcă pe urme, studiază pictura, dar și muzica. Se bucură și le mulțumește tuturor că sunt alături de unicul ei frate. Lui Mihai îi urează să picteze în continuare flori și fețe frumoase…

Un pedagog bun întotdeauna are discipoli buni. Fostei eleve Tatiana Jabinschi, absolventă a  Colegiului de Medicină din  Orhei, dar cu suflet de artist, i-a plăcut arta plastică de mica, de aceea a venit la Criuleni la domnul Mihai Șerbu, spunându-i că ar vrea să învețe arta plastică, măcar un an. Profesorul s-a uitat mirat la ea, a văzut că este cam măricică de ani, dar după o pauză i-a zis – hai să încercăm… Această încercare a dat roade și în rezultat a  absolvit  Academia de Muzică și Arte Plastice din Chișinău, cu licență și masterat la compartimentul ceramică.  Spune cu mândrie, studiile cu domnul profesor Șerbu au ajutat-o foarte mult în cariera profesională, să se manifeste ca persoană și specialist. Astăzi, activează la Centrul de Creație „Floarea soarelui” și maistru de instruire la Academie, Catedra „Ceramică și prelucrare artistică a metalelor”. Îi mulțumește domnului Șerbu și-I urează doar de bine.

Colegul, domnul Valeriu Burlac afirmă că se bucură foarte mult pentru rezultatele care le are colegul său. Se simte că tot ce face, face din suflet și prin suflet. Indiferent de ce face omul, muzică, artă plastică or alt gen de artă, dacă o face din dragoste și cu inima, înseamnă că este frumos. Pe lângă faptul că sunt colegi mai sunt și prieteni și de câte ori iese împreună, mai ales la natură, Mihai neapărat  schițează ceva pe șevalet, când te uiți a desenat un podeț, o barcă, un copac or o floare.

Mihai Șerbu mulțumește doamnei Elena Dabija pentru posibilitatea de a organiza o expoziție personală la Centrul Eminescu și a-și expune lucrările. Le mulțumește și celor prezenți la inaugurare pentru că au venit să-l susțină, să-i vizioneze lucrările, să-și expună părerea…

Reprezentanta Direcției Municipale de Cultură  a menționat, între altele, este minunat că avem astfel de oameni, care dezinteresat cultivă frumosul, educând gustul estetic la generațiile în creștere. Societatea are nevoie de astfel de oameni.

Larisa Arseni, Maestru în artă. Bibliotecar.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s